BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,87
ALTIN 2.436,24
HABER /  GÜNCEL

G8 Zirvesi'nde baş gündem Suriye

Kuzey İrlanda'da yapılan G8 Zirvesi'nde Suriye'deki iç savaş ve ABD-AB arasındaki serbest ticaret anlaşması gündemin üst sıralarında. İngiltere'deki casusluk skandalının gölge düşürdüğü zirveyi protesto gösterilerine 2 bin kişinin katılması bekleniyor.

Abone ol

G8 ülkeleri liderlerinin Kuzey İrlanda'da yapacağı zirve toplantısında gündeminin başında Suriye bulunuyor.

Zirvede gözler, ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in görüşmesine odaklanacak.

Putin dün de İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüşmüştü.

Zirve sırasında, küresel ekonomideki sorunların da gündeme gelmesi bekleniyor.

Ekonomik konuların başındaysa, Avrupa Birliği ile ABD arasındaki serbest ticaret anlaşması ve vergi şeffaflığı geliyor.

Casusluk gölgesi

39. G8 Zirvesi, Kuzey İrlanda'nın göller bölgesi olarak bilinen Fermanagh'da bugün başlayıp yarın sona erecek.

Zirvede ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada ve Rusya liderleri bir araya geliyor.

Bu arada İngiltere'nin, 2009'da Londra'da yapılan G20 Zirvesi sırasında konuk ülke heyetlerini casusluk yöntemleriyle izlediği zirveye gölge düşürdü.

Guardian gazetesinin haberi, eski CIA çalışanı 'ın ifşaatına dayanıyor.

İngiliz ajanların, Türk Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile 15 kişiyi daha hedef aldığı belirtiliyor.

Cameron-Putin görüşmesi

İngiltere Başbakanı Cameron, Rus mevkidaşı Putin ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamda, Suriye konusundaki tek ortak noktalarının "çatışmaları sona erdirme" olduğunu söyledi.

Putin, hem Suriye hükümetinin hem de isyancıların "elinde kan olduğunu" söyleyerek, meşru Suriye hükümetine silah satmalarının hukuka aykırı olmadığını savundu.

ABD geçen hafta Suriyeli muhaliflere doğrudan yapacağını açıklamıştı. AB'nin muhaliflere silah ambargosunu kaldırmasının ardından Avrupa ülkelerinin atacağı adımlar ise henüz belli değil.

BM verilerine göre en az 93 bin kişinin hayatını kaybettiği iç savaş, Obama ve Putin'in görüşmesinde de baş gündem maddesi olacak.

BBC'nin diplomasi muhabiri Jonathan Marcus, Suriye'deki dengenin hükümet lehine değişmesi nedeniyle, Cenevre'de yapılması planlanan uluslararası konferanstan bir sonuç çıkmasının beklenmediğine dikkat çekiyor.

Lübnan'daki Hizbullah militanlarının Suriye ordusu saflarında savaşmaya başlaması üzerine Fransa'nın açıkça İran'ı suçlaması ise bölgesel gerilimi tırmandırıyor.

Görüşmede nükleer silahsızlanma, terörle mücadele ve İran'daki Cumhurbaşkanlığı seçimini Hasan Ruhani'nin kazanması gibi konular da gündeme gelebilir.

Protesto bekleniyor

Zirve nedeniyle Kuzey İrlanda'da güvenlik seviyesi artırıldı. Zirvenin yapılacağı golf tesisinin etrafı 6 buçuk kilometre uzunluğunde, 3 metre yüksekliğinde metal çitle çevrildi.

Zirve boyunca 8 bin polisin görev yapacağı açıklandı.

Polisin tahminine göre, Enniskillen kentindeki 2 bin civarında gösterici katılacak.

Kuzey İrlanda polisi yetkilisi Alistair Finlay, "Karşılaşılabilecek bütün ihtimaller için hazırız. Şimdilik belirtiler, bunun çok barışçıl geçeceğini gösteriyor" dedi.