BIST 8.981
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.294,65
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Gül'ün açıklaması geldiğinde AK Parti MKYK'da ne oldu?

Yazar Abdülkadir Selvi, Gül'ün "partime dönüyorum" açıklamasının ulaştığı MKYK toplantısındaki havayı yazdı.

Abone ol

Yeni Şafak si yazarı Abdülkadir Selvi, Gül'ün bu açıklaması gelince içeride bir heyecana yol açmadığını kongre tarihinde her hangi bir değişiklik önerenin çıkmadığını yazdı.

Yazar Selvi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra dün toplanan AK Parti MKYK toplantısının ayrıntılarını bugünkü köşesinde anlattı.

Hükümete yakın yazarlardan Selvi, kulislerden edindiği bilgileri "Erdoğan, Başbakan konusunda ne dedi" başlıklı yazısında okurlarıyla paylaştı:

"Peki MKYK'da nasıl bir hava oldu. Gül'ün açıklaması saat 15.10'da oldu. Ancak kongre tarihiyle ilgili karar MKYK'da saat 14'te alınmış. Daha önce MYK toplanıp bu tarih belirlenmiş, MKYK'ya önermiş.

Ayrıca MKYK toplantısında Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresi içinde yaptığı hizmetlerden övgüyle söz edilmiş. Ama Gül'ün bu açıklaması gelince içeride bir heyecana yol açmamış. Tarihte her hangi bir değişiklik düşünülmemiş, öneren de olmamış. Bu tarihe göre 28 Ağustos tarihine kadar Çankaya'da oturacak olan Cumhurbaşkanı'nın AK Parti kongresinde aday olması söz konusu değil. Dönüyorum diyen Gül'e göre kongre tarihi değiştirilmedi.

Olağanüstü Kongre tarihinin Hüseyin Çelik tarafından açıklanması kararı alındı.

GÜL İSTİFA EDECEK Mİ?

Bu durumda ya Gül, 15 Ağustos'ta kesin sonuçlar ilan edilince, Cumhurbaşkanlığı'ndan istifa edip aday olacak ya da 2015'e kadar bekleyecek.

Hafta sonu Cumhurbaşkanı Gül'ün çevresinde yapılan bir değerlendirmede istifa ederek kongreye girmesi konusu konuşulmuş. Gül'ün buna itiraz etmediği söyleniyor. İzlemekte yarar var.

MKYK'DA TEMAYÜL YOKLAMASI YAPTI

Ancak ben daha çok MKYK toplantısına eğilmekte yarar görüyorum.

Başbakan toplantıda bir isim ima etmemiş. Sadece, 'Arkadaşların temayüllerini alalım' demiş. temayül yoklaması yapmış, MKYK üyelerinden kimi istediklerini yazmalarını istemiş.

Perşembe günü İl başkanları ile ondan önce de Milletvekilleri ile bir araya gelip, temayül yoklaması yapacak.

Toplantıda Erdoğan'ın liderliğinde AK Parti'nin tarihi bir görev yaptığını, 9 seçimde AK Parti'yi yenemeyenlerin partide nifak çıkmasını, birlik ve bütünlüğünü koruyamamasını beklediğinin altı çiziliyor.

Erdoğan Köşk'e çıktığında bir boşluk oluşmaması için, o partinin başındayken olağanüstü kongreye gidilmesi kararı alınıyor.

Erdoğan da konuşmasında birlik ve bütünlüğün korunmasının önemi üzerinde duruyor.

ERDOĞAN NASIL BİR BAŞBAKAN PORTRESİ ÇİZDİ

Süreç uzadığı taktirde çeşitli kesimlerin nifak tohumları ekmek isteyebileceğini söylüyor. Nasıl bir Başbakan olacağı konusunda Başbakan'ın şu sözleri önemli:

'Zayıf Başbakan olmaz. Güçlü Başbakan olmalı. 2015'te meydanlara o çıkacak, milletten o oy isteyecek. O nedenle güçlü bir başbakan olmalı. Güçlü Cumhurbaşkanı ile uyumlu çalışacak güçlü bir Başbakan olmalı' diyor.

Başbakan daha önceki sözlerini hatırlatarak, 'Genel Başkan ve Başbakan aynı olmalı' diye konuşuyor.

Olağanüstü kongre tarihi imzaya açılıyor ve ittifakla imzalanıyor.

28 AĞUSTOS'A KADAR BAŞBAKAN

Son bir bilgi.

Cumhurbaşkanı'nın görev devir teslimi ve 15 Ağustos'ta YSK'nın kesin sonuçları açıklamasından sonra izlenecek yol konusunda Anayasa profesörlerinden alınan değerlendirmeler ışığında bir yol haritası belirleniyor.

Cumhurbaşkanı'nın yemin ederek göreve başlayacağı 28 Ağustos gününe kadar Erdoğan'ın Başbakanlık ve Genel Başkanlık görevini sürdürmesi kararı alınıyor."