BIST 10.644
DOLAR 32,16
EURO 35,00
ALTIN 2.496,97
HABER /  POLİTİKA

Gül siyaseti bırakacak mı?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CNN Türk'te Eğrisi Doğrusu programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Abone ol

İNTERNETHABER- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2014'te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacak mı?

Yeni anayasa sürecinde tartışmalara neden olan Başkanlık sistemi hakkında ne düşünüyor?

Türkiye'nin merak ettiği bu iki konu CNN Türk'te yayınlanan Eğrisi Doğrusu programında Cumhurbaşkanı Gül'e soruldu. Taha Akyol'un ısrarlı sorularına karşın Abdullah Gül iki konuda da net bir açıklama yapmaktan çekindi.

Başkanlık sistemi tartışması için 'Ne olursa olsun sistemlerin içine bakmak gerekir' diyen Gül, Cumhurbaşkanlığı'na ikinci kez adaylığı için "Daha zaman var. Somut olarak söylecek bir şey yok" demekle yetindi. 

İşte Gül'ün Başkanlık ve Cumhurbaşkanığı seçimine ilişkin açıklamalarının satır başladı.

ÖNEMLİ OLAN DEMOKRASİ

Önemli olan hangi sistem olursa olsun o sistemin ne kadar demokratik olduğudur. Diğer demokrasilerde başkanlık sistemiyle yönetilenler, bazılarında ise parlementer sistem var. Önemli olan her iki sistemide demokratik yapan temel prensiplerinve dengelerin muhafaza edilip edilmediğidir.

Kuvvetlerin bir ahenk içinde çalışması ancak birbirlerinin işlerine karışmaması gerekir. Geri kalanı siyasi bir tercihtir. Buna rağmen her iki sisteminde noksanları ve avantajları var.

ŞUNA DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR!

Siyasi tercih yapılırken şuna dikkat edilmelidir:

Yeni anayasa değişikliği yapılırken ne kadar çok zorlanılıyor. Köklü sistem değişiklikleri de zor olacaktır. İyi tahlil edilmelidir. Bütün bunları düşünerek o tercih yapılır.

Bu noktaya gelirken anayasa yapmakla ilgili yola çıkıldı, komisyon kuruldu. Herkes teklifi verdi. Alternatif teklif olarak başkanlık sistemi önerildi. Bakmak gerekir.

Ben ne olursa olsun sistemlerin içine bakılması gerektiğini düşünüyorum.

TERCİHİNİZ NE?

Taha Akyol'un ısrarla 'Peki sizin tercihiniz hangisi?' sorusuna ise Gül şu yanıtı verdi:

Bunu bir daha ki tartışmaya bırakayım. Benim üstünde duracağım nokta hangisi olursa olsun temel prensiplerdir. Biz parlementer sistemden şikayet ederken, parlementer sistemin demokrasi eksikliğinden şikayetçi olduk. Başkanlık sistemi düşünülürse, buna benzer noksanlıklar olmaması lazım. Benim birinci derecede söyleyeceğim şey bu. Aksi halde yeniden eksik demokrasiyle karşılaşmış oluruz.

TÜRK USULÜ BAŞKANLIK MÜMKÜN MÜ?

Biraz önce söylediklerim bunu karşılıyor. Burada kriterler çok önemli. Biz yüksek seviyede standartlarda bir demokrasiyi tercih etmeliyiz. 

CUMHURBAŞKANLIĞI'NA YENİDEN ADAY OLACAK MI?

Zamanı geldiğinde bunu değerlendireceğim. İki seneye yakın bir süre varken tartışılması pek mümkün değil.

Gül, adaylık konusunda Başbakan Erdoğan'la görüşüp görüşmedikleri yönündeki soruya ise "Biz Başbakan Erdoğan'la aramızda kısa bir görüşme yaptık" yanıtını verdi.

SİYASETE DEVAM EDECEK Mİ?

Biz vatan millet meseleleriyle çocukluğumuzdan beri içinde bulundum. Hiç özel hayatımız olmayacak şekilde bu hareketlerin içinde gençliğimiz geçti. Sadece yurtdışında çalıştığım süre içinde Türkiye'den uzak kaldım. Tabi ki hep milletin hizmetinde olmaya devam edeceğim. Allah sağlık, sıhhat ömür versin. Zamanı gelince düşüneceğiz. Ama somut olarak söyleyecek bir şey yok.