BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Hasan Hitto: Teksas’tan bir ‘Suriye Başbakanı’

Suriyeli muhaliflerin 'Suriye Başbakanı' seçtiği Hasan Hitto kim? Hitto'nun Şam'dan Teksas'a, oradan İstanbul'da 'Başbakan' seçilmeye uzanan öyküsü.

Abone ol

Hasan Hitto, yıllar önce ABD’ye giderken bir gün Suriyeli muhaliflerin ‘Başbakanı’ seçileceğini muhtemelen tahmin etmemişti.

1963 yılında Şam’da doğup 1980’lerin sonlarında ABD’ye giden Hitto’nun, Indiana’daki Pursue Üniversitesi’nde ve Wesleyan Üniversitesi’nde gördüğü eğitimin, siyaset bilimiyle hiç bir yakınlığı olmayacaktı.

O, matematik ve bilgisayar teknolojisi alanında eğitim görecekti.

ABD’deki yaşamının önemli bir bölümünü, Bush ailesinin de memleketi olmasıyla ünlü Teksas Eyaleti’nde geçiren Hitto, aktif siyaset içinde olmaktansa, kariyerinde ilerlemeyi tercih etti.

25 yıl boyunca, 16 farklı yüksek teknoloji ve iletişim şirketinde yönteci olarak görev yaptı.

Fransız haber ajansı AFP’ye göre ABD vatandaşı olan Hitto, geçen yıla kadar Teksas’taki bir iletişim teknolojisi firmasında üst düzey yöneticiydi.

Geçen Kasım ayındaysa ‘Suriye devriminin saflarına katılmak’ iddiasıyla işinden ayrıldı.

'Dini bütün bir Müslüman'

İddialara göre Hitto’nun yaşamı son derece iş odaklıydı ve ancak 2000’lerde bazı sivil toplum faaliyetlerinin içinde de yer almaya başlamıştı.

11 Eylül 2001’deki saldırılardan sonra ABD’deki Müslümanlar’a hukuki destek vermek amacıyla oluşturulan bir organizasyonun kurucu üyelerindendi.

‘Dini bütün’ bir Müslüman olarak tanınan Hitto, 2011’deyse kurduğu bir vakıfla Suriye odaklı yardım kampanyaları düzenledi.

Faaliyetlerini son dönemde siyasi alana doğru genişletti.

2011’de merkezi Dallas olan Özgür Suriye için Koalisyon adlı örgütlenmeyi kurdu ve geçen yıl da Suriye Amerikan Konseyi’nin ulusal çaptaki bir üyesi oldu.

Son dönemde çalışmalarını Türkiye’de yoğunlaştıran Hitto’nun adı ne Suriye’de, ne de uluslarası politika alanında fazla biliniyordu.

Ta ki dün uluslararası haber ajansları bütün dünyaya ‘muhalifler Başbakan seçti’ başlıklı ‘flaş haberini’ geçinceye kadar.

Bundan sonraysa adının manşetlerden düşmemesi son derece olası.

Zira o herhangi bir hukuku geçerliliği olmasa da, artık ‘Başbakan’ sıfatına sahip bir Suriyeli.