BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,05
ALTIN 2.466,50
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Hasankeyf'te su altında kalacak eserler!

Ilısu Barajı sonrası sular altında kalacak Hasankeyf'te taşınması mümkün olmayan tarihi eserler belli oldu.

Abone ol

Hasankeyf'i Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) temsil eden Avukat Murat Cano, 'Barajsız Hasankeyf Arama' konferansında yaptığı sunumda Hasankeyf'te taşınamayacak eserleri açıkladı.

Av. Cano, Hasankeyf'teki eserlerin taşınabilir olup olmadığı, taşındığı zaman şimdi var olduğu mesaj değerini verip vermeyeceğini konuşmak gerektiğine dikkat çekerek, yetkililerin uluslararası mahkemeye verdikleri yanıtta, taşınamayacağını sıraladıkları eserleri okudu.

Bunun herkes için ciddi bir resmi veri olacağına vurgu yapan Av. Cano, şu an restorasyonu yapılan ve eşi benzeri olmayan Zeynel Türbesine dokunulması halinde tuzla buz olacağını, dolayısıyla taşınabilir eserler arasında sadece bir minare ve eski köprü ayaklarının kaldığını ifade etti.

HASANKEYF'TE SUYA GÖMÜLECEK ESERLER
Güney batı yakası Mardinkenin sahil sarayı harabesi, bunun doğusunda resmi tesisler ve kilise altında kalan Kasımiye semti ve içerideki harabeler.

Köprüye açılan kaleye inen sokağın nehir tarafı. Sahil sularıyla karışık dükkanlar, tarihi köprü ucunun bu sokağa birleştiği yerdeki eski şehir kapısı kalıntıları.

Aynı sokağın öğretmen evi tarafı 1964 köprü inşaatında altın çıkan Süryani mahallesi ve rahip evi, Rızk Cami, kilise harabesi, Sultan Süleyman Camii, Şahabiye medresesi avlusundaki sondajla kalkolitik seramikler bulunan Koç Camii, han ve hanın küçük mescitleri, kaldırımlı kanallı sokaklar ve dükkanlar.

Kızlar Camii, Kızlar Camii güney batısında kalan cami türbe ve dükkanlar, Kızlar Camii batısında yamaçlı setler halinde kurulu tepede mağara ve inşaatın kaynaştığı malikane ve dergah kalıntıları.

Bunların kuzeyinde revakla avlusu olan külliye, doğuda büyük kısmi yeni evler altında kalan seramik fırınları ve atölyeleri bölgesi, kazıda ortaya çıkartılan dokuz fırın, iki atölye ve çökelti havuzlarının kalıntıları, içlerindeki cüruflar ve seramikler.

Güneybatıdaki konak ve çevre dokusu kalıntıları, Karşıyaka kuzeybatı Batman tarafı yani Zeynel Bey Türbesi, İmam Abdullah, Mardinike ve kazı evi karşısına düşen büyük mağara ve kilise…

Zeynel Bey Türbesi etrafındaki harabeler, hamam, kale eteğinde kanyon içindeki Uzun Dere yolunda bulunan kilise ve mağaraları ile hücreleri olan manastır.

Kalede yukarı şehrin oturduğu kaya tepe, rampadaki orta kapı, büyük sarayın güney doğusunda mezarlığın altındaki muazzam höyük, asıl sarayın doğu bölümlerini barındıran kısım. Bu kısım Roma Saray Kilisesi üzerinde oturan bunun doğu yakasında altta roma taşları üstte Artuklu blok taşları ile örtülü muazzam bir cephe duvarı ve o tarzda bir giriş kapısı…

BARAJA KARŞI DEĞİLİZ AMA...
Konuşmasında Ilısu Barajı'nın Türkiye'nin ilk beş büyük barajından biri olduğuna dikkat çeken Av Cano, "Devlet böyle bir planlama yapmayı istemekte haksız mıdır, "hayır değildir" Yılda beş milyar kilovat enerji üretmeyi amaçlıyor ve yüz yirmi hektarlık alanın sulanmasını hedefliyor. Karşı mıyız bunlara, hayır asla… Enerji üretimi için sulama yatırımları için yapılan planlamalardan ve uygulamalardan rahatsız olmayız, ama bir şartla coğrafyayı bloke etmeyin, milli değerleri yok etmeyin yani tarihi eserleri yok etmeyin. Çünkü bütün yatırımların ömrü sınırlıdır"