BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Gürsel Tekin neden istifa edecek?

Gürsel Tekin eski belediyeci... İstanbul'un sorunlarını herkesten iyi biliyor ve öyle iddialı sözler söylüyor ki;

Abone ol

İNTERNETHABER
Röportaj: Yasemin Pulat

Gürsel Tekin röportajımız bugün bitiyor. Tekin bugün siyasette neler yapacağını anlattı. "İstanbul'un plan sorununu çözemezsem istifa ederim" dedi. Üstelik bunun için belediye başkanlığı şartı da koymadı.

KİM BİR FAZLA OY ALIRSA ARKASINDA YÜRÜRÜM

Y. Pulat: Yani siz şu süreçte yine farklı bir şey yapıyorsunuz. “Ben” demiyorsunuz. ”Sayın genel başkanım İstanbul için çalışacak en güçlü adayı bulursa, ben onun için çalışırım” diyorsunuz.

G. Tekin: Kesinlikle. Ben kim bir oy fazla alacak olursa, arkasında yürümeye hazırım.

Y. Pulat: Şu anda neredeyse yüzde seksen sizin adaylığınız söz konusu. Buradan İnternethabere özel bir açıklama yapacak mısınız?

G. Tekin: Adaylık konusunda doğrusu partinin yetkili organları ve sayın genel başkanımız da dahil olmak üzere kendimle ilgili ne bir kelime konuşmuşumdur ne de bunun sohbetini açmışımdır.

15 YILDIR ÇÖZÜLMEYENİ 5 YILDA ÇÖZERİM

Y. Pulat: Mevcut belediyelerin yapmadığı ne yapmayı vaad ediyorsunuz belediye başkanı seçilmeniz halinde?

G. Tekin: İstanbul’un unutulmuş, çözülememiş bütün sorunlarını çözmeyi!

Y. Pulat: Her seçim döneminde aynı vaadleri duyuyor halkımız ve herkes çözüm için geleceğini söylüyor da neyi çözeceksiniz?

G. Tekin: On beş yılda çözülemeyeni beş yılda çözebiliriz! Trafik sorununu çözeceğiz, alt yapı sorununu çözeceğiz, su sorununu çözeceğiz, deprem sorununu çözeceğiz. İstanbul’un en önemli sorunlarından biridir “plansızlık” sorunu. On beş yılda bir plan yapılmaz mı?

Y. Pulat: Aday gibi konuşuyorsunuz?

G. Tekin: Aday gibi değil, eski bir belediyeci gibi konuşuyorum. On beş yıl çeyrek asır demektir neredeyse. Çeyrek asır da çözemeyenler gidecek.

İSTANBUL'UN PLAN SORUNU ÇÖZEMEZSEM İSTİFA EDERİM

Y. Pulat: Peki siz bu on beş yılda çözülemeyen herşeyi çözeceğinizi mi iddia ediyorsunuz yani? Üstelik beş yılda.

G. Tekin: Kim belediye başkanı olursa olsun, il başkanı olarak tahaddüt ediyorum; sekiz ayda İstanbul’un plan sorununu çözeceğim. Çözemezsem istifa ederim. On beş yılda yapamadıklarını sekiz ayda yapacağım.

TOPBAŞ'IN ADAYLIĞINA MUTLU OLDUM

Y. Pulat: Kadir Topbaş iyi bir rakip mi?

G. Tekin: Sayın Topbaş kişisel olarak sorarsanız bizim lehimizde olan bir adaydır. Sayın Topbaş’ın ismi açıklandığında ben kişisel olarak mutlu oldum. Başarısız bir belediye başkanı! Yeni bir isim için çok şey söyleyemeyebilirdim ama mevcut belediye başkanının çok ciddi başarısızlıkları var. Önüzümdeki günlerde sayın Topbaş’da lütfederse İstanbul halkı önünde neleri yapamadıklarını konuşacağız ve varsa yaptıklarını için de teşekkür edeceğiz.

Y. Pulat: Metrobüs için ne diyorsunuz?

METRO, METRO, METRO

G. Tekin: Bir belediyeci olarak sorarsanız İstanbul’da doğru yapılmış hiç bir şey yoktur.

Y. Pulat: Metrobüs doğru bir proje değil mi?

G. Tekin: Yanlış bir proje demiyorum. Doğru bir projedir ama bakın nereye giderseniz gidin en kötü planlama elli yıllıktır. İstanbul günü birlik projelerle yürüyecek bir kent değil. İstanbul’un çözümü metro, metro, metro. Metrobüs günü birlik bir çözümdür. Daraltırken alternatif yol yaratabiliyor musunuz? Yaratamıyorsunuz. Yol üstüne yol. Yani İstanbul 6 milyon nüfusken sayın başbakanımız dedi ki “ben vize uygulayacağım.” E, peki pes! 6 milyondan resmi rakamlarla 13 milyon, gayri resmi rakamlarla 15, 16 milyona kim getirdi peki? Kim yönetti? Geçenlerde yine gazetelere de yansıdı sayın Topbaş “İstanbul’un yüzde altmış beşi kaçak” dedi. Yüzde altmış beşi kaçaksa bunun sorumlusu Yasemin Pulat’mıdır? Utanırım söyleyemem ben bunu. Yüzde altmış beşi kaçaksa bunun sorumlusu sensin! Böyle bir şey olabilir mi? Nesi doğru? Gerçekten çıksınlar ve bunu inanarak söylüyorum, görmediğimiz büyük projeler varsa anlatsınlar istanbul’da yaşayan bir insan olarak kendilerine teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Ama ben görmüyorum. Bilmiyorum. Çözümsüzlük ortada. Yani ben burdan Kadıköy’e üç saatte gidiyorsam hala, bunun çözülebilmiş bir tarafı var mıdır?

BİLİM ADAMLARIYLA ÇALIŞIYORUZ

Y. Pulat: Öneriniz nedir? Kadıköy’e kaç saatte gidebiliriz?

G. Tekin: İvedilikle yüz yıllık plan yapacağız. Bunlar teknik veriler. Uzun süredir beraber çalıştığımız çok ciddi bir kadromuz var. Özellikle ulaşımla ilgili Türkiye’nin en önemli bilim adamları ile çalışıyoruz. En makul düzeyde bu trafik sorununu çözmek zorundayız. Aslında trafik sorunu dünyanın her yerinde vardır. Ulaşım sorununu çözeceğiz. Bir kere istanbul’ la ilgili hedefiniz ne? İstanbul kaç milyon olacak? Çok bilimsel verilere dayanan bir planlamanız olması lazım. İstanbul yirmi milyon olacaksa atıyorum, bu yirmi bir milyon olmayacak. Doğal artış olacak o ayrı bir şey ama yeni göç olmayacak, yeni yapılaşma olmayacak. Şimdi siz Paris’te nüfusu arttırabilir misiniz? Arttıramazsınız.

Y. Pulat: Ne yapıyorlar peki?

G. Tekin: “Benim yapılaşmam durdu bu kadar” diyorlar bir kere. Bununla yetin! Ama aslında ekonomik değerleri de artıyor bu durumda. Dünyada ki yapılaşma örnek alınmalı. Bizde tam tersi uygulanıyor. Önce binalar yapılıyor. Olmaz. Biz geldiğimizde önce alt yapısı bitecek, ulaşım sorunu bitecek, sonra yapılaşmaya açılacak.

EN SON 'VALİ'Yİ İZLEDİM

Y. Pulat: En son ne zaman sinemaya gittiniz?

G. Tekin: En son “vali” filminin galasına gittim.

Y. Pulat: Yeni baba oldunuz. Alah bağışlasın. Hangi saatlerde görüp, okşuyorsunuz çocuğunuzu?

G. Tekin: Samimi olarak söylüyorum gece 24’ten önce eve gitmiş değilim. Sabah görebildiğim kadar görüyorum. Yapacak bir şey yok. Çok ciddi sorunlarımız ve sorumluluklarımız var. Yapabildiğimi yapıyorum. Onlar da bana anlayış gösterecekler.

Y. Pulat: Eşiniz destekçiniz mi yoksa bu durumdan şikayetçi mi?

G. Tekin: Çok destek veriyor eşim, asla şikayet etmez.

Y. Pulat: Ne yapıyor eşiniz?

G. Tekin: Benim başarılı olmam için elinden gelen her türlü çabayı gösteriyor.

Y. Pulat: Mesela sizin internet siteniz ile ilgilendiği doğru mu?

G. Tekin: Zaman zaman maillerime cevap veriyor. Arıyor mesela “şöyle bir mail geldi nasıl cevap vereyim” diyor. Bu tür konularda yardımcı oluyor ama onun da işi var tabii.

İNTERNET ÇOK ETKİLİ BİR MECRADIR

Y. Pulat: Siz aynı zamanda İnternet medyasında yazı da yazan birisiniz. İnternethaber’de köşe yazdınız. Obama biliyorsunuz önemli bir zafer elde etti interneti kullanarak. Siz, interneti nasıl bir güç olarak kullanacaksınız? Neler tavsiye edeceksiniz bütün siyasetçilere?

G. Tekin: İnternet çok etkili bir mecradır. Her şeyden önce internette her şey kalıyor ve herşey elinizin altında. Eskiden savcılıktan sicil belgesi alınırdı şimdi ona da gerek yok. Google’da bütün siciliniz çıkıyor. Çok önemlidir internet ve bütün arkadaşlarıma, özellikle CHP mensubu arkadaşlarıma, belediye başkanı olan arkadaşlarıma defalarca söyledim, yine söylüyorum; bu dünyayı takip etsinler. Bu dünya çok enterasan bir dünya. Çok canlı ve heyecanlı bir dünya. Gençlerin çok yoğun olduğu bir dünya.

SEÇİM ÇALIŞMALARI İNTERNETTEN YÜRÜYECEK

Y. Pulat: Her seçim döneminde afişler, bildbordlar, bayraklar kullanılıyor. Siz ne yapacaksınız?

G. Tekin: Çok lüzumsuz bir iştir. Sokaktaki işler bir parti yarışı olduğu için belki psikolojik olarak yapılıyor ama bana kalsa o harcamaların yarısıyla internet ortamında daha çok başarılı olunur.

Y. Pulat: Yani siz aday olsanız öyle mi yapacaksınız?

G. Tekin: Kesinlikle. 

Y. Pulat: Yani sokaklarda kağıt kullanmak yerine internet mi kullanacaksınız?

G. Tekin: Elbette. Kesinlikle. Ayrıca sokak çalışmalarının kalıcı bir tarafı da yoktur. Ama internet kalıcı. İnsanlar birbirlerine mail gönderiyorlar. Sadece o görmüyor aynı zamanda bir çok arkadaşına da seni gösteriyor. Olumlu ya da olumsuz. İnternetin gücü yadsınamaz. İnternet medyasının yaşaması için elimden ne geliyorsa yaparım. Çok gereksiz reklamlar veriliyor mesela bilbordlar ve benzeri yerlere. Çok pahalı reklamlardır bunlar. İnternet medyasında hem daha uygun hem daha verimlidir reklam vermek.

SOKAĞA DEĞİL, EVE GİRECEĞİM

Y. Pulat: Siz internetin duvarlarını mı bilbord’a çevirmeyi düşünüyorsunuz?

G. Tekin: Evet. Aynen öyle. Evine gireceksin. Sokağına değil.

Y. Pulat: Bu kadar yoğunlukta internete girmeye zaman ayırıyor musunuz?

G. Tekin: Mutlaka. Gece birde de gitsem eve mutlaka bir yirmi dakika da olsa bakıyorum. Belki bir alışkanlıktır. Görmek istiyorum bu gün neler var neler yok.

Y. Pulat: Kaçta yatıyorsunuz kaçta kalkıyorsunuz?

G. tekin: Gece üçte de yatsam mutlaka sekiz de kalkarım.

AKP'Yİ YIKAMAZSAM BIRAKIRIM

Y. Pulat: “İstanbul’da AKP’yi yıkamazsam bırakırım” demiştiniz. Hala geçerli mi?

G. Tekin: Bırakırım! Ben daha ilk il başkanı olduğum gün söyledim. Her siyasetçi söyler ama ben inanarak söyledim. Bir siyasetçi olarak değil, bu kentte yaşayan, toplumun yapısını bilen, belediyeciliği bilen biri olarak konuştum. Boş konuşmadım.

Y. Pulat: bu bir iddia değil mi?

G. Tekin: bu bir iddia evet ve 29 Mart’ta da göreceksiniz.

Y. Pulat: İstanbul’da yüzde kaç oy bekliyorsunuz?

G. Tekin: İstanbul’da iktidar olmayı bekliyorum!

Y. Pulat: Sizin için hırslı bir politikacıdan çok idealist bir politikacı diyebilir miyiz?

G. Tekin: Evet, idealist ve çalışkan bir politikacıyım.

Y. Pulat: Gelmiş geçmiş, halka en yakın il başkanı olduğunuz konuşuluyor. Belediye başkanı olmanız halinde bu imajınız yine devam edecek mi? Yani ben size halktan biri olarak bir mail atsam bana cevap verecek misiniz?

G. Tekin: Tabi ki. Kesinlikle. Olumlu ya da olumsuz mutlaka cevap veririm.

BİR POLİTİKACIDA OLMASI GEREKEN ÖZELLİK

Y. Pulat: Bir politikacı da olması gereken en önemli özellik nedir?

G. Tekin: Açık olması. Açık olan insan dürüsttür.

Y. Pulat. Neden bizim insanımız bu kadar mutsuz?

G. Tekin: Çünkü son otuz yıllık sürece baktığınızda hep kötü yönetilmiş.

Y. Pulat: Bu arada dikkatimi çekti korumanız yok mu?

G. Tekin: Yok. Hep tek gezerim. Bir tek Allahtan korkarım! İnsan neden korkar ki? Hak yemişse korkar. Yolsuzluk yapmışsa korkar. Vicdanım çok rahattır.

NASIL BİR BELEDİYE BAŞKANI OLACAK

Y. Pulat: Peki aday olmanız ve seçilmeniz halinde biz nasıl bir belediye başkanı göreceğiz?

G. Tekin: Gaziosmanpaşa’da ki vatandaş Ahmey bey ne ise bende o oyum!

Y. Pulat: Başkanım İnternethaber ormanı kuruyoruz, sizden de destek istesek İnternethaber okuyucularının başlattığı bu kampanya da yanımızda olur musunuz?

BEŞ YÜZ FİDAN DA BENDEN

G. Tekin: Ne demek. Beş yüz fidan da bana yazın.

Y. Pulat: Teşekkür ederim internethaber okuyucuları adına da. Ve yolunuz açık olsun...

G. Tekin: Ben teşekkür ederim.