BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

En nadir ördekler yumurtadan çıktı

18 Madagaskar ördeği yumurtadan çıktı. Yeni doğan yavrular ile birlikte dünyadaki Madagaskar ördeği nüfusu 60'a yükseldi.

Abone ol

.

18 Madagaskar ördeği türün devam etmesi için kurulmuş özel bir üretim tesisinde yumurtadan çıktı.

Yeni doğan 18 ördek ile birlikte dünyadaki Madagaskar ördeği sayısı 60'a yükseldi.

Üreme programını ortaklaşa yürüten Av Kuşları ve Sulak Alanlar Vakfı ile Durrell Vahşi Yaşamı Koruma Vakfı yeni doğan yavruların bu ördek türünün soyunun devam etmesi için umut yarattığını söylüyor.

Değerli ördek yavruları Madagaskar'ın Antsohihy kentinde kendileri için özel olarak inşa edilmiş bir bakım merkezinde büyütülecek.

Madagaskar ördeklerinin 1990'lı yıllarda soyunun tükendiği düşünülmüş, fakat 2006'da kuzey Madagaskar'daki Kızıl Göl'ün yakınlarında türün yaşayan 22 üyesi olduğu keşfedilmişti.

Av Kuşları ve Sulak Alanlar Vakfı ile Durrell Vahşi Yaşamı Koruma Vakfı 2009 yılında soyu tükenme tehlikesi olan kuşları korumak için özel bir program başlattı.

Program dahilinde soyu tükenen kuşların doğadaki yumurtaları toplandı ve güvenli bir biçimde üremeleri için kuşlar özel üreme tesislerine getirildiler.

Dernek üyeleri kurtarma çalışmaları sırasında doğadan 24 Madagaskar ördeği yumurtası topladı.

Üreme tesisi hazırlanana kadar yumurtalara bir otel odasının banyosunda bakıldı.

2009 yılında kurtarılan ve tüm hayatları boyunca üreme tesisinde yaşayan ördekler bu yıl ilk kez yumurtladı.

Durrell Vakfı için çalışan ve hayatının büyük bir kısmını Madagaskar ördeği araştırmalarına adayan Dr Glyn Young ''Bu ördek yavruları bu ördeklerin soyunun tükenmemesi için verdiğimiz savaşta çok önemli bir adım'' dedi.

Young sözlerine ''Bu yavruların aramıza katılması ördeklerin bir gün yeniden doğada varolabileceklerine dair ümidimizi artırdı'' diyerek devam etti.

Son gizlenme yeri

Madagaskar ördeklerinin soyu tek bir salgın hastalık ya da yaşam ortamlarının bir şekilde kirlenmesi sonucu tükenebilir.

Bilim adamları şu anda doğada yaşayan sınırlı sayıdaki ördeği sürekli gözetim altında tutuyor ve ördeklerin sayısının bu kadar azalmasının ardındaki nedeni bulmaya çalışıyor.

Av Kuşları ve Sulak Alanlar Vakfı için çalışan Peter Cranswick ördeklerin keşfedildiği Kızıl Göl'ün türün son saklanma yeri olmasına rağmen ideal bir yaşam alanı olmadığını söyledi.

Cranswick ''Orada ördekler için çok az yiyecek var. Açlıktan ölüyorlar'' dedi.

2009 kurtarma programında görev almış olan Av Kuşları ve Sulak Alanlar Vakfı üyesi Nigel Jarrett ördekler için sulak alanlar bulmayı hatta gerekirse yaratmayı planladıklarını söyledi.

Şu anda Madagaskar'daki üretim tesisinde ördek yumurtaları ile ilgilenen ve yerel çevrecileri yumurta bakımı konusunda eğiten Av Kuşları ve Sulak Alanlar Vakfı çalışanı İdris Bhatti '' Her gece en az üç kez kuluçka makinelerini ve yumurtaları kontrol edip, günlerimizi yumurtaların başında geçirdikten sonra ördeklerin yumurtadan çıkmalarını görmek mutluluk verici'' dedi.

Bhatti ''Sanki ben yumurtlamışım ve kuluçkaya yatmışım gibi hissediyorum'' dedi.

Bhatti daha önce yüzlerce kez kuluçka sürecini gözlemleyip, kuşların yumurtadan çıkışına tanık olduğunu ancak bu sefer ördekler yumurtalardan çıkarken göz yaşlarına hakim olamadığını söyledi.