BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Hakkari'de tehlike saçan borular

Hakkari’de oldukça eski olan içme suyu şebekelerinin sürekli arıza vermesi belediye ekiplerini zor durumda bırakıyor.

Abone ol

Yetkililer mevcut asbestli boruların insan sağlığı açısından çok tehlikeli olduğu, en kısa sürede değiştirilmesi gerektiği belirtiyor.

Valilik binası karşısındaki Konak Caddesi üzerinde bulunan Devlet Hastanesi, Bağlar ve birçok mahallenin içme suyu ihtiyacını karşılayan içme suyu şebekesinin arızalanması üzerine belediye ekipleri harekete geçti.

Belediye Başkan Yardımcısı Metin Kazandıoğlu, Su ve Kanalizasyon Müdürü Mehmet Kızılkaya, çalışmaları yerinde denetleyerek arızanın en kısa sürede giderilme için ekip çalışanları ile birlikte koordineli bir çalışma başlattılar.

Şehrin değişik noktalarında içme suyu şebekesinde kullanılan ve oldukça eski asbestli boruların sürekli arıza vermesi ve parçalarının piyasada bulunmamasının belediye içme suyu ekibinin çalışmalarını zorlaştırdığı belirtildi. Belediye yetkilileri ise, şehir genelindeki içme suyu ishale hattının çok eski ve asbestli borulardan oluştuğunu, bu nedenden dolayı da sürekli arza verdiğini belirttiler. Asbestli boruların tamamen kaldırılması ve şehre yeni bir içme suyu ishale hattının getirilmesi için gerekli proje çalışmalarına başlandığını ifade eden yetkililer, içme suyu ihalesinin ise 2013 yılında yapılacağını ve şehrin tamamen asbestli boralardan temizleneceğini belirttiler.

HAKKARİ HALKI HALA ASBESTLİ BORULARDAN SU İÇİYOR
İHA muhabirinin asbestli borularla ilgili görüşlerine başvurduğu ve isminin açıklanmasını istemeyen bir doktor ise kanalizasyonda bile kullanımı yasaklanan asbestli boruları halen Hakkari’deki içme suyunda kullanılmasının ve değiştirilmemesinin büyük bir tehlike arz ettiğini belirtti. Doktor, ”Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, asbesti tamamen yasaklayan yönetmelik değişikliğini Başbakanlığa gönderdi. Böylece daha önce kısmen yasaklanan asbest kullanımı tamamen yasaklı hale geldi. Yeni uygulama ile Avrupa Birliği ile de tam uyum sağlanacak. Yönetmelik değişikliğiyle, 31 Aralık 2010 tarihinden itibaren tüm asbest türlerinin çıkarılması, herhangi bir ürün üretiminde kullanılması, asbest içeren tüm ürünlerin piyasaya arzı yasaklanacağı açıklanmıştı. Çok iyi bir yalıtkan madde olan asbest, çoğunlukla yapı malzemelerinde ve gemi yapımında kullanılıyor. Asbest solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açıyor. Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu olarak sıralanıyor. Ayrıca ciltte yaralara da neden olabiliyor. Asbestli boruların tüm bu tehlikelerine rağmen hala Hakkari’deki içme suyu şebekesinde kullanılıyor olmasın birçok ciddi hastalıkları beraberinde getiriyor. Bu asbestli boraların acilen kaldırılması gerekiyor” dedi.