BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,86
ALTIN 2.382,37
HABER /  DÜNYA

Hamas'tan Mavi Marmara tatbikatı

Hamas, Gazze'ye gidecek yardım gemilerine İsrail askerlerinin müdahale olasılığı için çalışmalara başladı

Abone ol

İHH, Gazze'ye ikinci bir filo göndermeyi planlarken Hamas olası İsrail müdahalesine karşı tatbikat yaptı. Gazze limanında İsrail askeri rolüne bürünen Hamaslılar Türk bayraklı gemiye kurtarma operasyonu düzenledi.

Türkiye'den Gazze'ye gidecek ikinci filonun 12 Haziran seçimleri ardından yola çıkması beklenirken, Hamas yardım gemilerine İsrail askerlerinin müdahale etmesi halinde kurtarma operasyonu düzenlemek için çalışmalara başladı. Hazırlıklar çerçevesinde Gazze Limanı'nda Hamas yetkilileri ve Gazzeli güvenlik güçlerinin katılımı ile bir tatbikat gerçekleştirildi. Dalgıçlar ve sağlık personelinin de bulunduğu onlarca kişinin yer aldığı tatbikatta çeşitli senaryolara göre operasyon çalışmaları yapıldı.

"TÜRK KANI FİLİSTİN KANINA KARIŞTI"

Senaryolardan birinde, İsrail askerlerinin yardım gemisini ele geçirmesine karşı uygulamalı bir tatbikat yapıldı. Askeri üniformalar giyerek İsrailli deniz komandoları rolünü oynayan Hamas üyeleri, Türk bayrağının çekildiği bir tekneyi ele geçiriyormuş gibi yaptı. Diğer bir senaryoda gemiden bir kişinin suya atılmasını da içeren bir kurtarma operasyonu taklit edildi. Tatbikatı izleyen Hamas hükümetinin İçişleri Bakanı Yardımcısı Kamil Abu Madi, Türkiye ile olan dayanışmayı överek, "Türk halkının kanı Filistin halkının kanına karıştı" dedi.
İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) düzenlediği ikinci filonun gelecek hafta yola çıkması planlanmış, ancak seçimler nedeniyle ertelenmişti. İHH Başkanı Bülent Yıldırım geçen hafta, 15 gemiden oluşacak ikinci filoda 1,500 kadar aktivistin yer alacağını söylemişti. İHH'nın Gazze'ye giden ilk filosundaki Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerinin müdahale etmesi sonucunda dokuz Türk hayatı kaybetmiş iki ülke arasında ciddi bir krize yaşanmıştı.

İSRAİL: "FİLOYU DURDURUN"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, öneki gün Akdeniz ülkelerine gönderdiği bir mektupla hükümetleri Gazze'ye ikinci yardım filosunu yola çıkmaktan vazgeçmeye ikna etmelerini istemişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sözcüsü ise dün AFP'ye, 'yeni bir filonun provokasyon olduğunu' söyleyerek, tüm sağduyulu hükümetleri bunu engellemeye çağırdı.