BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,84
ALTIN 2.418,75
HABER /  GÜNCEL

Gülen cemaati kendini nasıl aklamalı?

Siyaset sosyoloğu ve yazar Ali Bayramoğlu'na göre Fethullah Gülen cemaati iddiaları çürütmek için şu yollara başvurmalı..

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Fethullah Gülen cemaati, hakikaten günlük modern hayatımızın bir parçası olmak istiyorsa, üstündeki şaibeyi kaldırmak zorunda. Bunun için de şeffaf olmak ve kendisini tartışmaya açmak zorunda...

Yukarıdaki alıntı Taraf Gazetesi'nden Neşe Düzel'e konuşan siyaset sosyoloğu ve Yeni Şafak Yazarı Ali Bayramoğlu'na ait...

Hanefi Avcı'nın yazdığı 'Haliç'teki Simonlar' kitabından hareketle Fethullah Gülen cemaatini masaya yatıran Bayramoğlu, ilgili soruları şu yanıtları veriyor:

Avcı, eskiden beri polis içindeki "Fethullahçı" dediği yapıdan rahatsız mıydı yoksa bu rahatsızlık yeni mi ortaya çıktı?

Aslında Avcı, Ergenekon savcılarına ilk başta tanık olarak gidip Susurluk'la ve JİTEM'le ilgili bilgiler verdi. Ben o dönemde kendisiyle Ergenekon'u konuştum. Konuya çok hakim değildi.

Avcı, polis içindeki "Fethullahçı" dediği yapıdan eskiden de rahatsız mıydı?

Rahatsız olduğunu kitabıyla öğrendik. "Polis içinde cemaat etkili" lafları 2000'lerde ortaya çıkındı. Aslında nedir bu cemaat meselesi?

Nedir?

Ben de onu soruyorum. Nedir bu cemaat meselesi? Herkes etrafında dolaşıp duruyor bu işin. Bunu kimse doğru dürüst tartışmıyor. Evet, cemaat diye bir şey var. Adamlar da zaten "Biz cemaatiz" diyorlar. İnsanların, bir cemaate bağlılık gibi bireysel tutumlarının ve inançlarının olması normaldir. Bu insanlar polis  de, devlet başkanı da olabilir. Ama cemaat devlet içinde örgütleniyor mu sorusu başka bir sorudur ve bu soru önemlidir. Şimdi bu tür iddialar çok arttı. Yoksa Fethullah Hoca cemaatinden olan insanların devlette, poliste ve yargıdaki varlığı kadar eskidir.

Ne kadar eskidir?

Bu insanlar 1990'lardan itibaren güçlü oldular. Hatırlarsanız, cemaat ilk döneminde "hoşgörü, tolerans" adı altında Toktamış Ateşlerle ve birçok yayın organıyla topluma açıldı. Ardından Ecevit üzerinden siyasete destek verildi. Sonra 1999 yılında, Fethullah Hoca'nın birn iç konuşmasını aktaran psikolojik harekat gibi bir kaset ortaya çıktı.

Ali Kırca'nın ATV haberde yayınladığı ve Fethullah Gülen'in cemaat üyelerine, "devletin içinde örgütlenin" tavsiyesinde bulunduğu kaset mi?

Evet. Soruşturmalar başladı, dava açıldı ve arkasından Fethullah Gülen yurtdışına çıkmak zorunda kaldı. Bu, cemaatin ikinci dönemiydi. Gülen hareketinin biraz kontrol altına alınmaya çalışıldığı, bastırıldığı bir dönemdi ikinci dönem. Sonra 2003-2004 yıllarında, biz ilk defa Ayışığı ve Sarıkız darbe laflarını cemaate yakın olan internet sitelerinde gördük. "Asker darbe hazırlığı yapıyor. Bu darbenin hedefi biziz" demekti bu. Dolayısıyla cemaat için üçüncü dönem başladı ve darbenin hedefinin kendisi olduğunu düşünen cemaat daha aktif hale geçti.

Daha aktif hale geçmek ne demek?

Koruma kalkanını kuvvetlendirildi. Bunun için de, kritik görevleri kontrol etmek gibi şeyler insanın aklına geliyor. Ama bu durum, ucu açık başka bir iddayı gündeme getirdi. "Bunlar, kendilerini korumayı değil, aktif hale geçip bütün devleti ele geçirmeyi başladılar. Türkiye'de ne yaşanıyorsa, bunların başının altından çıkıyor"a kadara vardı bu iddialar. Evet, şu bir gerçek: Türkiye'de cemaat diye bir şey var.

Evet

Bu cemaatin, Türkiye'nin değişim sürecinde bir tavrı, bir etkisi de var. Ama bu sınırlı bir etkidir. Eğer kişi, Türkiye'de olup biten her şeyi bir cemaate indirgerse, kendini topluma, iç ve dış dinamiklere inançsızlık gibi dar bir alana hapseder ki, o zaman da ne Türkiye'yi ne de dünyayı anlayabilir. Emniyet'te polis grupları arasındaki süngü savaşını dünya savaşı zannedersin.

Gülen Cemaati, kendisini tartışmaya açabilir mi sizce?

Eğer bu cemaat hakikaten modern gündelik hayatımızın bir parçası olmak istiyorsa, üstündeki şaibeyi kaldırmak zorunda. Bunun içinde şeffaf olmak zorunda. Şeffaf olmak, tartışmaya açılmak demektir. Ne oluyor orada? Kime Fethullahçı diyorlar? Niye diyorlar? Bütün bunlar tartışılsın. Kimse kiseyi korumasın. Bir güç oluşturduğunuz zaman ortada bir kaçak olabilir.