BIST 8.908
DOLAR 34,29
EURO 37,03
ALTIN 3.029,35
HABER /  GÜNCEL

Gümrükler kalksın çağrısı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun Atina'dan gümrükler kalksın diye seslendi

Abone ol

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) ve Yunanistan Hükümeti işbirliğiyle düzenlenen konferansın bu akşam yapılan açılış toplantısında konuşan Coşkun, dünyadaki küreselleşme süreciyle paralel olarak, ülkelerin de ekonomik engelleri, gümrük duvarlarını hızla indirmekte olduklarına dikkat çekti.

Ekonominin küreselleşmesinin bir diğer sonucunun da, rekabet sonucu ticari malların kalitesinin artması olduğunu kaydeden Coşkun, bu süreçte KOBİ'lerin özel bir yerinin bulunduğunu ifade etti.

Coşkun, ekonomilerin bel kemiği durumundaki KOBİ'lerin de küreselleşme sürecinde uluslararası düzeyde rekabet edebilir güce erişebilmeleri için yapılması gerekenler olduğunu vurguladı. Coşkun KOBİ'lerin sermaye yetersizliklerine, mali kaynaklara ulaşımlarındaki güçlüklere, eğitim, otomasyon, araştırma geliştirme faaliyetlerinde, standartları yerine getirme alanlarındaki güçlüklere dikkat çekti.

KOBİ'lerin güçlendirilmesi konusunda Türkiye'nin, diğer ülkelerdeki olumlu örnekleri yakından izlemekte olduğunu kaydeden Coşkun, KOBİ'lerin uluslararası piyasalara erişiminin kolaylaştırılması konusunda Türkiye'nin bütün iyi niyetli girişimlerle işbirliği yapmaya hazır olduğunu vurguladı. Toplantıya, bu alanda yapılabilecekler konusunda özet bir liste sunan Coşkun, konuşmasının sonunda terör konusuna da değindi. Coşkun, son dönemde terörün de küreselleştiğini ve uluslararası toplumun buna karşı, “ekonomik ilişkilerini yoğunlaştırması gerektiğini” vurguladı.