BIST 10.216
DOLAR 32,16
EURO 35,02
ALTIN 2.464,13
HABER /  GÜNCEL

Güneydoğu alev alev yanıyor!

YSK'nın veto kararının ardından Güneydoğu'da başlayan protestolar şiddetini arttırarak sürüyor.

Abone ol

Güneydoğu'da YSK'nın aralarında BDP'nin desteklediği bağımsızların da bulunduğu 12 milletvekili adayını veto etmesiyle başlayan gösteriler bugün de devam etti. Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde dünkü gösterilerde 1 kişinin ölümü, 3 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olayları protesto için bazı bölgelerde esnaf kepenk kapattı.

Diyarbakır kent merkezinde esnaf kısmen kepenk kapatırken, Çınar İlçesi'nde dün akşam polis ile yasadışı gösteri yapmak isteyen gruplar arasında çatışma çıktı. Ergani İlçesi'nde bugünden itibaren 3 gün süreyle esnaf kepenk kapatma eylemi başlattı. Bununla ilgili dün bildiri dağıttıkları için gözaltına alınan BDP'li 7 yönetici bugün serbest bırakıldı.

ÇALIŞANLARI DİRİ DİRİ YAKACAKLARDI!
YSK'nın kararı, Van'da bugün yine düzenlene yürüyüşle protesto edildi. Yürüyüş yapan gurubun Cumhuriyet Caddesi'ne gelmesCi üzerine yine olaylar çıktı. İçinde çalışanların olduğu bir banka molotoflu saldırıya uğradı. Dehşet görüntüleri objektiflere böyle yansıdı. TIKLAYIN!..

Silvan İlçesi'nde de YSK'nın kararlarını protesto etmek amacıyla esnaf bugün kepenk kapattı. Fırın ve eczaneler dışındaki işyerlerinin kapalı olduğu ilçede polis çıkabilecek olaylara müdahale etmek amacıylı yoğun güvenlik önlemi aldı. Kepeklerin açılmadığı Hani'de Diyarbakır'a yolcu taşıyan minibüsler de çalışmadı.

BATMAN KEPENK VE KONTAK KAPATTI

Batman'da ise esnaf YSK kararını hem kepenk hem de kontak kapatma eylemiyle protesto etti. Sabah erken saatlerde esnaf kepenk açmazken, araç sürücülerinin de kontak kapatması üzerine Batman hayalet kente döndü.

Kontak kapama eylemi nedeniyle çok sayıda öğrenci de bugün okulla gidemediği öğrenildi.

Kepenklerin kapalı olduğu Batman'da, aralarında BDP'nin desteklediği bağımsız adayları Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız'ın bulunda yaklaşık 5 bin kişi belediye önündeki demokratik çözüm çadırı önünde toplandı.

Kalabalık grup, 1994 yılında DEP Milletvekili Mehmet Sincar'ın öldürüldüğü sokağa yürümek istedi. Yürüyüşe geçen göstericiler yaklaşık 20 metre sonra çevik kuvvet ekiplerini tarafından yürüyüşün önü izinsiz olduğun gerekçesiyle engellendi. Grubun yürümek istemesi üzerine polis, gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. Grup çevreye dağılırken, bir bölümü de belediye hizmet binasına girerken, dışarıda kalanlar ara sokaklara kaçtı.

Polisin tazyikli su ve gaz bombalı müdahalesine karşılık göstericiler de taş, molotof kokteyli ve havai fişeklerle karşılık vermesi ortalığı bir anda savaş alanına çevirdi. Göstericiler Cumhuriyet Caddesi, Turgut Özal Bulvarı ve Cumhuriyet Meydanı'na getirilen çöp konteynırları ile barikatlar kurdu. Polis ile göstericiler arasındaki çatışmalar yer yer devam ederken, gösteriler sırasında yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı. Gaz bombasından etkilenen yaklaşık 50 kişi çevredeki hastanelere kaldırıldı. Belediye ve çevredeki kurumlarda çalışan personel, gaz etkisi nedeniyle uzun süre dışarı çıkamadı. Batman kent merkezinde gerginlik sürüyor.

Batman'da akşam saatlerinde ise düzenlenen izinsiz gösteri sırasında açılan ateş sonucu biri polis memuru iki kişi yaralandı.

İDİL'DEKİ GÖSTERİLERDE 6 POLİS YARALANDI

Şırnak'ın İdil İlçesi'nde dün akşam saatlerinde çıkan olaylarda 6 polis, atılan taşlardan yaralandı. Gösteriler sırasında polisin gerçek mermi kullandığı iddia edilen İdil'de dün sabah başlayan gösteriler gece yarısına kadar devam etti. Olaylar sırasında polis, BDP'nin kurduğu 'Demokratik Çözüm Çadırı'na müdahalede bulunurken, çadır içinde ve etrafında bulunanlar biber gazıyla dağıtıldı. Gösteriler sırasında yaralanan 6 polis Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alınırken, ilçede esnaf bugün de kepenk açmadı.

ŞIRNAK'TA BANKA ŞUBESİNİ TAŞLADILAR

Şırnak'ta dün akşam geç saatlerde Gazipaşa Mahallesi'nde eylem yapan bir grup, yol üzerindeki banka şubesini taş yağmuruna tuttu. Bankaya ait iki bankamatik kullanılamaz hale gelirken, bankanın camları da büyük hasar gördü. Bankanın önüne park eden bir aracın da camlarının da kırıldığı olaylar sırasında göstericilere, özel hareket polisi tarafından müdahalede bulunuldu. Polisin müdahalesinin ardından grupta bulunanlar ara sokaklara kaçarak dağıldı.

SİLOPİ'DE LİSE ÖĞRENCİLERİ ÇADIRA YÜRÜDÜ

Kepenklerin 3 günden beri açılmadığı Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde ise lise öğrencilerinden oluşan yaklaşık 200 kişilik bir grup, dün okul çıkışında Silopi Lisesi önünde toplanarak, BDP'nin kurduğu 'Demokratik Çözüm Çadırı'na doğru slogan atarak yürüyüşe geçti. Çadır önünde toplanan öğrenciler, PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı.

Çadırda alkışlarla karşılanan öğrenciler saygı duruşunda bulundu.

Dün geceden itibaren ilçe merkezinde yoğun güvenlik önlemleri alan polis, sokak aralarında yasadışı gösteri yapmak isteyenlere izin vermeyerek tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahalede bulundu. Cudi, Başak, Nuh ve Barbaros Mahalleleri'nin ara sokaklarında polise taş, havai fişek ve molotof kokteylleri ile polise saldıran göstericilerin eylemleri gece geç saatlerine kadar devam etti.

Kepenklerin açılmadığı Silopi İlçesi'nde gerginlik halen devam ediyor.

CİZRE'DE GECE PATLAMA SESLERİ EKSİLMEDİ

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde de yasa dışı gösteriler Cudi ve Nur mahallelerinde yoğunlaştı. E-24 uluslararası karayolu ile İdil Caddesi arasında kalan bu iki mahallenin ara sokaklarnında toplanan yüzleri maskeli gruplar, polise taş, molotof kokteyli ve havai fişeklerle saldırdı. Polisin de tazyikli su ve gaz bombaları ile karşılık vermesi üzerine ortalık savaş alanına döndü.

E-24 karayolunun otobüs terminali mevkiinde lastik yakarak barikat kuran göstericiler kısa süre sonra polis tarafından dağıtıldı. Polis ve göstericiler arasındaki kovalamaca, Nur ve Cuddi Mahallesi ara sokaklarında gece geç saatlere kadar devam etti.

Bu gün sabah saatlerinde de Orhan Doğan Caddesi'nde toplanan yaklaşık 100 kişilik bir grup, caddede oturma eylemi yaptı. Kısa süreli karayolunu trafiğe kapatan grup, polisin uyarısı ile 5 dakikalık oturma eyleminden sonra Nur Mahallesi'ndeki BDP'nin 'Demokratik Çözüm Çadırı'na yürüdü.

NUSAYBİN'DE OLAYLAR

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde YSK'nın kararını protesto amaçlı düzenlenen gösteriler sırasında 4'ü polis 5 kişi yaralandı.

19 Nisan tarihindeki gösteriler sırasında Edip Mungan İlköğretim Okulu bahçesinde gözaltına alınan 40 yaşındaki Abdulhamit Enuştekin, emniyetteki sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak Mardin Cezaevi'ne gönderildi. Enüştekin'in dün tutuklandığı haberi üzerine Mittani Kültür ve Sanat Merkezi'ne yürüyen bir grup ile yürüyüşe izin vermeyen polis arasında çatışma çıktı. Polis göstericileri biber gazı ve tazyikli su sıkarak dağıtmaya çalıştı.

Göstericiler Çağ Çağ Caddesi üzerinde bulunan 4'nolu sağlık ocağına taşlarla saldırdı. Polisin müdahale ettiği göstericiler, bir banka önünde nöbet tutan polislere de havai fişekli saldırı düzenledi. Müdahale eden polis, bankaya molotof atmaya çalışan grubu engelledi.

Nusaybin'deki olaylar sırasında 18 yaşındaki İbrahim Elçioğlu ve 4 polis çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılan Nusaybin Devlet Hastanesi Acil sevisi'nde tedavi edildi. Olaylarla ilgili 1 kişi gözaltına alındı.