BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,67
ALTIN 2.394,87
HABER /  GÜNCEL

Putin 50 Türk şirkete kapı açtı

Kış Olimpiyatları’nın hazırlıklarını beğenmeyen Putin fırça attı, 50 Türk şirketine Soçi’de 2 milyar dolarlık iş kapısı açıldı

Abone ol

Soçi’de 2014 yılında yapılacak Kış Olimpiyatları’nın hazırlıklarını beğenmeyen Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Rus müteahhit ve bakanlarla toplantı yaparak hazırlıkların hızlandırılması yönünde sert eleştiriler yaptı.

 Putin, Türk müteahhitlerle işbirliği yapılmasını isteyince DEİK bünyesindeki Türk- Rus İş Konseyi Soçi’ye çıkarma yapmak için harekete geçti. Konsey’in Başkan Yardımcısı İzzet Ekmekçibaşı, Rusya’nın Olimpiyat Komitesi’nden de işlerin hızlanması yönünde uyarı aldığını hatırlatarak, Putin’in konuyu prestij meselesi olarak gördüğünü vurguladı. Soçi Kış Olimpiyatları için federal bütçeden 16 milyar dolarlık bir inşaat bütçesi ayrıldığını dile getiren Ekmekçibaşı, Putin’in sözleri üzerine Soçi’ye iş seyahati yapmaya karar verdiklerini açıkladı.

Ekmekçibaşı, yaklaşık 50 şirketle yapacakları bu seyahatin sonucunda 20 ila 30 şirketin 50 ila 100 milyon dolarlık işler almasını planladıklarını anlattı. Buna göre, pastadan yaklaşık 2 milyar dolarlık pay alınabileceğini ifade eden Ekmekçioğlu, 12 Mayıs’ta Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev’in Türkiye’ye geleceğini anımsattı ve yetiştirilmesi halinde Soçi’ye ziyaretinde bu seyahatten önce yapacaklarını, aksi halde tarihin mayıs ayı sonuna erteleneceğini sözlerine ekledi.

İNŞAAT İÇİN NET İKİ SENE VAR

Ekmekçioğlu, 2014 yılında gerçekleştirilecek Kış Olimpiyatları için inşaatların en geç 2012 sonunda bitirilmesi gerektiğini, 2013’te oyunlar için test çalışmalarının yapılacağını vurguladı. Ekmekçioğlu, “Bu da elimizde net 2 sene var demek, 2 sene inşaatları tamamlamak anlamında o kadar uzun bir süre değil. O yüzden Rusların da işi bitirmek için hızla harekete geçmeleri lazım, bunu biliyorlar. Bunun için de en yakın ve yetkin adres Türkiye. Bu durum Türk müteahhitlerine pazarlık ve rekabet gücü verecektir, şu an onların elleri o kadar güçlü değil” diye konuştu.

Kapalı ihaleleri Ruslar kaptı taşeron olabiliriz

Ekmekçioğlu, Türk müteahhitlerinin Soçi Olimpiyat ihalelerinde neden etkin olmadığını, “Yapılan ihaleler açık ihaleler değildi, kapalı ihalelerdi. İhalelerin yüzde 90’dan fazlasını Ruslar aldı” diye açıkladı. Ekmekçioğlu, Türk müteahhitlerinin bundan sonra taşeron olarak iş yapabileceğini belirterek, “Bizim için fark etmez, zaten böyle bir ortamda iş olsun, adı ne olursa olsun” diye konuştu.