BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Hacıosman-Kilyos Caddesi 5 dakika

Başbakan Erdoğan’ın katılılımıyla hizmete açılan Sarıyer-Çayırbaşı tüneli bölgedeki trafik yoğunluğunu önemli ölçüde azaltacak.

Abone ol

Tünelle Hacıosman bayırından Kilyos Caddesi’ne giden mesafe yüzde 40 azalıyor. Yaklaşık 1 saatlik yolculuk 5 dakikaya iniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarından biri Sarıyer Çayırbaşı Tüneli ile 20 kavşak ve yol Başbakan Erdoğan’ın da katılacağı törenin ardından hizmete açılacak. 4 bin 20 metre uzunluğa sahip olan tünel iki tüp şeklinde olacak. Tünelde 2 normal şerit, bir emniyet şeridi hizmet verecek. 12 metre genişliğe sahip olan tünelin 8 metre de yüksekliği bulunuyor. Tünelde acil durumlarda; tüpler arasında 7 adet bağlantı tüneli bulunuyor. Yaklaşım tüneli ile kurtarma ekipleri tünele direkt ulaşılabiliyor. Tünel en son teknoloji ile donatılmış elektro-mekanik sistemlere sahip olarak biliniyor.

GÜNDE 18 BİN ARAÇ GEÇECEK
 
Tünelin bölgeye getireceği avantajlar ise şöyle sıralanıyor: Bölgeye erişimde tek ana arter olan sahil yolunun trafik yükü azalıyor. Kilyos ve Zekeriyaköy bölgesi ilçe merkezine girmeden ana artere bağlandı. Sarıyer Çayırbaşı tünelinden günlük ortalama 18 bin araç geçecek Tünel sayesinde 59 milyon 760 bin lira yıllık toplam tasarruf yapılması öngörülüyor.

Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli dışında bugün yapımı tamamlanan 20 adet kavşak ve yolunu da açılışı yapılacak. Açılışı yapılacak kavşak ve yollar şöyle: Bahçelievler İzzettin Çalışlar Caddesi yol düzenlemesi, Bakırköy Yeşilköy Havuzlu Kavşağı, Başakşehir İkitelli viyadük ve bağlantı yolları, Bayrampaşa bağlantı yolu üzeri Esenler kavşağı, Beşiktaş-Etiler TEM bağlantı yolu, Çatalca Hisarbeyli Köprüsü,Çekmeköy Taşdelen kavşağı, Çekmeköy Madenler alt geçidi, Çekmeköy Belediyesi yeni hizmet binası bağlantı yolları,Esenler alt geçidi, Bahçeşehir-Esenyurt TEM ilave köprü ve bağlantı yolları, Kadıköy Bostancı TCDD alt geçidi ve bağlantı yolları, Kağıthane Barbaros Caddesi kavşak ve bağlantı yolları, Silivri Selimpaşa Adnan Menderes Bulvarı ve çevre yolları, Sultangazi Osmangazi ilave altgeçit ve meydan düzenlemesi, Ümraniye TEM yan yol alt geçitleri, Ümraniye Tepeüstü Kavşağı, Üsküdar Beylerbeyi kavşak ve bağlantı yolları, Üsküdar sahil yolu düzenlemesi, Zeytinburnu Topkapı Ulubatlı Hasan kavşağı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaşımda kolaylık deniyor ya... İki ay köprülerin tamir bakımıyla alakalı bir adım atıldı. Yazılı ve görsel medyanın kopardığı kıyameti biliyorsunuz. Toplumu moralize etmeleri gerekirken karşıt güçlerle beraber demoralize etmenin gayreti içerisine giriyor” dedi.

Sarıyer'de, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli ile 20 kavşak ve yolun açılışı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Erdoğan, İstanbul'un 7 tepesine 7 tünel anlayışıyla çıktıkları yolda, projenin ikincisini bugün hizmete açtıklarını belirtti.

Temel ilkelerini “Ne aldatan olacağız ne aldanan olacağız” şeklinde niteleyen Erdoğan, “Biz yaparız birileri bakar. Onların zaten yapmak diye de bir derdi yok. Biz üretiriz diğerleri laf üretir. Farkımız bu” diyerek, projenin ilk etabı olan Kağıthane-Piyalepaşa tünelini 2009 yılının Mart ayında açtıklarını hatırlattı.

KAGITHANE-DOLMABAHÇE"YE 3 DAKİKA 

O zaman gördükleri herkesin çok farklı bir mutluluk yaşadığını kendilerine ilettiğini söyleyen Erdoğan, bu insanların kendilerine “Kağıthane'den 2-3 dakikada Dolmabahçe'ye gelebileceğimi aklımın ucundan geçirmiyordum. Siz bize bu mutluluğu yaşattınız” dediğini aktardı.

Başbakan Erdoğan, Taksim'den Hacıosman'a doğru metro çalışmalarını başlattıkları günleri hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizden öncekiler temel atmıştı ama yarıda kalmıştı. Benden önce İstanbul'da CHP'li belediye vardı ve 50 milyonluk yatırımı yapmış, orada kalmıştı. Para ödeyemez hale gelince müteahhit firmalar çekilmişti. Biz geldik, yatırıma başladık. 1'e 10 yatırım gerekiyordu. Bunu hamdolsun gerçekleştirdik. O zaman o boyutunu yaptık. Fakat ülkemizde bir şey var. Çok sıkıntılı. Sadece siyasetçide değil, siyasetin dışında da var. Bizi kıskançlık öldürüyor. Birileri bir şey yapamıyorsa yapanın attığı adımın da önünde duruyorlar. Bariyer oluşturuyorlar. Derdimiz neydi biliyor musunuz? Aslında Taksim'den gelen metroyu Maslak'taki İTÜ Kampüsü'nden çıkarmaktı ve orada 'Bir triyaj alanı oluşturalım' demiştik. Çünkü orada İSKİ'nin devasa bir yeri vardı ve biz yerin altında olmayan kotundan da istifade etmek suretiyle açığa çıkacak bütün vagonların bakımını vesaire yapabileceğimiz bir imkan vardı. Ne yazık ki o zamanın üniversite yönetimi, inanır mısınız bana hendek atlattı ve bize onu yaptırmadı.”

Erdoğan, fakat bunun da zorunlu olduğunu belirterek, mecburen Sanayi Mahallesi'nin orada, yerin altında bir triyaj alanı yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Erdoğan, bununda kendilerine o günün parasıyla 250 milyon liraya mal olduğunu dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, “Biz bu ülkenin kurumları, evlatları, bu devletin birimleri olarak birbirimizle dayanışma halinde olmazsak kiminle dayanışma halinde olacağız. Bu tünelle birlikte Hacıosman çayırından Kilyos Caddesi'ne ulaşmak isteyen sürücülerimiz artık bir saatlik yolu 5 dakikada kat edebilirler” diye konuştu.

Bunun hesabını iyi yapmak ülke ekonomisine getirisi, sağladığı katmadeğeri iyi değerlendirmek gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Ulaşımda kolaylık deniyor ya... İki ay köprülerin tamir bakımıyla alakalı bir adım atıldı. Yazılı ve görsel medyanın kopardığı kıyameti biliyorsunuz. Toplumu moralize etmeleri gerekirken karşıt güçlerle beraber demoralize etmenin gayreti içerisine giriyor. Bu köprüler tamir bakım olmayacak mı? Allah göstermesin bu bakımlar yapılmadı diye bir felaketle yarın karşı karşıya kalacak olursak, o zaman ne diyeceksiniz? O zaman da teneke takıp çalacaksınız” diye konuştu.

Köprüdeki bakımı yaz mevsimi en uygun olduğu için tercih ettiklerini ifade eden Erdoğan, bu süre içinde bunu süratle yapıp açmak istediklerini ancak birçok kulp taktıklarını söyledi. Erdoğan, “Şu anda bitti. İnşallah okullarla beraber bu sıkıntı aşılıyor. Daha da iyi olacak” dedi.