BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.301,82
HABER /  GÜNCEL

10 Mart İngiltere basın özeti

Bugün Financial Times'da Türkiye ekonomisi ve artan dövizle ilgili bir analiz yer alıyor. Times gazetesi Suriye'de IŞİD'e karşı savaşan Alman kadının öldüğünü yazıyor. Guardian ise IŞİD'in antik kent yağmalarını konu ediyor.

Abone ol

Financial Times gazetesinde bugün Türkiye'yle ilgili "Dövizdeki artış nedeniyle karşıtları Erdoğan'ın 'kibrini' suçluyor" başlıklı bir yazı yer alıyor.

Yazıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gücün merkezileşmesi yönünde hareket ettiği ve ekonomideki geleneksel düşünce yapısını kırmaya çalıştığı belirtiliyor.

Daniel Dombey imzalı analizde şu ifadelere yer veriliyor:

"Türk lirası dolar karşısında düşmeye devam ettikçe, Cumhurbaşkanı Erdoğan suçun kimde olduğu konusunda netti. Türk liderin gücü cumhurbaşkanlığında merkezileştirmek istemesi ve çeşitli alanlarda geleneksel düşünceleri kırması gibi çeşitli adımlarının iç politikadan ekonomiye kadar farklı alanları etkilediği belirtiliyor.

Princeton Üniversitesi İleri Çalışmalar Enstitüsü'nden ekonomist Dani Rodrik, 'Erdoğan'ın gücü arttıkça, kibri de arttı. Şu anda etrafında ekonomide ne olup bittiğiyle ilgili gerçeği konuşabilecek ve Erdoğan'ın ekonomik teorisinin işe yaramadığını ileri sürebilecek çok az kişi kaldı' diyor.

Artan şirket ve banka döviz borçları birlikte ele alındığında, Türkiye'nin yıllık en az 200 milyar dolar dış finansmana ihtiyacı olduğu görülüyor.

Bu rakam, merkez bankasının yabancı rezervlerini 38 milyar dolara indiriyor."

Bir yanda Erdoğan, yatırımı düşük faiz üzerinden çekmeye çalışıyor ve ekonominin motorunu inşaat sektörü olarak görüyor. Öte yandan ise Davutoğlu'nun etrafında toplanan bürokratlar, ülkenin yapısal değişimlere ihtiyacı olduğunu savunuyor.

Erdoğan'ın etkisi asıl olarak 17 Mart'ta, merkez bankasının bir sonraki faiz kararı vereceği tarihte belli olacak."

IŞİD'e karşı savaşan Alman kadın öldü

Suriye'de Kürt kuvvetleriyle birlikte IŞİD'e karşı savaşan Alman genç kadın, IŞİD'le savaşta hayatını kaybeden ilk Batılı kadın oldu.

Times gazetesinde yer alan haberde, 19 yaşındaki Ivana Hoffmann'ın Suriye'de YPG birlikleriyle savaşırken öldüğü belirtildi.

Ailesi Güney Afrika'dan Almanya'ya göç eden Hoffmann, burada dünyaya gelmişti.

Kürtlerin Halk Koruma Birlikleri'ne (YPG) katılmadan önce genç kadının Türkiye'de Marksist Leninist Komünist Parti (MKLP) adlı örgüte katıldığı kaydedildi.

Üç ay önce YPG'ye katıldığı belirtilen kadının, IŞİD'e karşı savaşırken ölen üçüncü yabancı gönüllü olduğu ifade edildi.

Rojava devrimi için savaştığını söyleyen genç kadının kendisine "Avaşin Tekoşin" lakabını seçtiği öğrenildi.

MKLP bir açıklama yaparak Hoffmann'ın Tel Tamer kentini savunurken öldüğünü söyledi.

Genç kadının askeri bir eğitimden geçip geçmediği bilinmiyor.

Suriye Gözlemevi, 100'den fazla Batılının Kürtlere katılarak IŞİD'e karşı savaştığını tahmin ediyor.

Horsabad antik kenti yerle bir edildi

Guardian gazetesinde ise IŞİD'in antik kente saldırısıyla ilgili bir haber yer alıyor.

Haberde, Irak bakanının IŞİD'i "insanlığın tarihini sildiği" için kınadığı belirtiliyor.

IŞİD militanlarının antik kent Horsabad'a buldozerlerle girdiği ifade ediliyor.

Örgütün geçen hafta da Nimrud kentine buldozerlerle girdiği kaydediliyor ve haftasonu iki bin yıllık Hatra kentine de saldırı düzenlediği hatırlatılıyor.

Haberde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un tarii eser ve alanların yok edilmesini "savaş suçu" olarak tanımladığı belirtiliyor.

Gazete, bu son saldırıların Taliban'ın 2001 yılında Bamiyan Budalarına saldırısıyla kıyaslandığını, ancak IŞİD'in verdiği zararın çok daha büyük olduğunu yazıyor.