BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Haiti başbakanı yardım kuruluşlarını eleştirdi

Haiti başbakanı Jean-Max Bellerive, yardım kuruluşlarını ve uluslararası toplumu eleştirdi. Bellerive, hükümetinin deprem sonrası yardımlara dair yeterince söz sahibi olmadığını düşünüyor.

Abone ol

Ocak ayında gerçekleşen deprembe 230 bin kişi ölmüştü

Haiti Başbakanı Jean-Max Bellerive, ülkesine yapılan deprem yardımlarını eleştirdi.

BBC'ye konuşan Bellerive, uluslararası toplumun, Haiti'nin yeniden inşası konusunda yaptığı yardımlarda, ülkenin yeterince büyük bir rol oynamasına izin vermediğini söyledi.

Bellerive, yardım fonlarının dış ajanslar yoluyla geldiğini ve dolayısıyla hükümetinin bu fonların kullanımı konusunda çok az etkili olabildiğini söyledi.

Başbakan, şimdiye kadar söz verilen yardımların yalnızca yüzde 20'sinin ülkeye ulaştığını da ekledi.

'Sivil toplum kontol edilmeli'

Ocak ayında gerçekleşen depremin üzerinden neredeyse bir yıl geçti, ancak bir milyondan fazla Haitili hala kamplarda yaşıyor.

Bellerive, uluslararası toplumun ve bağışçı kurumların, yardımı ihtiyacı olanlara ulaştırmak konusunda Haiti halkıyla birlikte çalışmadığını söylüyor.

Bellerive, konuşmasında ayrıca sivil toplum kurumlarının daha iyi kontrol edilmesi gerektiğini düşündüğünü de belirtti: "Sivil toplum kurumlarına karşı değilim. Onlara ihtiyacımız var. Ancak benim ülkemdeki faaliyetlerini, neyi, nerede ve kiminle yaptıklarını kontrol edebilmem lazım."

Kendisine sürekli bağışlanan parayla ne yaptığı sorusu yöneltildiğini açıklayan Bellerive, "elime hiç ulaşmayan bir parayla ne yaptığımı açıklamam oldukça zor" dedi.