BIST 10.644
DOLAR 32,24
EURO 35,07
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Günün önemli gelişmeleri (3)

Günün önemli gelişmelerini sizin için derledik.<br/><br/><br/><br/>"Sivillere silahlı müdahale asla kabul edilemez"<br/>Cumhurbaşkanı Abdu...

Abone ol

Günün önemli gelişmelerini sizin için derledik.



"Sivillere silahlı müdahale asla kabul edilemez"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır’daki kanlı müdahaleyle ilgili açıklama yaptı.
Atatürk Havalimanında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gül, sivil insanlara silahlı müdahalenin asla kabul edilemeyeceğini söyledi.



Başbakanlık’tan Mısır açıklaması
Başbakanlık, Mısır halkının yaşadığı can kayıplarından, darbe yoluyla demokratik ve sivil yönetime el koyan mevcut idarenin sorumlu olduğunu belirtti.
Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada, Mısır’da bu sabah güvenlik güçlerince sivil ve barışçıl gösterilere karşı başlatılan kanlı müdahalede yüzlerce insanın hayatını kaybetmesinden ve binlerce kişinin yaralanmasından Türkiye olarak büyük üzüntü duyulduğu belirtildi. Can kayıplarının artma ihtimalinden derin endişe duyduğu ifade edilen açıklamada, tüm uyarılara rağmen Mısır’daki yönetimin barışçıl gösterilere karşı bir kez daha şiddete başvurmasını en sert şekilde kınandığı kaydedildi. Açıklamada hiç bir şiddet olayına karışmayan sivil halkın üzerine ateş açılması ve keskin nişancılar vasıtasıyla sivil halkın hedef alınmasının ağır bir suç teşkil ettiği vurgulandı.




Davutoğlu, Kahire yönetimine seslendi
Dışışleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır’da yüzlerce kişinin öldüğü binlerce kişinin de yaralandığı silahlı müdahale için Kahire yönetime seslendi.
Twitter üzerinden açıklama yapan Davutoğlu, "Mısır’da günlerdir şiddet eylemine karışmadan demokratik tepkilerini gösteren kitlelere yapılan müdahale hiç bir şekilde kabul edilemez. Kahire yönetiminden bir an önce bu müdahaleye son vermesini bekliyoruz" dedi.
Olayların başlamasından bu yana muhataplarıyla görüştüğünü ifade eden Davutoğlu, uluslararası kamuoyunun küresel vicdanını yaralayan sessizliğine artık bir son vermesi gerektiğini belirtti.
Davutoğlu açıklamasında şunlara yer verdi: “Mısır’da yaşananların demokrasiye hizmet etmediğini artık herkesin görmesi ve gerekli tepkiyi göstermesi gerek. Özellikle Batı ülkelerinin bu sınavda sergileyecekleri tavır tüm bölge halkları tarafından dikkatle izlenecektir. Bugün doğru yerde durmayanlar yarın kimseye demokrasi dersi veremezler. Bizim temel önceliğimiz Mısır’ın bir an önce normalleşerek bölgesinde hak ettiği yeri almasıdır"



Mısır polisinden köprü engeli

Mısır’da güvenlik güçleri, darbe karşıtlarına yönelik düzenlediği kanlı müdahalenin ardından, 6 Ekim Köprüsü’nü kapattı.
Bir grup, çok sayıda kişinin öldüğü müdahaleyi protesto etmek için köprü üzerinde eylem yapma girişiminde bulundu. Köprüye gelen polis ekipleri, gruba biber gazıyla müdahale etti. Protestocular polisin müdahalesiyle dağılırken, köprü yaya ve araç trafiğine kapatıldı.




AB’den ilk tepki
Mısır’da, güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına yönelik düzenlediği kanlı müdahaleye ilk uluslararası tepkiler gelmeye başladı.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Sözcüsü Michael Mann, yaptığı açıklamada Mısırlı güvenlik güçlerinin girişimlerini not ettiklerini ifade etti. Mann açıklamasında
"AB Mısır’daki durumu büyük endişe ile yakından takip etmektedir. Karşı koymak ve şiddet, önemli politik konularda ilerleme sağlamak ve onları çözmek için doğru yol değil. Mısır güvenlik güçlerinin protesto alanlarını temizlemek için yaptıkları girişimi not ettik. Gelen ölü ve yaralı haberleri son derece kaygı verici. Şiddetin hiçbir sonuca varmayacağını tekrar ifade ediyor ve Mısırlı yetkililerin en üst düzeyde sağduyu ile hareket etmeleri için çağrıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.




Boğaziçi Köprüsü ne zaman bakıma alınacak?

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Boğaziçi Köprüsü’ndeki bakım için tarih verdi. Bakımın 2014 Haziran’ında okullar kapandıktan sonra yapılacağını söyleyen Yıldırım, çalışmaların ayrıntılarını anlattı.




Kelebeklerin ölüm dansı

Ardahan’da milyonlarca kelebek tarihi köprüde buluştu. İnsanı hayran bırakan görüntüler sahneleyen kelebekler şaşırttı.
Tarihi Halil Efendi Köprüsü üzerinde çiftleştikten sonra ölüm uçuşu yapan milyonlarca kelebek ortaya ilginç görüntüler çıkardı. Halk arasında bir gün sineği olarak bilenen kelebeklerin ölüm dansı ilgiyle izlendi. Her yıl Ağustos ayının ikinci haftasında ortaya çıkan bu eşsiz manzara doyumsuz bir tabiat olayını gözler önüne serdi.
(İHA)