BIST 10.281
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.399,34
HABER /  GÜNCEL

Çek Başbakanı'ndan skandal istifası

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Necas, danışmanına yöneltilen yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma suçlamaları nedeniyle istifa edeceğini duyurdu.

Abone ol

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Necas, danışmanına yöneltilen yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma suçlamaları nedeniyle istifa edeceğini duyurdu.

Necas'ın partisinden yeni bir ismin yeni bir koalisyon hükümeti kurmaya çalışacağı belirtildi.

Petr Necas, geçen Cuma savcıların özel kalemi Jana Nagyova'yı yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmakla suçlanmasının ardından istifa etme baskısı altındaydı.

Soruşturma kapsamında iki milletvekili, iki eski bakan ve askeri istihbaratın eski ve görevdeki başkanları gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınanlardan biri hariç, hepsi hala tutuklu.

Cumhurbaşkanı Milos Zeman da silahlı polislerin hükümet binalarını basmasıyla başlayan operasyondan sonra yöneltilen suçlamaların 'ciddi' olduğunu söyledi.

Operasyonda sekiz milyon dolar nakit, onlarca kilo altın ve belgeler ele geçirildiği açıklandı.

Nagyova, eski milletvekillerine parlamentodaki sandalyelerini bırakmaları karşılığında, devlete ait işletmelerde pozisyonlar önererek rüşvet vermeye çalışmakla suçlanıyor.

Necas'ın yaklaşık 10 yıldır yakın çalışma arkadaşı olan Nagyova'nın ayrıca, askeri istihbarata üç kişinin yasadışı izlenmesi talimatı verdiği de iddia ediliyor.

Necas ise Nagyova ve suçlanan diğer beş kişiyi savunarak "Şahsen ben dürüst olmayan bir şey yapmadım, arkadaşlarım da yapmadı." dedi.

Yeni hükümet girişimi

Muhalefetteki Sosyal Demokratlar, Necas'ın istifa etmemesi durumunda parlamentoda güvenoylamasına gitme tehdidinde bulunmuştu.

Koalisyon hükümetindeki diğer iki sağ parti de başbakana destek vermeyeceklerini ilan etmişti.

Necas, başka bir ismin başkanlığında gelecek yıl Haziran'da yapılması planlanan genel seçimlere dek ülkeyi yönetecek bir koalisyon hükümeti kurulmaya çalışılacağını açıkladı.

Çek Cumhuriyeti anayasasına göre Necas'ın siyasi rakibi olan Cumhurbaşkanı Zeman koalisyonun aday göstereceği isme hükümeti kurma görevi vermek zorunda değil.

Zeman bu görevi kendi seçeceği bir isme de verebilir.