BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.309,66
HABER /  GÜNCEL

Güney Afrika lideri Zuma: Mandela için paniğe gerek yok

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Zuma, akciğer enfeksiyonu tedavisi gören efsanevi liderin sağlık durumu ile ilgili olarak paniğe gerek olmadığını söyledi.

Abone ol

Güney Afrika'nın eski cumhurbaşkanlarından, önde gelen insan hakları savunucusu Nelson Mandela'nın sağlık durumunun 'iyi olduğu' bildirildi.

94 yaşındaki Mandela, Çarşamba günü akciğer enfeksiyonunun nüksetmesi nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, BBC'ye verdiği demeçte, "paniğe gerek yok" diyerek Mandela'nın şimdiye kadar tedaviye iyi cevap verdiğini kaydetti.

Mandela, Aralık ayında da yine akciğer enfeksiyonu tedavisi için 18 gün hastanede yatmıştı.

Kabilesi içindeki adıyla 'Madiba' diye anılan eski cumhurbaşkanının hangi hastanede yattığı açıklanmıyor.

Ancak Cumhurbaşkanlığı'ndan daha önce yapılan açıklamada da, durumunun iyi olduğu belirtildi.

Zuma, "Tabii ki halka Madiba'nın artık genç olmadığını söylüyorum. Arada bir kontrola giderse, bunun için endişeye gerek yok. Halk paniğe kapılmamalı" dedi.

Zuma, halkın kendini kaçınılmaz sona hazırlaması gerekip gerekmediği yolundaki bir soru üzerine de şöyle konuştu:

"Zulu inancında, çok yaşlı biri öldüğü zaman, evine döndü denir. Bunu da düşünmemiz gerek. Ancak şimdiye kadar durumu iyiye gidiyor."

1994-1999 yılları arasında Güney Afrika'nın ilk siyah cumhurbaşkanı olarak görev yapan Mandela'ya, ırk ayrımına karşı mücadelenin sembolü gözüyle bakılıyor.

Mandela son iki yıl içinde, bu seferki de dahil olmak üzere dört kere hastaneye kaldırıldı.

Apartheid rejimi sırasında ömrünün 27 yılını hapiste geçiren Mandela, 1980'lerde Robben adasında tutukluyken vereme yakalanmıştı.

Eski cumhurbaşkanının akciğerinin de yine hapiste bulunduğu dönemde bir taş ocağında çalışırken zarar gördüğü söyleniyor.

Mandela uzun dönem tutuklu kalmasına karşın eski düşmanlarını bağışlamış ve siyahlar ile beyazlar arasında barş çağrısında bulunmuştu.

Nelson Mandela aynı zamanda 1993 Nobel Barış ödülü'nün sahibi.