BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Gül BM Genel Sekreteri Ban ile görüştü

Cumhurbaşkanı Gül, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve beraberindeki heyeti, Çankaya Köşkü'nde kabul etti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Gül, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve beraberindeki heyeti, Çankaya Köşkü'nde kabul etti. 

Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, görüşmede, BM ile ilgili konuların yanı sıra Suriye, Filistin, Somali ve Kıbrıs'a ilişkin son gelişmeler üzerinde duruldu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da hazır bulunduğu görüşmede Gül, Suriye'deki krizin sona erdirilmesine yönelik çabalarda BM'nin daha etkin ve öncü rol oynaması gerektiğini belirtti.

Gül, uluslararası barış ve istikrara hizmet eden en önemli küresel aktör konumundaki BM'ye Türkiye'nin desteğinin artarak süreceğini vurguladı. 

''Evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilere komşuluk hukuku gereği olarak elimizden gelen yardımı yapıyoruz ancak uluslararası toplumun daha fazla katkı sağlaması elzem'' ifadesini kullanan Gül, krizin sona erdirilmesine yönelik çabalarda da BM'nin etkin ve öncü rol oynaması gerektiğini kaydetti.

Gül, Somali'nin yeni cumhurbaşkanını Türkiye'de ağırladıklarına da değinerek, bu ülkeye desteğin süreceğinin altını çizdi. 

Gül ayrıca, Filistin'in BM'de üye olmayan devlet statüsü elde etmesinden, barış müzakerelerinin yeniden canlandırılması için istifade edilmesinin önemine dikkati çekti.

ULUSLARARASI YARDIM ÇAĞRISINDA BULUNDUK

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Türkiye'nin, Suriye'de yerlerinden edilen insanlara yönelik uyguladığı açık kapı politikasını çok takdir ettiğini, şimdiye kadar 135 bini kamplarda ve 70 bini kampların dışında olmak üzere 200 binden fazla Suriyelinin misafir edilmesinin, Türkiye'nin cömertliğini ve Türk halkının gönlünün zenginliğini gösterdiğini belirtti.

Ban, Türkiye'deki Suriyeliler için yapılan harcamaların farkında olduklarını, esasen uluslararası toplumun bu konuda yeteri kadar katkı sağlamadığını, BM olarak konuyla ilgili tüm yardım kuruluşlarını harekete geçirdiklerini ve uluslararası camiaya yardım çağrısında bulunduklarını kaydetti. 

Gelecek dönemde BM'nin daha fazla neler yapabileceğini değerlendireceklerini ifade eden Ban, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanması halinde mutlaka uluslararası hukuk karşısında hesap vereceğini tekrarladı ve bu konuda Esed'e iki mektup gönderdiğini bildirdi. 

Ban ayrıca, krize siyasi çözüm arayışları kapsamında, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'nin Dublin'de bir araya geldiğini de kaydetti.

Ban