BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.439,93
HABER /  DÜNYA

Obama'ya rüzgar çiftliği davası!

Bir Çin firması ABD Başkanı Barack Obama'ya, ulusal güvenlik gerekçesiyle engellediği rüzgar çiftliği ihalesi nedeniyle dava açtı.

Abone ol

ABD'deki Ralls Corp firması, sene başında Oregon'da bir Amerikan donanması tesisi yakınlarında dört rüzgar çiftliği projesi almıştı.

AMERİKAN YÖNETİMİNİN YETKİSİNİ AŞTIĞI İDDİA EDİLİYOR

Obama ise geçen hafta bu ihalenin durdurulması emrini imzaladı. Açılan davada, Amerikan yönetiminin yetkisini aştığı iddia ediliyor.

Ralls Corp, 22 yıldır ABD'de bir girişimi engellenen ilk yabancı şirket oldu.

Rüzgar çiftliklerinin kurulması planlanan bölge, Donanma Silah Sistemleri Eğitim Tesisi'ne ayrılan hava sahasına çok yakın.

GEREKÇE ULUSAL GÜVENLİK

Beyaz Saray'dan Obama'nın imzasıyla yayınlanan emirde ise şu ifadeler yer alıyor: "Ralls Corp şirketinin ABD'nin ulusal güvenliğine zarar verecek hareketlerde bulunabileceğine inanmama yetecek geçerli kanıt var."

İki Çinliye ait firma ise Obama'nın bu kanıtları ortaya koymayarak, "hukuksuzca ve yetkisi dışında hareket ettiğini" öne sürüyor.

OBAMA YÖNETİMİ ŞİKAYETÇİ OLMUŞTU

ABD donanması Oregan üssünü, insansız hava araçlarıyla elektronik muharebe denemeleri için kullanıyor. Hava araçları 60 metreye kadar alçalıp, saatte 500 kilometre hıza çıkabiliyor.

Ralls Corp, Çin'in en büyük iş makinası üreticisi olan Sany grubuna bağlı.

Sany grubu hukuki yetkililerinden Zhou Qing 29 Eylül'de resmi Şinhua haber ajansına yaptığı açıklamada, Obama'nın esas amacının ABD'nin milli rüzgar çiftliği sanayisini korumak olduğunu iddia etti.

Obama yönetimi geçen hafta Dünya Ticaret Örgütü'ne yaptığı başvuruda, Çin'deki sübvansiyonların ABD'deki otomobil sanayisine zarar verdiğinden şikayetçi olmuştu.