BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,75
ALTIN 2.395,88
HABER /  GÜNCEL

Hafriyatçıdan belediyeye şok suçlamalar

Hafriyatçı Kadir Kökden'in hayatı 2009'da Ümraniye İnkilap mahallesinde bir binanın yıkıntılarını taşırken bir anda kabusa döndü.

Abone ol

Ümraniye’de 4 bin ton hafriyatı sokaklara kaçak döktüğü iddiasıyla 34 bin lira para cezasına çarptırılan hafriyatçı Kadir Kökden, “ Belediye tarihinde ne kadar kaçak döküm yapılmışsa sahte belgelerle bana yüklendi” diyerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Ümraniye Belediyesi hakkında Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açtı.  

Opsiyonhaber.com sitesinde yer alan habere göre Kadir Kökden, Avukatı Murat Nebi Ayhan aracılığı ile İstanbul Bölge İdare Mahkemesine verdiği dava dilekçesinde zabıta memurlarına vahim suçlamalarda bulundu. Kadir Kökden zabıtanın baskı ve zorda bırakma yöntemleri ile imzalı itiraf dilekçeleri alarak kendisini kandırdığını öne sürüp, zabıtanın 34 bin liralık cezayı tutanağın düzenlendiği tarihten 5 ay önce sattığı kamyonuna tutanak tutarak sahte evrak düzenlediklerini iler sürdü.

Hafriyat işi yapan Kadir Kökden 2009 yılında Ümraniye İnkılap mahallesinde yeni yapılan binanın yıkıntı ve atıklarını yükleyen Kökden'e ait 2 kamyon zabıta memurları tarafından durdurularak. Atık Taşıma Belgesi"nin süresi dolduğu için cezai işlem uygulandı ve araç ruhsatlarına el koydu. Kökden, araçların ruhsatını alabilmek için 21 gün çabaladı ancak başarılı olamadı, memurların isteği üzerine kaçak döküm yaptığını kabul eden bir belge hazırlanarak imzalaması istendi. Kökden başına geleceklerden habersiz bu belgeyi imzalayıp evraklarını teslim alıp cezasını ödedi. Olaydan kısa bir süre sonra iki kamyonunu sattı.

Bir yıl sonra Kadir Kökden’in yeni aldığı kamyonuna, yeniden kaçak döküm yaptığı için el konuldu. Kadir Kökden kesilen cezayı ödedi ancak bu kez aynı şekilde kendisinden yeni bir itiraf dilekçesi istendi. Daha önce başına gelenlerden ders alan Kökden bu kez bu dilekçeyi imzalamadı. İddiaya göre Kökden, tam 37 gün sonra çalışır vaziyette bıraktığı kamyonunu bıraktığı otopark yerine, başka bir otoparkta  arızalı halde buldu.

Dava dilekçesinde olaylar şöyle anlatıldı:“Zabıta amiri, zabıta memurları imzalı, Zabıta Müdürlüğüne hitaben yazılmış dilekçede ise; 34 HZB 61, 34 KIY 28 ve 34 SGD 82 plakalı araçlar ile "Yaklaşık muhtelif zamanlarda 150-200 kamyon kaçak hafriyat ve inşaat yıkıntı atıkları" döktüğü tespit edilmiştir..." şeklinde tutanaklar hazırlandı. Tutanaklara göre Kökden'e 09.05.2012 tarihli İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre koruma müdürlüğü idari yaptırım kararı vererek, 34.189 TL. (Otuz dört bin, Yüz seksen dokuz TL.) para cezası kesildi.  

4 BİN TON YIKINTI SOKAKLARA DÖKÜLEMEZ:  İddia edildiği gibi müvekkil, 150-200 kamyon kaçak hafriyat dökmemiştir, mümkün de değildir. Her kamyon yaklaşık 20-23 ton hafriyat aldığı varsayılırsa, 3000-4000 ton yıkıntının sokak aralarına vs. dökülmesi zaten fizikken mümkün değildir.  Aksi durumu tevsik edecek, tespit raporu-tutanağı, fotoğraf yada her hangi bir belgenin mevcudiyeti de mümkün değildir.

SATTIĞI KAMYONLARA CEZA KESİLDİ:  Ekte sunduğumuz, 27.09.2011 ve 30.09.2011 tarihli tutanaklarda müvekkile ait olduğu ileri sürülen "34 KIY 28 ve 34 HZB 61" plakalı araçlar ise o tarihlerde müvekkile ait değildir.34 KIY 28 plakalı araç, müvekkil tarafından 12.03.2010 tarihinde satılmıştır. 34 HZB 61 plakalı araç, müvekkil tarafından 18.03.2011 tarihinde satılmıştır. 34 SGD 82 plakalı aracı ise müvekkil, 09.05.2011 tarihinde satın almış ve kendi adına tescil ettirerek kullanmaya başlamıştır.

GERÇEĞE AYKIRI BELGE DÜZENLENMİŞ

"Eylül 2011 tarihinde, kendisine ait olmayan araçlar için idari yaptırım ve yine yeni aldığı araç (34 SGD 82 plakalı araç) için eski tarihlerde hafriyat döktüğüne ilişkin tutanaklar gerçeği yansıtmamaktadır. Yapılan işlem, gerçeğe aykırı belge düzenlemektir. Davaya konu olan, 25.09.2011 tutanak müvekkile tebliğ edilmemiş, dolayısıyla 3/4 indirimden de faydalanamamıştır.  Adı geçen tutanağı müvekkilin, imzadan imtina etmesi ve 4.689 TL. idari yaptırım cezasının tamamını ödemesine rağmen, davalı idare bununla yetinmeyerek afaki tutanaklar ile idari yaptırım yoluna gitmişlerdir. İdari yaptırıma, bu yönüyle de itiraz ediyoruz.

Zorla dilekçe imzalattılar iddiası

Süreç boyunca, müvekkilin araç ruhsatlarını geç teslim ederek, maddi-manevi zarara uğramasına sebep olan, aracına zarar veren ve baskı ile elinden ikrar-kabul dilekçeleri alan Ümraniye Belediyesi Zabıta müdürlüğü, tüm bunlar dışında afaki tutanaklarla İBB. Çevre Koruma Müdürlüğünün yaptırım kararı almasına da neden olmuştur. İlgili belediye birimi hakkında, C.savcılığına suç duyurusu ile maddi-manevi tazminat dava ve şikayetlerinde de ayrıca bulunulacaktır.Tarafımıza verilen karara karşı, otuz günlü (30 gün) yasal süresi içerisinde, 2872 sayılı kanunun 25.maddesi gereği İTİRAZ ettiğimizi ve müvekkilden haksız olarak talep edilen 34.189 TL. tutarındaki meblağın, ekonomik olarak müvekkili sarsacağından, bu konuda öncelikle yürütmenin durdurulması talebimiz olduğunu belirtiriz" şeklinde dile getirdi.  

Hayatımı kararttılar

Kesilen cezalarla iflasın eşiğine gelen Kadir Kökden psikolojisinin bozulduğunu anlatarak “ Ben hiçbir zaman kaçak döküm yapmadım. Bir keresinde yükleme yaptığımız yerde siz karşı arsaya dökeceksiniz diye ceza kestiler diğerinde ise tonaj uygulaması için polis ekipleri tarafından durdurulduğumda damperin kapağı yanlışlıkla açıldı. Onlarda zabıta çağırıp işlem yaptılar.Hakkımı sonuna kadar arayacağım. Bir şey olmaz diyerek imzalattıkları dilekçeyle beni resmen kandırdılar.”dedi