BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu ile Rasmussen ne konuştu?

Dışişleri Bakan Ahmet Davutoğlu'nun İtalya temasları sürüyor

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , temaslarda bulunduğu İtalya 'da NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile görüştü.

"Suriye'nin Dostları'' toplantısı ve Transatlantik yemeğine katılmak üzere İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İtalya Dışişleri Bakanlığı resmi konutu Villa Madama'daki Transatlantik yemeği öncesinde NATO Genel Sekreteri Rasmussen ile yaklaşık 20 dakika süren bir görüşme yaptı.

Diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre görüşmede, yakın zamanda Türkiye'ye gelmek isteyen Rasmussen'in bu ziyaretinin üzerinde çalışılması yönünde mutabık kalındı. Görüşme, ''Patriot'' hava savunma sistemi ve Suriye konusunun görüşüldüğü de öğrenildi.

Davutoğlu'nun, patriot hava sistemlerinin Türkiye'de kurulması, bunun İttifak içerisinde gösterilen dayanışmaya önemli ve güzel bir örnek olması dolayısıyla Rasmussen'e teşekkür ettiği, Rasmussen'in de bu görüşe katıldığı belirtildi.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen'in Suriye'deki duruma ilişkin Türkiye'nin son görüşlerini sorduğu, Davutoğlu'nun da bu ülkedeki insani durum, kamplar ve kaç kişinin öldüğüne dair bilgi verdiği ifade edildi.

Davutoğlu'nun, Rasmussen'e uluslararası toplumun daha etkin bir tutum sergilemesi gerektiğini, Suriye halkının büyük hayal kırıklığı yaşadığı ve yardıma ihtiyaç duyduğunu kuvvetli ifadelerle söylediği vurgulandı.

İNSANİ YARDIMLARIN DURUMU

Bakan Davutoğlu'nun özellikle insani durumun düzeltilmesi açısından en son Cenevre'deki BM İnsan Hakları Komisyonu'nda söylediği gibi BM Güvenlik Konseyi'nden önce harekete geçilerek, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını sağlayacak adımların atılması gerektiğini ifade ettiği belirtildi.

Ahmet Davutoğlu'nun, bu şekilde devam etmesinin bölge için de çok tehlikeli durumlar meydana getirebileceğinden söz ettiği Suriye krizinden bölgenin de endişe duyduğunu söylediği diplomatik kaynaklarca dile getirildi.

Rasmussen'in de kendisine verilen bilgiler için teşekkür ettiği ve bu bilgilerin, konuyu takip edebilmeleri açısından değerli olduğunu belirttiği kaydedildi.

Davutoğlu ve Rasmussen, görüşmenin ardından, İtalya'nın ev sahipliği yaptığı ve 34 ülke temsilcisinin hazır bulunduğu Transatlantik akşam yemeğine geçti. Yemeğe, Türkiye'yi de kapsayan 11 günlük Avrupa ve Ortadoğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de katıldı.

Basın mensuplarının görüntü almasına izin verilmeyen yemek öncesi aile fotoğrafı çektirildi.