BIST 10.291
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.408,93
HABER /  GÜNCEL

Hamamında sadece kendisi yıkanıyor

Antalya’nın tarihi Kaleiçi semtinde 600 yıllık Sefa Hamamı ayakta kalmak için direniyor. Roma ve Selçuklu mimarisini taşıyan hamamın işletme...

Abone ol

Antalya’nın tarihi Kaleiçi semtinde 600 yıllık Sefa Hamamı ayakta kalmak için direniyor. Roma ve Selçuklu mimarisini taşıyan hamamın işletmecisi Mustafa Yeşiltaş, restore yaptıramadığı hamamın artık para kazandırmadığından dert yandı.
Başından aşağı bir tas su döken Yeşiltaş, "Hamam Sit alanında kaldığı için bir değişiklik yapamıyoruz. Kimse gelmediği için hamamda sadece kendimiz yıkanıyoruz" dedi.
Antalya’nın tarihi ve turistik semti Kaleiçi’nde esnaflık yapan Sefa Hamamı’nın işletmecisi Yeşiltaş ailesi artık hamamcılık mesleğini yapamaz hale geldiklerini söyledi. Hamam kültürünün günümüzde modern sauna ve benzeri alanlarla birlikte kaybolmaya yüz tuttuğunu belirten aile, 600 yıllık geçmişe sahip hamamı ayakta tutmak için uğraş veriyor.

KUBBELERİ KAN VE YUMURTA KARIŞIMINDAN OLUŞTURULDU
Son bir asırdır hamamın işletmesini kendilerinin yaptığını belirten hamamın üçüncü kuşaktan işletmecisi Mustafa Yeşiltaş, hamamın en büyük özelliğinin hamamı inşa eden Selçuklu mimarilerinin ’Horasan’ diye tabir ettikleri kan, yumurta ve tuğla kırığından oluşturulan kubbe kısımlarının olduğunu söyledi. Bu tipte oluşan kubbeler sayesinde hamamın nefes aldığını belirten Yeşiltaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hamam dedemden bize kaldı. Roma dönemi mimarisiyle yapılmış. Selçuklu döneminde yeniden inşa edilmiş. Eskiden kalma kanalizasyonu mevcut. Eski yıllardaki gibi alttan ısıtmalı ve odunla ısıtılıyor. Hamamın kubbeleri Horasan yapıyla oluşturulmuş. Kan, yumurta ve tuğla kırığıyla inşa edildiği için nefes alabilen bir yapıya sahip. Böylece içeride pis hava oluşmuyor. Yeni yapılan hamamlar beton yapı olduğu için nefes almıyor ve içeride fazla kalınca baş ağrısı yapıyor. Ama bizim hamamda böyle bir durum söz konusu değildir."

"RESTORASYON MALİYETİ HAMAMIN MALİYETİNİ AŞIYOR"
Hamamın geçmişte çok tercih edilen bir hamam olduğunu söyleyen Yeşiltaş, son dönemde yeni ve modern hamamların oluşmaya başlamasıyla tarihi hamamların rekabet edemez hale geldiğinden yakındı. Yerli vatandaşların kendilerini tercih etmediğini belirten Yeşiltaş, turistlere hitap etmek için restore etmek istediğini ancak hamamın Sit alanı içerisinde olduğundan dolayı birçok prosedürden geçmek zorunda olduklarını söyledi. Restorasyon maliyetinin hamamın yenisini yapmaktan daha pahalıya malolduğunu belirten Mustafa Yeşiltaş, şunları söyledi:
"Hamam Kaleiçi’nde olduğu için daha önce Roma hamamı olarak kullanılan bir yer. Hamam Sit alanında kaldığı için hamamda değişiklik yapamıyoruz. Bir değişiklik yapmak istediğimizde çok prosedürle uğraşıyoruz. Boya yapacağımız zaman dahi çok pahalıya malediliyor bize. Binayı yeniden yapacak kadar bir maliyet çıkıyor karşımıza."

"HAMAMDA SADECE KENDİMİZ YIKANIYORUZ"
Kaleiçi’nin otopark sorununun işletmeler için dezavantaj olduğunu kaydeden Yeşiltaş, atıl vaziyette kaldıklarını belirtip hamamın kurnasından bir tas su alıp başından aşağı dökerek, "Restore edilmediğinde daha çok geride kalıyoruz. Yeni bir mermer dahi döşeyemiyoruz. Vatandaşlarda bizi tercih etmiyor. Hamamda artık sadece kendimiz yıkanıyoruz. Kardeşlerim, akrabalarımız geliyor. Kendimiz yıkanıyoruz. Sadece turistik olarak çalışmak zorunda kaldık" diye konuştu.
(İHA)