BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.439,65
HABER /  GÜNCEL

Hatay'da kalan Suriyelilere soğuk duş

Güvenlik yetkilileri, Hatay'da kiralık evlerde yaşayan Suriyelileri, mülteci kamplarına gitmeleri için uyarıyor.

Abone ol

Devlet, Hatay'da Esad rejiminden kaçan Suriyelilerin varlığını düzenlemeye gidiyor. Türk polisini şehirde yaşayan Suriyelileri kapı kapı dolaşarak mülteci kamplarına yerleşmesi yönünde baskı uyguladığı iddia ediliyor.

Dünyanın gözü Hatay'da. 900 kilometrelik Suriye sınırının en kilit noktasını bu il oluşturuyor. Ajanların cirit attığı söylenen ve zaman zaman olaylara sahne olan kent, yabancı basının ilgi odağı oldu.

CNN HATAY'DA SURİYELİLER İLE GÖRÜŞTÜ

Amerikan CNN kanalı Hatay'da kalan Suriyelileri haber yaptı. Buna göre polislerin ev ev dolaşarak Suriyelileri, "Ya bir mülteci kampına taşının ya da Suriye’ye geri dönün" diye uyardığı belirtiliyor.

"EVİNİ BOŞALTMAYA ZORLARIZ"

CNN muhabiri Ivan Watson’a konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Suriyeli, “Polise, ‘Ya gitmezsem’ diye sordum. O da, ‘O zaman seni karakola götürürüz ve evini boşaltmaya zorlarız’ dedi” ifadelerini kullandı.

Bir başka Suriyeli de, polislerin ilk gelişlerinde pasaporta baktıktan sonra "Üç aylığına burada kalabilirsin" iddia ederek, şimdi ise farklı davrandıklarını söylüyor. CNN'e konuşan Suriyeli, "Sonra 20 gün sonra geri geldiler. Ben evde değildim ama eşim buradaydı. Ona dört gün içinde evimizi boşaltacağımıza dair bir kağıt imzalatmışlar” diye konuştu.

50 BİN SURİYELİ KAMP DIŞINDA

Türkiye'de 93 binden fazla mülteci bulunuyor ancak sınır kentlerde dizili 13 kampta yaşayan mültecilerin dışında 50 bine yakın Suriyeli'nin yaşadığı iddia ediliyor.