BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.469,33
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Hababam'ın hayat bulduğu okul 125 yaşında

Ünlü edebiyatçı Rıfat Ilgaz'ın sevilen eseri Hababam Sınıfı'na ilham veren okul 125 yaşına girdi.

Abone ol

Rıfat Ilgaz'ın yazdığı Hababam Sınıfı romanına ilham veren eski adıyla Kastamonu Lisesi, yeni adıyla Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi 125. yaşını kutlamaya hazırlanıyor.

Okulun eski öğrencisi ve rekor bir sürede okulda müdürlük yaptıktan sonra emekli olan İsmail Dönmez'in 125'inci Kuruluş Yıldönümü Kutlama Komitesi Başkanlığı'na seçilmesinin ardından, komite aylardır süren hazırlıklarını tamamladı.

125'inci yıl Kutlama Komitesi ile Abdurrahmanpaşa Lisesi Mezunları Derneği'nin ortaklaşa organize ettiği etkinlikler, 30 Nisan 2 Mayıs 2010 tarihinde üç gün boyunca kutlanacak. Okulda, bu süre içinde il içinde ve il dışından gelen mezunlar anılarını tazelerken, hazırlanan programlara katılacak.

DEVLET VATANDAŞ İŞBİRLİĞİ İLE YAPILDI

Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Eski, yaptığı araştırmalarda Kastamonu Lisesi'nde eğitim gören öğrencilerin 1.Dünya Savaşına ve Kurtuluş Savaşı'na İnebolu'dan cephane taşımada hem de geri hizmette önemli görevleri yerine getirdiğini açıkladı.

10 BİNİN ÜZERİNDE MEZUN

Eski, "Kastamonu Lisesi'nin temeli 30 Mart 1885 günü kazılmaya başlanmış, resmî tören 2 Mayıs 1885 günü düzenlenmiştir. Okul o dönem Kastamonu'da uzun yıllar valilik yapan Abdurrahman Paşa'nın önderliğinde, devlet- vatandaş işbirliği ile halktan da 8 bin 500 altın toplanarak yaptırılmıştır. Okul, 125 yılda tam 10 binin üzerinde mezun vermiştir. Okulda eli silah tutan öğrenciler 1915 yılında 1.Dünya savaşına katılmış ve 1995–1918 yılları arasında öğrenciler şehrin Olukbaşı mevkiinde savaş eğitimi alarak vatan savunmasında görev yapmışlardır." diye konuştu.

GENELKURMAY BAŞKANI ÇIKARDI

Ünlü edebiyatçı Merhum Rıfat Ilgaz'ın eğitimini aldığı Göl Öğretmen ve Abdurrahman Paşa Lisesi'nde okul yıllarını anlattığı Hababam Sınıfı, Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi'nde yaşandığını anlatan Eski, "Rıfat Ilgaz, Hababam Sınıfı'nın bizzat içinde yer almış ve kendisinin ve arkadaşlarının yaşadığı olayları Hababam Sınıfı'na aktarmıştır. Okuldan bugüne kadar çok sayıda bürokrat, siyasetçi, bakan, Genelkurmay başkanı, öğretmen ve sporcu yetişmiştir." dedi.