BIST 10.267
DOLAR 32,31
EURO 34,85
ALTIN 2.414,91
HABER /  DÜNYA

İsrail Ordusu'ndan ürküten genelge

İsrail hükümeti, Batı Şeria'daki tüm Filistinlileri sınır dışı edebilecek bir askeri genelgeyi bugün yürürlüğe koydu.

Abone ol

İsrail hükümeti, Batı Şeria'da on binlerce Filistinliyi sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya bırakacak bir askeri genelgeyi bugün yürürlüğe koydu.

Genelge, İsrail ordusundan izin belgesi olmayan kişileri hedef alıyor ve kaçak tanımını genişletiyor.

BBC'nin haberine göre Batı Şeria'daki birçok kişi geçmişte buradaki mülteci kamplarında kaldığı için, İsrail'in düşman olarak gördüğü komşu ülkelerin kimlik kartlarını taşıyor. Birçok Filistinlinin adresi de Gazze olarak görünüyor.

İsrail ordusu, mevcut kuralların zaten Batı Şeria'da "yasadışı" olarak bulunan Filistinlilerin sınır dışı edilmesine izin verdiğini, yeni düzenlemenin sınır dışı uygulamalarına yargı gözetimi getirdiğini savunuyor.

Kaçak tanım genişletildi

1969'da çıkarılan genelgede kaçaklar "Ürdün'ün doğu yakası ile Suriye, Mısır ve Lübnan'dan bilerek ve yasa dışı olarak ülkeye giren kişiler" olarak tanımlanıyordu.

Şimdi bu tanım, "ülkede yasadışı olarak bulunan ve izni olmayan kişiler"i içeriyor.

Bazı insan hakları tarafından İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'a gönderilen bir mektupta, tanımın orduya neredeyse Batı Şeria'nın tamamını boşaltma yetkisi verecek şekilde genişletildiği belirtildi.

Daha önce sivil mahkemeler, bazı Filistinlilerin sınır dışı edilmesi talebini reddedebiliyordu.

Yeni uygulamayla, İsrail ordusunun onayladığı belgeleri olmayanlar 72 saat içinde Batı Şeria'dan sınır dışı edilebilecek.

Bu kişiler, yedi yıla kadar hapis cezasına da çarptırılabilecek.

İnsan hakları gruplarına göre, bir Filistinli, ülkede yasal olarak bulunduğunu kanıtlasa bile, ordunun iznine sahip değilse üç yıla kadar hapis cezası alabilecek.

Irkçılık suçlaması

Filistinli başmüzakereci Saib Erakat, genelgeyi, ırkçı rejimlere özgürü bir uygulama olarak niteledi ve Filistinlilerin hapse atılmasını ve sınır dışı edilmesini önemli ölçüde kolaylaştırdığını söyledi.

İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te inşa edilen Yahudi yerleşimlerinde yaklaşım 500 bin kişi yaşıyor. İsrail, bu yerleşimlerin yasa dışı olduğuna ilişkin uluslararası kararları tanımıyor. Batı Şeria'da 2,5 milyon Filistinli yaşıyor.