BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

'Gürültünün Babası' Jim Marshall öldü

Rock müzik dünyası 88 yaşında yaşamını yitiren efsanevi Marshall amplifikatörleri mücidinin yasını tutuyor.

Abone ol

Rock müzigin en büyük isimlerinin kullandığı gitar amplifikatörünün mucidi "Gürültünün Babası" Jim Marshall, 88 yaşında öldü.

Önceleri Londra'da bir müzik aletleri dükkanı sahibi olan Marshall 50 yıl önce Marshall Amplification şirketini kurmuştu.

Oğlunun verdiği bilgiye göre son yıllarda bir kaç beyin kanaması geçiren Marshall, 2011 yılında kansere yakalandı.

Şirketin sitesine konulan açıklamada, Jim Marshall'dan "efsanevi bir adam" diye söz ediliyor.

Marshall amplifikatörlerini kullanan ünlü müzisyenler arasında Jimi Hendrix ve Kurt Cobain de vardı.

'Sağır olmamızdan sorumludur'

Eski Guns N'Roses gitaristi Slash haber üzerine tweetera "Jim Marshall'ın kaybı çok üzücü. Rock n Roll onsuz hiç bir zaman eskisi gibi olmayacak. Ama amplifikatörleri sonsuza kadar yaşayacak" yazdı.

Motley Crue'nun bas gitaristi Nikki Sixx de yine twitterdaki mesajında, "Marshall hem müzik tarihinin ses bakımından en muhteşem bazı anlarının ve hem de kulaklarımızın sağır olmasının yüzde elli sorumlusudur" dedi.

Dün BBC Radyo 4'deki Front Row programına konuşan müzisyen Paul Weller, halen 40 yıllık bir Marshall amplifikatörü kullandığını, sesinin hala muhteşem olduğunu söyledi.

Eski Jam and Style Council baş gitaristi "Tam istediğim ses buydu. Bu sesi geliştirebilen olmadı daha sonra bildiğim kadarıyla" diye konuştu.

Jim Marshall 1960'lı yıllarda Fender Bassman'ı model olarak kullanarak amplifikatör yapmaya başladı ve daha sonra "Marshall sesi" diye anılacak olan modeli geliştirdi.

Dükkanının müşterileri olan Ritchie Blackmore ve Pete Townshend ile yaptığı sohbetler sırasında, o sıralarda piyasada bulunan amplifikatörlerin hem daha ucuz hem daha gelişkininin yapılabileceğini düşündü.

Kendisini tatmin eden modeli geliştirene kadar 6 deneme yaptı.

Şirket büyüdükçe Marshall ürün çeşidini de artırdı ve Master Volume Marshall ve ayrı kanallı klasik JCM800 model amplifikatörleri çıkardı.

Bugün şirketinin internet sitesine konan yazıda "Jim sayısız büyük gitarist ve tarihe geçmiş grubun tercih ettiği amplifikatörleri icad eden kişi olmasına rağmen inanılmayacak kadar mütevazı ve cömert bir insandı" deniliyor.