BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,73
ALTIN 2.439,55
HABER /  DÜNYA

Hasan Ruhani, Cevad Zarif'in istifasını kabul etmedi

İRAN Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, geçtiğimiz günlerde istifa ettiğini duyurmuştu. Ancak Zarif'in istifası Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından kabul edilemdi

Abone ol

İRAN'ın haber ajansı IRNA'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Ruhani, Dışişleri Bakanı Zarif’in istifa mektubu ile ilgili açıklama yaptı.

Ruhani istifayı kabul etmeyerek şu ifadeleri kullandı:  ‘İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Humeyni’nin dediği gibi ‘emin, onurlu, cesur ve dindar’ olarak ABD’nin ağır baskılarına karşı ön safta yer aldığınız için, istifanızı ülke çıkarlarına ters görüyor ve kabul etmiyorum’ dedi

Neden istifa etti?
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in, Suriye'deki rejimin lideri Beşşar Esad'in Tahran'a yaptığı ziyaretin, bilgisi dışında gerçekleşmesi nedeniyle istifa ettiği ileri sürüldü. 

Nükleer Anlaşmanın mimarı
Cevad Zarif, İran’la 2015 yılında varılan ve Trump yönetiminin Avrupa ülkelerinin aksi yöndeki telkinlerine rağmen çekilme kararı aldığı nükleer anlaşmanın mimarlarından biri olarak gösteriliyordu. Amerika'nın nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından İran'daki Batı karşıtı sertlik yanlılarının eleştirilerinin hedefi olmuştu.

Cevad Zarif kimdir?
1960 doğumlu Cevad Zarif San Francisco ve Denver'da öğrenci olduğu sırada Amerika'da yaşamış, 2002-2007 yılları arasında da New York'ta İran'ın BM temsilcisi olarak görev yapmıştı. 2013 yılında İran'ı dış dünyaya açma vaadiyle seçimleri Hasan Ruhani'nin kazanması sonrası Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturmuştu. 2013 yılından itibaren İran adına nükleer müzakerelerden sorumlu olan Zarif müzakereler konusunda bilgi vermek üzere zaman zaman İran meclisine çağrılmıştı.

İran imzalanan nükleer anlaşma sonrasında İran’a uygulanan yaptırımların bir bölümü kalkmış, Avrupalı şirketler İran’da ticari faaliyetlere yeniden başlamıştı. Ancak İran’la varılan nükleer anlaşmayı “berbat bir anlaşma” olarak niteleyen Trump yönetimi anlaşmadan Mayıs ayında çekilmiş ve Kasım ayı itibariyle de İran’ın hem petrol hem de bankacılık sektörünü hedef alan yaptırımları yeniden devreye sokmuştu.