BIST 10.241
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.376,16
HABER /  GÜNCEL

Güzele bakmak sevap doğrulandı

Güzele bakmak sevaptır der ya, güzele bakmanın bir yararı daha ortaya çıktı. Meğer beyne de yarıyormuş. Nasıl mı?

Abone ol

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertuğrul Eşel, güzelliğin tanımlanmasının oldukça zor olduğunu, ancak bu konuda yapılan bilimsel çalışmalarda hoşa giden bir şeye ve güzele bakıldığında beynin “Anterior Singulat” adı verilen merkezinde aktivite artışı olduğunun belirlendiğini belirtti.

Beynin bu merkezinin uyarılmasının beynin ödüllendirilmesi anlamına geldiğini, bu nedenle bir anlamda “Güzele bakmak sevaptır” sözünün doğrulandığını ifade eden Eşel, güzelliğin göreceli olmasının da bir anlamda yanlış olduğunu, güzelin herkes için ve tüm kültürler için güzel kabul edildiğini bildirdi.

Güzel olarak algılanan insanların birçok avantajlara sahip olduklarını kaydeden Eşel, “Güzel olmak ve güzel bulunmak her insanın özgüveninin gelişmesi için son derece önemli bir etkendir. Güzel olan kişiler, arkadaş olarak daha çok istenen, yaşam boyu eş olarak daha çok tercih edilen, sosyal ilişkilerinde daha başarılı ve mesleki terfilerinde daha avantajlı olan kişilerdir.

Bu avantajlar kadınlarda daha belirgindir. Güzel çocukların bile anne-babalarından daha fazla ilgi gördükleri, hatta güzel olanların mahkeme sonucunda daha az cezalandırıldıkları bile araştırmalarla belirlenmiştir. İnsanlar, bilinçsiz olarak, üreme gücünü maksimum hale getirecek biçimde eş seçerler. Bu seçimde güzellik unsuru ön plandadır.” dedi.

KİMLER DAHA GÜZEL?

Güzelliğin tüm canlılar için cinsel seçilim sonucunda milyonlarca yılda evrimleştiğinin ileri sürüldüğünü vurgulayan Eşel, insanın güzellik standartlarının bu evrimsel geçmişin sonucu olduğunu söyledi.

Güzelliği algılama yeteneğinin doğuştan itibaren her insanda var olduğunu kaydeden Eşel, insanların daha doğurgan, daha sağlıklı, daha genç görünümlü yani daha sağlıklı olanları güzel olarak algıladığına dikkati çekti.

Cinsel olarak çekicilik ve güzellik değerlendirmesinde bakan ve bakılan kişinin özelliklerinin önemli olduğunu ifade eden Eşel, “Bakılan kişinin yüz güzelliği, genç görünümü, bedenin şekli, davranışları, kokusu, ses tonu ve süslenmesi; bakan kişinin de kültürü, cinsel eğilimi, yargıları güzellik ve cinsel çekiciliğin değerlendirilmesinde etkilidir” diye konuştu.