BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.437,28
HABER /  DÜNYA

3D yazıcıdan organ tasarladılar

Çinli araştırmacılar, 3 boyutlu yazıcı sayesinde canlı hücrelerin kullanıldığı çeşitli insan organları tasarladı. <br/>Hangzhou Elektronik B...

Abone ol

Çinli araştırmacılar, 3 boyutlu yazıcı sayesinde canlı hücrelerin kullanıldığı çeşitli insan organları tasarladı.
Hangzhou Elektronik Bilimler ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacılar 3D bio-yazıcı kartuşu içindeki hücre ve benzeri bio-materyallerle kulak, burun ve yüz gibi çeşitli uzuvlar yapabiliyor.
Üniversite profesörlerinden Xu Ming’en, normal 3D yazıcılarda metal, platik ve benzeri maddeler kullanılırken, bio-yazıcılarda canlı hücrelerin kullanılabildiğini ifade etti.
Üniversitenin bio-üretim araştırma merkezi yetkilileri, 3D yazıcı sayesinde bir çift insan kulağı çıkarabilmek için sıkı ve süngersi bir yapıya sahip olan, osteoblast hücrelerinin olgunlaşması sonucu oluşan osteosit kullanıldığını söyledi.
Prof. Xu, "Diğer 3D yazıcılarla kıyaslandığında, 3D bio-yazıcı, beş dereceden 260 dereceye kadar dönebilen sprey bir başlığa sahip. Böylece yapı içinde hücreleri konumlandırabiliyoruz, bu başlık hücrelerdeki tahribatı asgari seviyeye indirmemizi sağlıyor. Hücreleri en iyi şekilde kullanabiliyoruz. 3D bio-yazıcılar diğer bio-materyallerle uyumlu olarak çalışıyor" dedi.
Mevcut teknoloji ile akciğer, kalp ve böbrek gibi iç organları üretmenin çok daha karmaşık bir süreç gerektirdiğini söyleyen Prof. Xu, 3D yazıcıdan üretilen organların klinik ortamda hayata geçirilebilmesinin daha uzun yıllar alabileceğini kaydetti.
(İHA)