BIST 10.677
DOLAR 32,21
EURO 35,02
ALTIN 2.441,92
HABER /  POLİTİKA

Gül üzüntüsünü Erdoğan'a anlattı!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan görüşmesindeki detayları Taraf gazetesi Ankara temsilcisi Lale Kemal yazdı...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı görüşmede , AK Parti içinde cumhurbaşkanlığı için yeniden adaylığı aleyhine konuşanlardan rahatsızlığını dile getirdiği iddia edildi. Taraf gazetesi Ankara temsilcisi Lale Kemal'in o iddia ile ilgili bir detayları yazdı.

GÜL BU DURUMDAN ÇOK ÜZGÜN

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeniden bu göreve aday olması hâlinde, bazı önemli isimler tarafından engellenmek istenmesinin kendisini çok üzdüğünü Başbakan Erdoğan ile baş başa görüşmesinde dile getirdiği söyleniyor.

Gül, AK Parti içinden önemli isimlerin, Cumhurbaşkanlığı makamı üzerinden kendisini hedef alır açıklamalarının artık sonlanması gerektiği mealindeki fikirlerini aktarırken, Erdoğan yorum yapmadan yalnızca dinlemiş. Belli ki Erdoğan, sonradan gereğini yapmış ki, partili önemli isimler, artık kendisinin kuvvetle muhtemel olan Cumhurbaşkanlığı'na adaylığı üzerinden Gül'ü yıpratma taktiğini sürekli gündeme getirmez oldular.

ERDOĞAN ADAY OLURSA GÜL ÇEKİLİR

Taraf'ta yer alan habere göre; Cumhurbaşkanlığı koltuğu, Gül ve Erdoğan taraftarları arasında bir polemik konusu hâline geldi. 2014'te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yaklaşık iki yıl olmasına rağmen kimin aday olacağı tartışmaları çoktan başladı bile. Her ne kadar bu koltuğa başka isimlerin de aday olmasına engel yok ise de daha ziyade tartışmalar, Gül ve Erdoğan'ın adaylıkları üzerinden yürüyor.

Resmen açıklamasa da Erdoğan'ın, bu makama aday olacağı biliniyor. Gül'ün ise, beş yıllık bir süre için yeniden aday olma hakkı bulunduğu hâlde, Erdoğan'ın resmen açıklaması hâlinde bu göreve talip olmayacağı kuvvetle muhtemel.

ERDOĞAN'IN GÜL'E "TUTUKLU VEKİL" TEPKİSİ

Gül'ün, önceki gün Meclis'in açılış oturumunda yaptığı konuşmada, kurucusu olduğu bu iktidar partisinin, bazı politikalarıyla çelişen açıklamaları ve özellikle tutuklu vekillerin, Meclis'te yerlerini almaları gerektiği yolundaki sözlerine, Erdoğan'ın, "bu düşünceyi paylaşmıyoruz," şeklindeki tepkisi, ikili arasında, Cumhurbaşkanlığı adaylığı üzerinden yeni bir polemik konusu olarak yorumlandı. Gül'ün, Meclis konuşmasında bazı güncel konulara ilişkin yaptığı vurgular, Erdoğan'ın bir gün önceki AK Parti kongresinde yaptığı açıklamalarıyla zıt düştü. Ve bu durum, Gül'ün, Erdoğan'ın kongre konuşmasında ters düştüğü konuları not alıp, Meclis'te bunlara cevap verdiği şeklinde algılandı. Oysaki Gül, Meclis'te yaptığı konuşma metnini, kurultaydan iki gün önce yani cuma günü tamamlamış. Gül, Meclis konuşmasının bütününü ilk kez kendisi yazmış, ve sonrasında danışmanları üzerinden geçmiş ama metin üzerinde değişiklik yapmamışlar.

CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN ANLAŞACAKLAR

Gül, gerek önceki günkü Meclis konuşmasında gerekse başka platformlarda yaptığı açıklamalarında, iktidarın reformları aksatmasına karşı hep uyarıcı rol üstlendi. Ama nihai durumda, Gül'ün, kendisiyle birlikte AK Parti'yi kuran yakın yol arkadaşı Erdoğan ile, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunu, zamanı geldiğinde oturup konuşacağını ve ikilinin, tahminlerin aksine kavgasız gürültüsüz bu sorunu halledecekleri Ankara kulislerinde hâkim olan bir düşünce.