BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,24
HABER /  GÜNCEL

Güler'den iş bırakanlara çok önemli çağrı

İçişleri Bakanı Muammer Güler Gezi Parkı’yla başlayan protestolara yönelik iş bırakma eylemleri hakkında konuştu

Abone ol
VALİLİKTEN KRİTİK ÇAĞRI
İstanbul Valiliği iş bırakan sendikalara çağrıda bulundu.

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB bugün iş bırakıyor. 5 örgütün toplam üye sayısı ise 900 bin kişi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler memur ve işçilerin iş bırakma eylemi hakkında konuştu.

Bakan Güler, '' Her gün toplantı hakkı nerede görülmüş. 5 sendikanın yasal bir eylemi yok ki, hangi yasal eylemine izin vereceğiz. Alanları, genel yolları, kamu düzenini bozacak şekilde, genel hayatı felce uğratacak şekilde her gün toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı nerede görülmüş? Böyle bir şey olabilir mi? Ben her gün geleceğim sabahtan akşama kadar Kızılay'ın ortasında eylem yapacağım. Böyle bir şey olabilir mi? Memur ve işçilerin kanunsuz eylemlere iştirak etmemelerini rica ediyorum. O arkadaşlar bunun sonuçlarına katlanırlar.'' dedi.

İşte Bakan Güler'in konuşmasından satır başları;

Şu ana kadar 3 polis açığa alındı. Şiddet eylemlerinde sürdürülen inadı anlamak mümkün değil. Yasayla belirlenmemiş alanlarda gösteri yapılmayacağını belirtmek isterim.

UYGUN GÖRDÜĞÜMÜZ YERDE GÖREV ALDILAR

Ayrıca jandarmanın görev alması konusunda, basında yoğun yorumların olduğunu gördüm. Şunu bir kere söylemek isterim. İçişleri Bakanlığı, Türkiye'nin emniyet ve asayişinden sorumlu bakanlıktır. 3 tane güvenlikle ilgili bağlı kuruluş vardır. Birisi Emniyet Genel Müdürlüğü, birisi Jandarma Genel Komutanlığı birisi de Sahil Güvenlik Komutanlığı'dır. Bunların görev alanları bellidir. Emniyet kentlerde, jandarma kırsal alanlarda, sahil güvenlik de denizlerde görev yapmaktadır.

İçişleri Bakanı, bu güvenlik güçlerine nerelerde görevlendirme icap ediyorsa orada görevlendirmeye yetkindir. Ben kırsal alanda polisi, kentte de jandarmayı ihtiyaç duyduğum anda görevlendirebilirim. Şu anda jandarma, Türkiye yüzölçümünün yüzde 93'ünde, nüfusun da yüzde 25'inde güvenliği tesis eden bir kuruluştur. Yaz aylarında bu nüfus, yüzde 45'e kadar yükselmektedir. Yani jandarmanın da toplumsal olaylara müdaheleyle ilgili jandarma komando birlikleri vardır. Jandarma özel harekat birlikleri, jandarma asayiş birlikleri vardır. Bunlar, İçişleri Bakanı olarak benim emrindemdir. Jandarma Genel Komutanlığı'ndan bu konuyla ilgili talepte bulunursam uygun gördüğüm yerde, bunlar görev alırlar.

Jandarma bu anlamda İstanbul'da görev almıştır. Gerekirse polise de jandarmanın alanında görev vermek mümkündür. Bunu karıştırmasınlar. Silahlı kuvvetlerinin emrindeki askerin kullanılması ayrı bir şeydir yani emniyet de jandarmayla eğer bir toplumsal olayı bastıramıyorsanız o zaman TSK'dan İl İdaresi Kanunu'nun 11. maddesine göre kuvvet talebinde bulunursunuz. Biz silahlı kuvvetlerden herhangi bir kuvvet talebinde bulunmadık. Ben kendi emrimdeki emniyet ve jandarma güçlerini beraber kullandım. Jandarma, bir güvenlik gücüdür. Şu anda İstanbul'daki bazı ilçelerde, jandarma polis gibi güvenlik görevini yürütmektedir. Bunda anlaşılmayacak bir şey yoktur

YASAL İŞLEM YAPILACAK

Sosyal paylaşım siteleri ile ilgili de bizim şu anda Emniyet Müdürlüklerimizin, Emniyet Genel Müdürlüğümüzün yürüttüğü çalışmalar var. Burada halkı tahrik eden, bir manipülasyonla yalan haberlerle halkı kışkırtmaya, hatta toplumsal olaylara, mal ve can emniyetini sıkıntıya sokacak, bozacak eylemlere yönlendiren elbette gerek Twitter olsun gerek Facebook olsun ve gerek sosyal medyanın diğer enstrümanlarını kullanarak bunları yönlendirenlerle ilgili çalışmamız var. Daha önce İzmir'de böyle bir çalışma oldu. Şimdi diğer yerlerde de böyle bir çalışma olacak. Tabi bu konularda ayrı bir yasal düzenlemenin de yapılmasının gerektiğini biz düşünüyoruz. Bu konuda Adalet Bakanlığımızın ve ilgili bakanlıkların çalışmaları olacak.

Yasal düzenlemenin yapılması gerektiğine inanıyoruz. Hangi yalan haberin nasıl sızdırıldığını gördük. Bunlarla ilgili operasyonlarımız sürecek.

900 BİN KİŞİ İŞ BIRAKIYOR

5 sendika birleşti. İş bırakma kararı aldı. Sebebi de Gezi Parkı'na yapılan polis müdahaleleleri.

44665.jpg