BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

’’Gurbetçinin’’ bayramı buruk geçiyor

Almanya’da Ramazan bayramında çalışmaya devam eden gurbetçiler Türkiye’de yaşayan akrabalarının özlemiyle buruk bir bayram geçiriyor. Frankf...

Abone ol

Almanya’da Ramazan bayramında çalışmaya devam eden gurbetçiler Türkiye’de yaşayan akrabalarının özlemiyle buruk bir bayram geçiriyor. Frankfurt’da yaşayan Rabia Durmaz, bayramları yaşamanın özlemini çektiklerini belirterek, "İnşallah Kurban bayramında Türkiye’ye gitmek istiyorum" dedi.
Yaşadıkları bölgede çok az sayıda Türk olduğu için bayramı özel kılan hiçbir şey olmadığını dile getiren Durmaz, Berlin’de çok sayıda Türk olduğu için başkente geldiklerini söyledi.
Eşi Mesut Durmaz da, "Frankfurt’ta çok fazla Türk yok. Berlin, Türkiye gibi. Türk marketleri, kasapları herşey var. Ama bizim yaşadığımız yerde yok, alış veriş için Berlin’e geliyoruz. Dayılarım, burada, teyzem burada. Bayramlaşacağız. Daha sonra Frankfurt’a dönmem lazım. Yarın çalışıyorum" diye konuştu.
Berlin’de yaşayan Halil Korkmaz ise, "Daha önceleri bayramı biz çok buruk geçiriyorduk, şimdi aynı özlem var ama milletimiz burda çoğaldı. Artık burdayız, burda bayramlarımızı kutlayacağız" yorumunda bulundu.
Fatoş Akçil isimli gurbetçi, "Burada bayramlar kötü geçiyor. Çok kötü geçiyor, gurbettesiniz, memleketten uzak, kendi insanımızdan uzak" diye konuştu. Arzu Akçil ise, bayramramları Almanya’da, ailesinden uzakta geçirmenin zor olduğunu ve bayramda tek arzusunun ailesiyle birlikte olabilmek olduğunu kaydetti.

’’BURDA BAYRAM YOK’’
Başkentte restoran işleten Recep Usta ise, "Burada biliyorsunuz bayram yok. Burada hayat devam ediyor. Çalışmalar devam ediyor. İzin yok, bayrama özel bir giyimimiz yok. Türkiye’deki bayramlar gibi olmuyor yani. Bayramlaşma oluyor tabi, eşimiz dostumuz geliyor. Ama çocuklar gelip el öpmeler, harçlık vermeler, o görüntüler burada pek fazla yok. İnsan istiyor ki, yeğenler, torunlar, çocuklar gelsin, el öpsün, cep harçlığı verilsin bunlar güzel şeyler. Burada yetişen Türkler bu kültüre pek alışamadılar galiba. Adetlerimizi unutmamamız lazım" şeklinde konuştu.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI’NDAN BAYRAM MESAJI
Bu arada Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle bugün yayınladığı bir mesajla Müslümanların Ramazan bayramını kutladı. Westerwelle mesajında şunları söyledi:
"Müslümanların, tüm aile ve dostlarının Ramazan bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Bu mübarek ayın sonunda kutlanan bayramın herkes için sevgi ve birlik içinde geçmesini diliyorum. Ramazan karşılıklı konuşmak ve görüşmek zamanıdır, ben bunun sadece Ramazan’da değil her zaman devam etmesini arzuluyorum. Her zaman birlik beraberlik içinde hoşgörülü olmalıyız. Maalesef bir çok Müslüman bu yıl barış içerisinde bayramlarını kutlayamadılar. Geçtiğimiz aylarda birçok insan ya hayatlarını kaybetti ya da göç etmeye mecbur bırakıldılar. Yakınlarını Kaybedenlerle üzüntümüzü paylaşıyoruz. Bu zor zamanlarda diyalogu bozmadan değişik dinlerden ve milletlerden insanlarla barış içerisinde Almanya ve dünyada yaşayabiliriz. Sizlere hayırlı bayramlar diliyorum."
(İHA)