BIST 10.740
DOLAR 32,19
EURO 35,00
ALTIN 2.515,00
HABER /  SPOR

Gurbetçiler Almanyayı tutuyor

BBC'nin resmi internet sitesi Dünya Kupası'nda Almanya'yı destekleyen Türkleri konu aldı.

Abone ol

İngiliz BBC kanalının resmi internet sitesi, Almanya'da yaşayan ve Dünya Kupası finallerinde Almanya'yı destekleyen Türkleri konu aldı. BBC muhabiri Sam Wilson'ın haberinde, Dortmund kentinde ''Saray'' isimli bir lokantası bulunan Hakan Yıldırım'ın görüşlerine yer verildi.

Haberde, 20 yaşındaki Yıldırım'ın, lokantasının içinde ve önünde, sokak lambası direklerinde ve arabasında Almanya bayraklarının asılı olduğu kaydedildi. Yıldırım, haberde yer alan açıklamasında, ''Burada yaşıyor ve bu ülkenin ekmeğini yiyoruz. Geleceğimiz burada. Tabii ki Almanya'yı destekleyeceğiz'' dedi. Wilson, haberinde Türklerin yaşadığı diğer bölgelerin de buradan farksız olduğunu ve Almanya'nın Ekvador galibiyetinden sonra Türk taraftarların Berlin'de sokakları doldurarak galibiyeti kutladıklarını belirtti.

ALMAN MİLLİ TAKIMI'NDA NEDEN HİÇ TÜRK YOK?

Türklerin, Almanya'da yaşayan en büyük azınlık olduğunu vurgulayan Wilson, buna rağmen yabancı asıllı oyuncu bulunduran Almanya Milli Takımı'nda 1 tane bile Türk oyuncu olmadığına dikkati çekti. Wilson, Polonya asıllı Miroslav Klose ve Lukas Podolski ile Gana asıllı David Odonkor ve Gerald Asamoah'ın forma giydiği takımda, Türk oyuncuların da oynamaması için hiçbir sebep olmadığını ifade etti. Daha önce panzerlerde forma giyen Bayern Münihli Mehmet Scholl'ün dışında, Almanya'da yaşayan bir çok iyi Türk oyuncunun yer aldığını kaydeden Wilson, Borussia Dortmundlu Nuri Şahin'in Almanya'nın en heyecan verici futbolcularından olduğunu yazdı.

Wilson, geçen yıl Bundesliga'da, lig tarihinin en genç oyuncusu unvanını alan 17 yaşındaki Şahin'in, Almanya doğumlu yükselen bir yıldız olmasının yanı sıra Türk Milli Takımı'nda forma giymeyi seçtiğini kaydetti. Nuri Şahin'in Türkiye için ilk kez, Ekim ayında Almanya'ya karşı bir hazırlık maçında forma giydiği belirtilirken, Şahin'in şu açıklamalarına da yer verildi: ''Ben Almanya doğumluyum ama kendimi daha çok Türk gibi hissediyorum. Futbolu Almanya'da, ancak bir Türk olarak öğrendim. Hiç bir zaman Almanya Milli Takımı için oynamayı düşünmedim. Türk Milli Takımı formasıyla ilk maçımda gol atmak çok güzeldi, ancak bu golü Almanya'ya atmak daha da güzeldi.''

KUPADA TÜRKİYE DE OLSAYDI...

Wilson'ın haberinde, eğer kupada Türk Milli Takımı yer alsaydı, durumun farklı olacağının da altı çizildi. Duisburg-Essen Üniversitesi'nde görev yapan Alman sosyolog Dirk Halm, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türklerin kendilerini bazı yönlerden Alman gibi hissettiklerini, ancak yine de tam olarak vatandaşlığa kabul edilmediklerini söyledi. Türklerin Almanlardan çok daha baskın bir kimlik anlayışlarının ve çok daha güçlü milliyetçilik duygularının olduğunu vurgulayan Halm, ''Eğer kupada Türkiye de olsaydı, bu durum çok farklı olurdu'' dedi