BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Hakan Fidan olayı danışıklı dövüş mü?

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın istifası sonrası Erdoğan'ın tepkisi ve Davutoğlu'nun Fidan'ın arkasında durması danışıklı dövüş mü?

Abone ol

Habertürk gazetesi yazarı Ruşen Çakır, Fidan olayının Erdoğan ve Davutoğlu arasında bir danışıklı dövüş olmadığını yazdı.

2015 genel seçimlerinde AK Parti'den aday adayı olmak için istifa eden MİT Müsteşarı Hakan Fidan gündemdeki yerini koruyor. Muhalefet çevrelerini danışıklı dövüş teorisi gerçekçi mi?

Tartışmalara katılan Ruşen Çakır, bugünkü yazısında Fidan'ın adaylık istifası ve sonrasında yaşananları ele aldı.

Siyasette hiçbir odağın ve kişinin "mutlak güç" sahibi olmadığını bazı örneklerle anlatan yazar, sözü Fidan tartışmasına getirerek yazısına böyle devam ediyor:

"Düne kadar Erdoğan-Davutoğlu ve Fidan'ı birlikte yücelten AKP tabanı, ne olup bittiğini tam anlayamadığı için bariz bir bocalama içinde. Tabii ki gözler esas olarak Erdoğan'a çevrilmiş durumda ve onun alacağı pozisyonların AKP'nin yakın geleceğini belirlemesi kuvvetle muhtemel.
Fakat Fidan'ın, Erdoğan'ın rızası olmamasına rağmen istifa etmiş ve Davutoğlu'nun da doğabilecek sıkıntıları göze alarak ona destek vermiş olması, işlerin çok da kolay bir şekilde yoluna konulamayabileceğini gösteriyor.

DANIŞIKLI DÖVÜŞ İDDİASI İNANDIRICI DEĞİL
Tam da bu noktada AKP'nin imdadına, dışarıdan üretilen "danışıklı dövüş" teorileri yetişiyor. İddiaya göre her şey Erdoğan'ın bilgi ve onayı içinde yaşanıyor. Amaç, fazlasıyla Cumhurbaşkanı'nın gölgesinde kaldığı söylenen Başbakan Davutoğlu'nun genel seçimlere daha güçlü girebilmesini sağlamak.
Bu iddianın hiçbir inandırıcılığı olduğunu düşünmüyorum. Öncelikle Erdoğan'ı az buçuk tanıyanlar, rahatsızlığını dile getirdiği açıklamaların "sahici" olduğunu kolaylıkla anlayabilirler. İkinci olarak, Erdoğan'ın bir yol arkadaşının önünü açmak için kendi gücünden feragat ettiğine pek tanık olmadık.
Üçüncü olarak, eğer bu bilinçli bir "algı operasyonu" ise, buradaki üç aktörden (Erdoğan, Davutoğlu, Fidan) en az birinin, belki de hepsinin zarar görme ihtimali yüksek ve Erdoğan da böyle bir hata yapmayacak kadar deneyimli bir siyasetçi.
Kaldı ki Erdoğan'ın, Davutoğlu'nu seçimler öncesi güçlü kılmak istiyorsa bu tür manevralara hiç ihtiyacı yok. Güçlü bir şekilde yanında durması bile Davutoğlu için tek başına yeterli olacaktır."