BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,75
ALTIN 2.498,66
HABER /  GÜNCEL

Hakan Fidan son kararı nasıl verdi? İşte perde arkası

Hakan Fidan aday adaylığından çekildi ve yeniden MİT Müsteşarlığı'na atandı. Peki Hakan Fidan bu kararı neden verdi?

Abone ol

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın milletvekili aday adaylığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu karar karşısındaki kırgınlığı günlerdir konuşuluyordu. Erdoğan'ın umre ziyaretinde Hakan Fidan'la yaptığı görüşme ise gündeme damgasını vuran gelişmelerden birisi olmuştu. Dün Hakan Fidan yaptığı açıklamayla aday adaylığından çekildiğini ifade etti. Peki perde arkasında neler yaşandı?

Vatan Gazetesi'nden Murat Çelik'in haberine göre; Başbakanlık kaynakları, Hakan Fidan’ın kısa bir süre önce adaylıktan çekilme talebini ilettiğini, Başbakan Davutoğlu’nun da bu durumu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile istişare ederek olumlu yanıt verdiğini belirtti.

MEDİNE GÖRÜŞMESİ ETKİLİ OLDU

Fidan, 7 Şubat’ta açıkladığı kararının ardından, konu her gündeme geldiğinde MİT’in başından ayrılmasına olumsuz baktığını tekrarlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaret sırasında bu ülkede görüştü.

İkili, Hakan Fidan’ın talebi üzerine 2 Mart Pazartesi günü Medine’de baş başa görüştü.

Cumhurbaşkanı’nın bu görüşmede de, konuyla ilgili negatif görüşünü ve kişisel hayal kırıklığını bir kez daha dile getirdiğine kimsenin şüphesi yok.

Nitekim Erdoğan, Suudi Arabistan dönüşünde, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, “Onu o göreve ben getirdim. Müsaade edilmiyorsa orada kalması ve ayrılmaması gerekirdi. Dolayısıyla tabii ki hâlâ kırgınım” diyerek aynı noktada durduğunun altını çizmişti.

FİDAN NEDEN VAZGEÇTİ?

Fidan’ın son kararı siyasete girmekten vazgeçmek ve MİT Müsteşarlığı’na devam yönünde oldu.

Kulislerde Hakan Fidan’ın yakın çevresine kararının gerekçelerini şu şekilde özetlediği konuşuluyor:

“Benim siyasete girme kararım üzerinden ülkenin Cumhurbaşkanı ile Başbakanı’nın karşı karşıya getirilmesi gibi bir görüntü, bu yönde gündem oluşturuldu. Aday olup seçilmem halinde, belli ki bu durum siyasi hayatım boyunca da devam edecek. Bu mevzunun, muhalefet partileri ve kamuoyunun bir kesimi tarafından sürekli olarak gündemde tutulacağına şüphe yok. Benim üzerimden hem partiye zarar vermeye çalışacaklar hem de şahsım üzerinden devlet yönetim kademeleri gereksiz bir tartışma ile meşgul edilecek. Tüm bunların yanında, konu, Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımızı karşı karşıya getirme gayretlerine de malzeme yapılmaya da devam edilecek gibi görülüyor. Dolayısı ile hem benim hem parti hem de devlet yönetim kadroları açısından en hayırlısı, şu aşamada adaylık başvurumu geri çekmek olacak.”

DAVUTOĞLU-ERDOĞAN İSTİŞARESİ

Medine’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından siyasete atılma kararından işte bu gerekçeler ile vazgeçen Fidan ‘son karar’ını, ABD ziyaretinden dönen Başbakan Ahmet Davutoğlu’na aktardı.

Başbakanlık kaynakları, Hakan Fidan’ın kısa bir süre önce adaylıktan çekilme talebini Başbakan Davutoğlu’na ilettiğini, Davutoğlu’nun da bu durumu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile istişare ederek Fidan’a olumlu yanıt verdiğini belirttiler.

ERDOĞAN FİDAN'DAN VAZGEÇMEDİ

27 günlük aranın ardından Hakan Fidan, ayrıldığı koltuğuna dün akşam itibariyle döndü. Başkent kulislerinde öne çıkan üç yoruma gelince...

1.) Erdoğan, kendisine yaşattığı hayal kırıklığı, hatta kızgınlığına rağmen Medine’deki randevu talebini geri çevirmeyerek Fidan’dan vazgeçmeyeceğini gösterdi. (Zaten daha ilk günden, ‘sır küpüm’ diyerek, Fidan’ın görevi icabı devletin ama aynı zamanda şahsen kendisinin de vazgeçilmezi olduğunu deklare etmişti.)

2.) Fidan, “Yoruldum” gerekçesinin, mevcut konjonktürde kamuoyu nezdinde de karşılık bulmadığını gördü ve ‘Erdoğan’ı yolda bıraktı’ imajının gelecekte de kendisi açısından sıkıntı yaratacağının farkına vardı.

3.) Ankara’da, devirler ve isimler değişir ama ‘devlet işlerinin siyaset ve siyasetçi üstü olduğu’ gerçeği değişmez.