BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Güvenlik Konseyi Kuzey Kore'yi kınadı

Kuzey Kore'nin üçüncü nükleer denemesini gerçekleştirmesi üzerine, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olağanüstü toplantıya çağrıldı.

Abone ol

Kuzey Kore'nin tüm uluslararası çağrılara rağmen üçüncü nükleer denemesini gerçekleştirmesi üzerine, Birlemiş Milletlet Güvenlik Konseyi olağanüstü toplandı.

Konsey, Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapmasını kınadı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, denemeyi BM kararlarının ''açık ve vahim ihlali, ''istikrarsızlaştırıcı bir provokasyon'' olarak nitelendirmişti.

Kuzey Kore Halk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen "düşmanlığa" karşı gerçekleştirdiği son denemenin, önceki ikisine göre daha güçlü olduğunu duyurdu.

Viyana'daki Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yetkilileri, yeraltındaki patlamanın 2009'daki denemedekine göre iki kat daha güçlü olduğu kanısında.

Üstelik, Kuzey Kore, daha küçük bir aygıt kullandığını açıkladı. Eğer bu doğruysa, Kuzey Kore'nin füzelere takılabilecek nükleer başlık geliştirmeye çok yakın olduğu sonucu ortaya çıkıyor.

ABD ve Çin'den tepki gecikmedi

Bu sabahki nükleer denemeden saatler sonra toplanan BM Güvenlik Konseyi'nin gündeminde, Kuzey Kore'nin bu adımına nasıl bir karşılık verileceği var.

Pyongyang yönetimine yönelik BM yaptırımları, geçen Aralık ayındaki füze denemesi nedeniyle genişletilmişti. Kuzey Kore ise "mantıksız kararlara boyun eğmeyeceğini" vurgulayarak, yeni nükleer denemelere girişeceği mesajını vermişti.

Kuzey Kore'nin geleneksel müttefiki Çin'in de eleştirisine hedef olan nükleer deneme uluslararası düzeyde yoğun tepkilere yol açtı.

Pekin'deki Kuzey Kore elçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, Çin'in böyle bir adıma "kesinlikle karşı olduğu" vurgulandı.

ABD Başkanı Barack Obama da, ''büyük bir kışkırtma eylemi'' olarak nitelediği deneme konusunda "derhal ve güvenilir" bir uluslararası karşılık çağrısında bulundu.

Güney Kore, Ulusal Güvenlik Konseyi'ni olağanüstü toplantıya çağırırken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, "Kuzey Kore'nin nükleer silah programıyla ilgili görüşmeleri yeniden başlatma" çağrısı yaptı.

Güney Kore ordusunun, "sınır ötesi potansiyel provokasyonlar için" alarm durumuna geçtiği bildiriliyor.

Kore Yarımadası'nın komşularından Japonya da nükleer denemeyi kınadı.

Deneme deprem yarattı

Bu arada Gözlemciler, ülkede 4.9 büyüklüğünde yüzeye yakın bir deprem yaşandığını kayıt altına aldı.

Depremin merkezinin Punggye-ri yer altı nükleer deneme merkezi olduğu ve merkezde son haftalarda bazı faaliyetlerin tespit edildiği de belirtiliyor.

Çin sismoloji yetkilileri de 4,9 şiddetinde sarsıntının yaşandığı ve derinliğinin "sıfır" kilometre olduğunu duyurdu.

Son yaşanan sismik faaliyetin merkezinin de geçmiş bu yıllarda yapılan nükleer denemelerin merkezine yakın olduğu belirtiliyor.

Japonya'nın Meteoroloji Ajansı, sarsıntının "normal bir depremden farklı özelliklere sahip olduğunu" duyurdu.