BIST 10.932
DOLAR 32,22
EURO 35,06
ALTIN 2.451,58
HABER /  GÜNCEL

Güzellik için değişmeyen 4 teknoloji

İşte kadınların güzelleşmek için vazgeçemedikleri 4 teknoloji harikası. Nedir bu harikalar?

Abone ol

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Çağhan Baytekin, estetik cerrahinin yeni bir kavram olmasına rağmen, güzellik ve estetik kavramlarının kadın ile birlikte var olmaya başladığını söyledi.

Buna en güzel örneğin Kleopatra’nın süt banyoları olduğunu söyleyen Baytekin, ekşimiş sütün süt banyolarında asitik yapısı nedeniyle cilt soyma amacıyla da kullanıldığını vurguladı.

İnsanlarda uzun ve kaliteli bir yaşam isteği oluştuğunu ifade eden Baytekin, bu amaçla 50 yaşın üzerinde egzersiz ve antiagig gibi kavramların önem kazandığını, aynı şekilde tarihin her döneminde çalışmasına ve üretime katılmasına rağmen kadınların toplum içinde aldıkları rol ve üstlendikleri görevlerin belirgin değişiklikler gösterdiğini belirtti.

Bakımlı ve düzgün görünüşlü olması beklenen kadınların, zaman sıkıntısı nedeniyle çok daha hızlı sonuç veren, iyileşme dönemi çok daha kısa süren uygulamalara yöneldiğini ifade eden Baytekin, “Plastik cerrahi alanında yaşanan gelişmeler günümüz kadınlarının estetik talebine büyük ölçüde cevap vermektedir” dedi.

YÜZ KIRIŞIKLIKLARI

Kadınların önemli sorunlarından birinin yüz yaşlanması olduğunu belirten Baytekin, güneşe bağlı radyasyon, maruz kalınan kimyasallar, diğer çevresel etmenler ve özellikle sigara kullanımına bağlı olarak üst deri tabakasının kalınlaştığını ve ince kırışıklıklara yol açtığını bildirdi.

Bununla birlikte genetik, iç ve dış etmenlere bağlı olarak cildin alt tabakasındaki kalojen ve elastik liflerde azalma ve yapısal bozuklukların da görülebildiğini ifade eden Baytekin, şunları kaydetti:
“Mimik kaslarının da etkisi ile cilt çizgileri derinleşmeye başlar. Cildin ve destek yapılarının elastik yapısının bozulması, yer çekimine bağlı olarak sarkmaları meydana getirmektedir. Cilt altı dokuda yer alan yağ yastıkçıkları ve onları destekleyen bağ yapıları aynı şekilde gevşer ve buna bağlı olarak sarkmalar izlenir. Yüzdeki yaşlanmanın belirtilerinin azaltılmasına yönelik olarak, yüzeysel cilt kırışıklarının azaltılması, kırışıklıkların doldurulması, yüz ve orta yüz bölgesi askı ve germe işlemleri uygulanabilir.”

ESTETİK CERRAHİDE SIK KULLANILAN YÖNTEMLER:

Çağhan Baytekin, botulinum toksin uygulamaları, yumuşak doku dolguları, yüz germe ve liposuction ameliyatlarının estetik cerrahide sık kullanılan yöntemler olduğunu ifade etti.

1) BOTOKS: Botoksun, clostridium botulinum adı verilen bir bakterinin ürettiği botulinum toksini olduğunu, estetik cerrahideki sık kullanım amacının kırışıklığa yol açan kasların geçici süre kasılmasının engellenerek mimik kaslara bağlı çizgilerin ortadan kalkması amacı taşıdığını bildiren Baytekin, şunları söyledi:
“Botox tedavisi hekimler tarafından uygulanan, orta ve ileri derecedeki kırışıklıkların tedavisini sağlayan, cerrahi olmayan bir tedavi yöntemidir. Botulinum toksini etkisini kas sinir bileşkesi üzerinde gösterir ve kas uyarımını, dolayısıyla kasılmasını engeller. Etki süresi üç dört gün içerisinde başlar ve kişisel etmenlere ve kas yapısına bağlı olarak dört altı ay arası devam eder. Ofis şartlarında uygulanabilmesi ve kırışıklıkların erken dönemde koruma amaçlı kullanımı gibi avantajları günümüzde botoks uygulamalarını İngiltere ve ABD gibi ülkelerde en sık uygulanan kozmetik işlemler arasına sokmuştur”

2) DOKU DOLGULARI: Yumuşak doku dolgularının, enjekte edilen dolgu maddeleri derin yüz çizgilerinin, kırışıklıkların, derideki bölgesel çöküntülerin ve bazı tipteki yara izlerinin doldurulmasına yardımcı olduğunu belirten Baytekin, söz konusu uygulamaların ayrıca dudakların daha canlı, kıvrımlı veya kalın görünüme kavuşması için de kullanılabildiğini ifade etti.

Baytekin, bu yöntemde hastanın kendi dokusu, yağ dokusu nakli, dermis-yağ dokusu ve kültüre fibroblast nakli, sentetik dolgu maddeleri, canlı kaynaklı, uzun süre etkili dolgu maddeleri, implant ve protezler kullanıldığını anlattı.

3) YÜZ GERME: Çağhan Baytekin, yüz germe ameliyatlarında ameliyatın uygulandığı seviyeden, yapılan kesinin yeri ve uzunluğuna kadar birçok yeni görüş ve fikrin bilimsel anlamda kabul gördüğünü, kancalı ipler kullanılarak yüz gençleştirme ve askı yöntemlerinin geniş bir uygulama alanı bulduğunu söyledi.

Baytekin, kancalı ipler ile yüz askılama ameliyatlarının çok kısa sürede gerçekleştirilmesi, kesi izine fazlaca yol açmaması, sarkmanın erken evrelerinde de kullanılabilmesinin yöntemin avantajları olduğunu bildirdi.

4) LAZER TEKNOLOJİSİ: Lazer teknolojisinin tıp alanında kullanımının diğer alanlarda olduğu gibi estetik ve plastik cerrahi alanında da önemli yer bulduğunu belirten Baytekin, lazer teknolojisinin mikro cerrahi uygulamalarında, cilt yüzeyindeki leke ve dövmelerin silinmesi, üst cilt katmanının yenilenmesi ve epilasyon amaçlı kullanıldığını kaydetti.

Vücut cerrahisi ve özellikle liposuction (yağ şekillendirme) uygulamalarından da bahseden Baytekin, bazı solüsyonların kullanılmasının hem ameliyat esnasındaki kan kaybını, hem de ameliyat sonrası ekimozu azalttığını söyledi. Baytekin, böylece yağ şekillendirme uygulamalarının daha fazla alanda ve miktarda daha güvenli bir şekilde uygulama olanağı doğduğunu bildirdi.

Baytekin, endoskopik yöntemlerin yaygınlaşmasıyla özellikle alın ve yüz cerrahisi ile karın estetiğinde ameliyat izlerinin azaldığını kaydetti.