BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,76
ALTIN 2.452,31
HABER /  GÜNCEL

Ergenekonda polise Birdal sorulacak

Birinci Ergenekon davasına bugün Silivri'de devam edildi. Mahkeme heyeti yoğun talepleri cevaplamakta zorluk çekti.

Abone ol

Birinci "Ergenekon" davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Osman Yıldırım'ın, eski İHD Genel Başkanı Akın Birdal'ın vurulması olayına ilişkin gözaltına alınıp alınmadığının Ankara ve Kars il emniyet müdürlüklerine sorulmasını kararlaştırdı.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde 29 Ocak Cuma günü yapılan duruşmada taleplere ilişkin alınan kararlar, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde açıklandı.

Buna göre, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, tutuklu sanıklardan Erkut Ersoy'un savunma mahiyetindeki dilekçesinin dosyaya konulmasına, 10 No'lu dilekçesindeki taleplerinin ise dosyaya katkısı olmayacağı anlaşıldığı için reddine karar verdi.

Tutuklu sanıklardan Mehmet Zekeriya Öztürk'ün, "Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen hükümlü Abdullah Öcalan ile ilgili dosya örneğinin kendisine gönderilmesi" talebini kabul eden heyet, tutuklu sanıklardan Kemal Kerinçsiz'in bazı dilekçelerinin dosyaya konulmasını kabul ederken, bazı taleplerini ise davaya bir yenilik katmayacağı gerekçesiyle reddetti.

Heyet, tutuklu sanık Oktay Yıldırım'ın 26 Ocak 2010 tarihli dilekçesinde belirttiği "içinde el bombaları bulunan Ümraniye'deki ev arama görüntüsünde geçen konuşma kayıtlarının istenmesi" talebine ilişkin Ankara Polis Kriminal ve Ankara Jandarma Kriminal laboratuvarlarına birer CD örneğiyle birlikte ayrı ayrı yazı yazılarak görüntü kaydında geçen tüm konuşmalarda kişilerin ne söylediklerinin gerekli teknik araçlarla dinlenerek tespit edilmesini kararlaştırdı.

Söz konusu görüntü kaydında geçen ve hakaret içerdiği iddia edilen sözlerle ilgili suç duyurusu talebinde bulunulması nedeniyle heyet, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na orijinal CD'nin kopyası ve TÜBİTAK tarafından yapılan çözüm tutanağının da eklendiği bir yazı yazılarak gereğinin yapılmasının istenmesine hükmetti.

Tutuklu sanıklardan Hayrettin Ertekin hakkında 1995 yılından itibaren İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde başka soruşturma olup olmadığının emniyete sorulmasına ve varsa sonucun bildirilmesine karar veren heyet, tutuklu sanıklardan Ergün Poyraz'a ait ve suçlamalara konu olan 1 No'lu CD'nin emanetten getirilerek kırık olup olmadığının kontrol edilmesi talebinin ise dosyaya katkısı olmadığı için reddetti.

Açılış töreni kayıtları istendi

Mahkeme heyeti, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun'un dinlenip dinlenmeyeceği hususunun tanık dinleme aşamasında değerlendirilmesini kararlaştırarak, talep üzerine sanık Semih Tufan Gülaltay ile ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğüne yazı yazılarak, Ulusal Birlik Platformu'nun İstanbul'daki binasının açılış törenine ilişkin kayıtların istenmesine karar verdi.

Yozgat Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılarak, 1998 yılı Ekim ayından 2002 yılı sonuna kadar Yozgat Cezaevi'nde kaldıkları belirtilen sanıklar Osman Yıldırım ve Semih Tufan Gülaltay ile ilgili infaz dosyalarının birer örneğinin gönderilmesini talep eden heyet, sanık Osman Yıldırım'ın eski İHD Genel Başkanı Akın Birdal'ın vurulması olayına ilişkin gözaltına alınıp alınmadığının Ankara ve Kars il emniyet müdürlüklerine sorulmasını kararlaştırdı.

Tutuklu sanıklardan Doğu Perinçek'in avukatlarının suç duyurusu taleplerini, söz konusu talebin duruşmada işlenen suç niteliğinde olmadığı ve bizzat suç duyurusunda bulunulabileceği anlaşıldığı için reddeden heyet, eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür'ün dosyada bulunan tanık ifadesi için izin alınıp alınmadığının, bu konuda verilmiş bir iznin bulunup bulunmadığının MİT Müsteşarlığı'ndan sorulmasına hükmetti.

Mahkeme heyeti, 31 Aralık 2009 tarihli ara karar doğrultusunda, sanık Doğu Perinçek ile bazı sanıkların avukatları Vural Ergül hakkında gereğinin yapılması için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması talebine ret

Tutuklu sanıklar Muzaffer Tekin, Oktay Yıldırım, Erhan Timuroğlu, Doğu Perinçek ve Semih Tufan Gülaltay'ın 26 ve 29 Ocak tarihli oturumlardaki iddia olunan beyanlarına ilişkin, bu oturumlara ait tutanakların yazıya dökülmesine ve incelendikten sonra suç duyurusu konusunda gerekli değerlendirmenin yapılmasına karar veren heyet, tutuksuz sanıklardan Güler Kömürcü Öztürk'ün yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması talebinin reddine hükmetti.

Heyet, beyanlarda ismi geçen Osman Mutlu'ya ait bir cep telefonuyla 1 Ocak-30 Haziran 2006 tarihleri arasında yapılan görüşme dökümlerinin ve HTS raporlarının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan istenmesine karar verdi.

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne yazı yazılarak, beyanlarda ismi geçen Recep Özkan'ın Mart-Haziran 2006 tarihleri arasında oturduğu ve İstanbul Ataşehir'deki bir alışveriş merkezine yakın olduğu iddia edilen konutun açık adresinin tespitinin istenmesine hükmeden heyet, adres tespiti yapıldığında apartman görevlisi, yöneticisi ve varsa komşularının da tespit edilmesinin istenmesini kararlaştırdı.

Heyet, yazılacak yazıya Recep Özkan'a ait kimlik bilgileriyle, sanıklar Osman Yıldırım ve Alparslan Arslan'ın ifade örneklerinin de eklenmesine hükmetti.

Dosyada beyanları bulunan Orhan Kadı, Teoman Ekşioğlu, Burhan Gür, Fethullah Kaya ve Tarkan Toper'in dosyadaki telefon numaralarıyla 1 Mart-1 Haziran 2006 tarihleri arasındaki görüşmelerinin ve HTS raporlarının ilgili telefon şirketlerinden istenmesini öngören heyet, talep üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılarak, tutuklu sanık Veli Küçük hakkında 2000-2001 yıllarında herhangi bir proje çalışması yapılıp yapılmadığı, yapılmışsa sonucu hakkında bilgi verilmesinin istenmesini kararlaştırdı.