BIST 10.740
DOLAR 32,19
EURO 35,01
ALTIN 2.513,15
HABER /  GÜNCEL

Sıfır stopaja tepki

TÜDEF Başkanı Çetin, yabancılara ayrıcalık sağlayan sıfır stopajın tüketiciye zarar vereceğini söyledi.

Abone ol

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin, yabancılara sıfır stopaj kararını eleştirirken, ''Hükümet, yabancılara sağladığı bu ayrıcalık nedeniyle uğrayacağı vergi kaybını, zamlarla ve yeni dolaylı vergilerle tüketicilere yükleyecek'' dedi.

Çetin, federasyon Genel Merkezinde, yabancılara sıfır stopaj uygulamasını da içeren Gelir Vergisi Yasası'nda değişik yapılmasına ilişkin yasa teklifi konusunda basın toplantısı düzenledi. Burada yaptığı konuşmada, teklifin yasalaşması halinde devlet tahvili ve hazine bonosunda elde edilen gelirden yabancıların tek bir kuruş bile vergi ödemeyeceklerine işaret eden Çetin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için ise bu oranın yüzde 10 olarak belirlendiğini hatırlattı.

Yabancılara farklı vergi oranı, vatandaşlara farklı vergi oranı şeklinde bir uygulamanın vergi adaletine ve vergi ahlakına aykırı olduğunu savunan Çetin, şunları kaydetti: ''Hükümet, yabancılara sağladığı bu ayrıcalık nedeniyle uğrayacağı vergi kaybını, zamlarla ve yeni dolaylı vergilerle tüketicilere yükleyecek. Yıllardır tüketicilerden alınan vergilerle birikime dönüşen kamu mallarını mezatlarda babalar gibi satanlar, mesleğini pazarlamacı olarak ilan edip memleketi pazarlayanlar hızlarını alamadılar şimdi de kapitülasyon yasaları ile geleceğimiz satmaktadırlar.''

Çetin, söz konusu uygulamanın Anayasanın eşitlik ilkesine de aykırı olduğunu ifade ederken, hükümetin yasayı Meclisten geçirebileceğini, ancak TÜDEF olarak Resmi Gazete'de yayımlandığı gün yasayı iptal ettirmek için dava açacaklarını bildirdi. Ali Çetin bu arada, TÜDEF'in 24 Haziran Cumartesi günü yapılan Genel Kurulunda başkanlık görevini Turhan Çakar'dan devraldığını ifade etti ve bundan sonra federasyon olarak ''benzer düzenlemelere karşı sivil itaatsizliği örgütleyerek sokağa çıkacaklarını'' söyledi.