BIST 10.267
DOLAR 32,30
EURO 34,84
ALTIN 2.413,44
HABER /  EKONOMİ

Yunanistan'dan banka mı alacak?

Kıbrıs'ta düzenlenen etkinlikte konuşan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ses getirece açıklamalar yaptı.

Abone ol

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince'den oldukça ses getirecek açıklamalar. Özince, Türkiye'nin 2001 krizinden sonra, son yıllarda istikrar açısında çok önemli adımlar attığını ve yapılan reformların meyvesini verdiğini, mali sektörün güçlendiğini belirterek, bugün Türk bankacılığının Balkanlarda, ''bankacılık yatırımlarını satın almayı değerledirebilecek bir duruma geldiğini'' söyledi.

Özince, ''Türk bankalarının bu dönemde, özellikle İş Bankası'nın ümit ederim, yörede yayılmacı siyasetini göreceğiz'' dedi.

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, ''İş'le Buluşmalar'' kapsamındaki 18. toplantının açılış konuşmasında, İş Bankası'nın Türkiye dışındaki en büyük yatırımının ve en büyük şube ağının KKTC'de olduğuna işaret etti.

Kıbrıs'ta 52 yıl önce Nisan başında Rum terör örgütü EOKA'nın Kıbrıs Türklerine karşı savaş başlattığını ve İş Bankası'nın o günleri de yaşadığını anlatan Özince, ''En zor zamanı da, şimdiki iyi zamanları da hep beraber yaşadık. İş Bankası daima Türkiye'de nasıl olduysa Kıbrıs'ta da Türk insanının yanında oldu'' dedi.

İş Bankası'nın dünyanın en değerleri banka markaları arasında ilk 100'e, dünyanın en büyük bankları arasında ilk 500'e girdiğini, bu ölçülerin bir kısmının sermaye büyüklüğüyle ilgili olduğunu kaydeden Ersin Özince, bunu bir şekilde daha iyi zamanlar için birlikte kullanmak gerektiğini söyledi.

KKTC'nin ekonomik gelişimin halen arzulanan yerlerde olmadığını ve çok daha iyi olabilecek potansiyeli olduğunu düşündüklerini dile getiren Özince, son yıllarda KKTC'deki banka şube sayısını 13'e çıkardıklarını, şube bankacılığı yapan bankalar arasında en büyük paya sahip olduklarını ve KKTC'de en büyük özel banka olduklarını anlattı. Bunun, Kıbrıs Türk halkı sayesinde olduğunu ifade eden Özince, KKTC'de 13 şubenin yanında 49 tane de bankamatik şubesi olduğunu ve banka şube sayısını artırmayı hedeflediklerini anlattı.

Ersin Özince, İş Bankası'nın Türkiye'de uluslararası bir çok işbirliği olmakla beraber banka özelinde böyle bir şey düşünmediğine işaret etti.

"Umuyorum özellikle İş Bankası..."

İş Bankası'nın 2001 krizinden sonra Türkiye'de en büyük bilanço gelişmesini yapan banka olduğunu ve bunun da gelecek yıllar açısından büyük ümit verdiğini ifade eden Özince, sermaye yeterliliği rasyosunun, uluslararası standartlarda gereken rasyonun 2,5 katı civarından olduğunu, bununla daha fazla ciro yapabileceklerini söyledi.

Türkiye'nin 2001 krizinden sonra, son yıllarda istikrar açısından çok önemli adımlar attığını belirten Ersin Özince, şöyle devam etti:

''O kadar önemli adımlar attık ki, bugün AB'ye kabul edilen bir çok ülkenin Schengen ekonomik kriterlerini tutturamadığını görüyoruz. İçerdekiler tutturamıyor. Türkiye, şu anda Schengen kriterlerini tutturan AB'nin içindekiler de dahil sayılı ülkelerden bir tanesi. İki tane kriter var başlıca. Bir; kamunun borçlanma oranı, iki; enflasyon ortalaması. Türkiye ikisinde de artık selamete erdi. Bankacılık sektörü dünyada her yerde altüst oldu, hatta inisiyatif almada bizim önümüze geçen ülkelerde de altüst oldu.''

Yapılan reformların meyvesini verdiğini ve mali sektörün güçlendiğini ifade eden Özince, ''Çok ilginç, bugün, Türk bankacılığı el atamadığı Balkanlarda falan, Yunanistan, Avusturya gibi ülkelerin bankacılık yatırımlarını satın almayı değerledirebilecek bir duruma geldi. Nedeni de gayet basit; onların bırakın satma ihtiyacını, işletmeye gücü yok'' dedi.

Özince, ''Türk bankalarının bu dönemde, özellikle İş Bankası'nın ümit ederim, yörede yayılmacı siyasetini göreceğiz'' ifadesini kullandı.