BIST 10.251
DOLAR 32,30
EURO 34,80
ALTIN 2.406,30
HABER /  GÜNCEL

Halef selef rektörlere zimmet çıktı

Sayıştay, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde halef selef rektörlere üniversite tesisleriyle ilgili zimmet çıktı.

Abone ol

Sayıştay, Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) eğitim ve araştırma oteli DEVAK'ta 20 odayı Rektörlük emrine ücretsiz tahsis ettirerek kurum zararı oluşturdukları gerekçesiyle halef selef rektörler Prof.Dr. Emin Alıcı ile Prof.Dr. Mehmet Füzün'e zimmet çıkardı. Prof.Dr. Alıcı'ya 237 bin, kendisine 152 bin liranın üzerinde zimmet çıkarıldığını belirten Rektör Füzün, “Bu parayı kiracının ödemesi gerek, ödemedi alacak davası açıldı” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde tartışma yaratacak yeni bir dava süreci başladı. Eski ve yeni rektörü sanık durumuna düşüren zimmet olayı iddiaya göre şöyle gelişti:

Üniversitenin Mithatpaşa Caddesi üzerindeki Eğitim ve Uygulama Oteli DEVAK, DEÜ'ye DEÜ Vakfı (DEVAK) ve DEÜ Tıp Fakültesi ve Uygulama Hastanesi Vakfı (Tıp-Vak) ile öz kaynak sağlayan oluşumlardan biri olan Güzel İzmir Temizlik ve Sterilizasyon Eğitimi Derneği İktisadi İşletmesi'ne kiralandı. Son olarak 3 yıllığına kiraya verilen, sözleşmesi bu yılın sonunda dolacak otelin 20 odası üniversitenin misafirlerinin konaklaması için Rektörlük emrine ücretsiz tahsis edildi. Otelin 5. katında 12 standart oda, 6. katında 4 standart ve 4 suit oda Prof. Dr. Emin Alıcı döneminde olduğu gibi 1.5 yıl önce rektörlüğe atanan Füzün döneminde de rektörlük emrine ücretsiz tahsis edildi. Ancak Sayıştay denetimindeki iddiaya göre; bu odalar üniversitenin konuklarının olmadığı boş günlerde başka müşterilere satıldı, parası üniversiteye aktarılmadı. Sayıştay'dan, son sözleşmeden önceki dönemleri de kapsamak üzere Prof.Dr. Alıcı'ya 237 bin, kendisine 152 bin lira zimmet çıkarıldığını belirten Rektör Füzün şunları söyledi:
“Bu tahsis üniversitemiz misafirlerinin konaklaması için görevdeki rektörün uygun görüş bildirmesi koşuluyla kamu hizmetine yönelik olarak yapılmıştır. Bu odalar bir önceki dönemde olduğu gibi benim dönemimde de aynı amaçla kullanılmaktadır. Ancak Sayıştay denetimi sonrasında Emin Bey'e de bana da zimmet çıkarıldı. İddia odaların boş olduğu günlerde başkalarına satılmış olması. Bu paranın rektörlük kasasına girmesi gerektiği, ancak takip etmediğimiz için kurum zararı oluştuğu ve bundan sorumlu olduğumuz bildirildi. Bizden para isteniyor. Kiracımız olan Güzel İzmir Temizlik ve Sterilizasyon Eğitimi Derneği İktisadi İşletmesi'ne bu parının ödenmesi için yazılı talepte bulunduk. Ancak ödemediler, biz de dava açtık. Dava 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülecek. Eğer şirket odaları boş tuttuğunu kanıtlarsa Sayıştay'ın bizden bu parayı istememesi gerek, o zaman dava düşer. 4 Mart'ta duruşması olacak.”