BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,85
ALTIN 2.442,51
HABER /  GÜNCEL

Gurbetçilerden Erdoğan’a tam destek

Almanya’da yaşayan gurbetçiler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığını sonuna kadar desteklediklerini belirtti. <br/>A...

Abone ol

Almanya’da yaşayan gurbetçiler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığını sonuna kadar desteklediklerini belirtti.
Ankara Ticaret Odası’nda dün düzenlenen törenle Cumhurbaşkanlığı adaylığı resmen açıklanan Başbakan Erdoğan’a Almanya’daki gurbetçilerden destek geldi. Başkent Berlin’de Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg semtindeki Türklerden görüşlerini aldığımız İbrahim Bayram, Başbakan Erdoğan’ın başbakanlığı süresince Türkiye için çok şey yaptığını belirterek, “Başbakanımız bu memlekete çok şeyler yaptı. 80 yılda yapılmayanları 12 senede yaptı. Bir tek üzüldüğüm acaba yerine gelecek olan kişinin bunun kadar gayret etmesi. Ama inşallah diğer cumhurbaşkanları gibi pasif kalmaz. Hükümetlerin üzerinde etkisi olur. Ben sevinçliyim” dedi. Erdoğan sayesinde Almanya’da Türk olduklarını rahat bir şekilde dile getirdiklerini açıklayan Bayram, “Ben 35 yıldır Almanya’da yaşıyorum, bizi gururla Almanlara karşı Türk olduğumuzu söyleyebilme yetkisini bize verdi. Biz daha önce burada diskoteklere gittiğimizde Türküm demezdik çünkü arkamızda güçlü destek yoktu. İtalyanım yahut Yunanım diyenler vardı. Ben başbakanımızın aday olmasına gururlandım inşallah cumhurbaşkanlığında da devam ettirir başarılarını” dedi.
Almanya’da yaşayan Temel Karakal ise Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıllık süreçte daha iyi bir noktaya geleceğini belirterek, “Memleket için hayırlı uğurlu olsun. Çok güzel olacağına inanıyoruz. 12 senedir memleketin çok iyi bir durumda olduğuna inanıyoruz. Türkiye’nin huzurlu şekilde hastanesi, trafiği her şeyi güzel. Ve 10 sene içerisinde daha güzel olacağını düşünüyoruz” dedi.
Almanya’da yaşayan gurbetçi Özcan Ateşavcı da, Erdoğan’ın adaylığına sıcak baktığını belirterek, “Her şeyin güzel olmasını, her şeyin iyi olmasını kargaşa yahut gürültü ile değil her şeyin hayırlısı olsun. Başımıza ne geleceğini bilmiyoruz ama her şey güzel oldu. Biz buradan daha değişik görüyoruz her şeyi. Ama biz her şeyin iyi olacağını umut ediyoruz. Ben Erdoğan’ın adaylığına sıcak bakıyorum. Hak ediyor diyebilirim. Eğer 12 yıl başbakanlık yaptıysa bunu idare edebildiyse cumhurbaşkanlığını da hak ettiğini düşünüyorum, olmasını isterim” dedi.

YURT DIŞINDAKİ TÜRKLER İLK DEFA OY KULLANACAK
Türkiye’de ilk kez halkın oy vereceği cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurt dışında yaşayan gurbetçiler de ilk kez oy kullanma hakkına sahip olacak. Geçmiş yıllarda Türkiye’de yapılan seçimlerde oy verme hakkına sahip olmayan gurbetçiler yapılan yeni düzenlemelerle bulundukları ülkelerde oy verme işlemini gerçekleştirebilecek. Yurt dışındaki gurbetçi vatandaşlar cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda 31 Temmuz-3 Ağustos tarihlerinde, seçimlerin ikinci tura kalması durumundaysa 17-20 Ağustos tarihleri arasında oy kullanabilecek.
Almanya’da oy kullanabilecek 1 milyon 380 bin 903 Türk vatandaşı 7 farklı noktada kurulan merkezlerde sandığa gidecek. Berlin’de yaşayan gurbetçi vatandaşlar oylarını Berlin Olimpiyat Stadı’nda kurulan sandıklarda kullanacak. Yurt dışında oy kullanacak toplam Türk vatandaşının sayısı ise 2 milyon 750 bin 820.
(İHA)