BIST 9.916
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.431,08
HABER /  DÜNYA

Suriye'nin Türkiye'ye maliyeti ne oldu?

Analiz Financial Times gazetesinde çıktı. Gazete yorumuna göre Washington Türkiye'yi Esad'ı devirmede kilit rolde görüyor.

Abone ol

Financial Times'a göre Suriye krizinin Türkiye'ye maliyeti giderek artıyor. Türkiye'nin Suriye sınırı yakınında Suriyeli mülteciler için kurulan kamptan bir görüntünün eşlik ettiği değerlendirmenin başlığı 'Ankara'nın beklenmedik yükü'...

Daniel Dombey imzalı yazıda Esat rejimine muhalefetin Türkiye'yi giderek artan biçimde komşuları ve küresel müttefikleriyle ters yöne ittiği belirtiliyor. Yazar Türkiye'yi 'iddialı ve yükselmekte olan bir güç merkezi' olarak tanımlıyor.

Financial Times'a göre Washington Türkiye'yi Esat'ı devirme operasyonunda kilit önemde görüyor. Ancak yazar bu durumun Türkiye için ağır bir yüke dönüştüğünü belirtiyor.
Bir diplomat 'Türkler bu çatışmanın içine hiç beklemedikleri şekilde çekildiler' diyor.

TÜRKİYE FELAKETLE KARŞI KARŞIYA

Financial Times'a konuşan diplomat Türkiye'nin başlangıçta bu çatışmalardan kaçanlara kapı açarak iyi bir iş yaptığını ancak şu anda bir felaketle karşı karşıya kaldığını kaydediyor.
Yazara göre, gerek Türk gerekse uluslarası uzmanlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tampon bölge talebinde bulunup, Özgür Suriye Ordusu'na destek vererek gereğinden ileri gittiği kanısında.

Financial Times, hükümeti destekleyen kesimlerin, Türkiye'nin sonunda bu girişimlerin ödülünü alacağı kanısında olduğunu belirtiyor.