BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,84
ALTIN 2.392,05
HABER /  GÜNCEL

Sivas katliamında ölenler anılıyor

Sivas'taki Madımak Oteli'nin ateşe verilmesiyle hayatını kaybedenler, katliamın 21. yıldönümünde anılıyor. 2 Temmuz 1993'teki katliamda 33 yazar ve sanatçı ile 2 otel çalışanı ve 2 saldırgan ölmüştü. Uludereli aileler de etkinlikler için Sivas'ta.

Abone ol

Sivas'taki Madımak Oteli'nin ateşe verilmesiyle hayatını kaybedenler, katliamın 21. yıldönümünde anılıyor.

2 Temmuz 1993'teki katliamda 33 yazar ve sanatçı ile 2 otel çalışanı ve 2 saldırgan ölmüştü.

Sivas'ta Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Alevi Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu tarafından düzenlenen etkinlik Pir Sultan Cemevi önünde başladı.

Etkinlik Madımak Oteli önünde son bulacak.

Anma etkinlikleri için kentte güvenlik önlemleri artırıldı.

Kent girişlerinde arama noktaları oluştururken, polis kente giriş yapan araçları tek tek aradı.

2011'de Şırnak'ın Uludere ilçesindeki bombalama olayında hayatını kaybedenlerin aileleri anma etkinlikleri için Sivas'a geldi.

Uludereli aileler, üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen adaletin yerini bulmadığını belirterek etkinliklere katılma kararı almıştı.

HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı eşbaşkan Selahattin Demirtaş ile HDP'li vekiller ve MYK üyeleri de Sivas'ta.

'Hakikatle Yüzleşme Komisyonu'

Demirtaş burada bir konuşma yapacak.

HDP'den yapılan açıklamada, "Alevi toplumundan özür dilenmedi, devletin katliamdaki rolü ve tutumu mahkûm edilmedi. Aradan geçen yirmi bir yıla rağmen acımız dinmedi, yüreklerimiz soğumadı, çünkü adalet sağlanmadı. Biliyoruz ki, bu katliamlarla yüzleşme gerçekleşmedikçe, yüzyıllar geçse de açılmış olan yaralar kapanmıyor. Uzak ve yakın tarihimizde yaşanan katliamlarla hesaplaşmak için, 'Hakikatlerle Yüzleşme ve Adalet Komisyonu'nun kurulması gerekiyor." denildi.

Pir Sultan Abdal Şenlikleri için kente gelen davetliler arasında bulunan yazar Aziz Nesin, ateşe verilen Madımak Oteli'nden kurtarılmıştı.

Katliamdan sonra 190 kişi yakalanmış, bu kişilerden 124'ü hakkında "Laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma" suçlamasıyla dava açılmıştı.

Madımak Olayı'nın kilit ismi olarak anılan, dönemin Sivas Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak ve Yargıtay'ın 1997'deki bozma kararından sonra firar eden sekiz sanık ise halen yakalanamadı. Davanın firari olan beş sanık ile ilgili kısmı ise 13 Mart 2012'de zaman aşımına uğrayarak düştü.