BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Gülen'in çok gizli darbe değerlendirmesi ve yeni talimatı

“Darbe girişimi neden başarısız oldu” sorusuna yanıt arayan Gülen'in 4 maddelik değerlendirmesini bir dönem Gülen örgütünde görev alan Ümit Akdemir paylaştı.

Abone ol

Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur, Gülen'in darbe değerlendirmesine dair görüşlerini, içeriden öğrenen Erzurum Gülen Vakfı eski yöneticisi Ümit Akdemir'in notlarını köşesinde aktardı.

15 Temmuz darbe girişiminden aylar önce 2 Nisan tarihinde, ‘Cemaat'in 'Hususiler'i darbe için Ankara'da toplandı' başlıklı bir yazı kaleme alan Fuat Uğur'un haber kaynağı Ümit Akdemir yeni bilgiler paylaştı. İşte Akdemir'in telefonla aldığı notlara göre Gülen'in o darbe değerlendirmesi:

BAŞARISIZLIĞIN NEDENLERİ
1-Askerlerin milimi milimine görevlerini yapmaması. Kendilerine verilen projeleri uygulamakta gecikmeleri. Burada Fetullah “Çünkü umumî işlek yoldan gitmediler, âlemin gitmediği bir yol takip ettiler” diyerek darbe girişimindeki stratejik ve taktik hatalara dikkat çekiyor. Umumi işlek yol neydi ona değinmiyor.
2-Allah rızası için değil makam ve mevki için yola çıktılar. Allah onlara yardım etmedi.
3- Şom ağızlının yazıları tereddüte mahal verdi, birçok arkadaşımız beklemeye durdu ve işin seyrini bekledi. (Şom ağızlıdan benimle Ümit’i kastediyor. Tabii bir de “Tavuk tarda sayılır, cemaatçi askerlere son uyarı” vb. yazılarımı)
4-Kendi aralarındaki toplantılarında, hazırlıkların bilindiğine dair yazılar yazılmasından endişeye kapıldılar ve bu durum ihbarın yapılmasının sağlanmasına vesile oldu. Katılım azaldı. Oysa Allah’tan gelen mesajların yanında, bir de mesmûâta (işitilenler) dair kulaklarını açmalıydılar. Kulakları açılınca gözleri de açılacaktı.

Gülen'in moralinin çok bozuk olduğunu yazan Fuat Uğur, Gülen'in FETÖ elemanlarına sabır, gaybubet (saklanmak) ve hicret talimatı verdiğini  belirterek yazısına böyle devam ediyor:

KANADA, ARJANTİN, BREZİLYA YA DA ŞİLİ

"(...)İşte bu yüzden Fetullah konuşmasında emrindeki koyunlara “Kanada mı olur, Brezilya mı, Arjantin mi yoksa Şili mi?” diye gidilecek ülkelerin ipuçlarını verdikten sonra oralarda yaşamaları için âdeta “yaşam koçluğu” yapıyor. “Başlangıçta çok ıstırap çekersin” dedikten sonra aralarında üç beş kuruş toplamalarını, eşlerine yemek kültürlerine dair bir şeyler yaptırarak para kazanmalarını, kimilerinin de oradan buradan para bulup edindikleri bir arabayla dolmuşçuluk yapabileceklerini verdiği örneklerle anlatıyor.