BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,72
ALTIN 2.400,27
HABER /  GÜNCEL

Guardian: BBC Ekibi Libya'da göz altına alındı, işkence gördü

İngiliz basını, Libya'da gözaltına alındıktan sonra dayak yiyen, kötü muamele gören ve tutuldukları yerde işkence yapılmış Libyalılara tanık olan BBC ekibinin başına gelenleri ilk sayfalarında aktarıyor.

Abone ol

Bugünkü İngiliz basını, BBC Arapça televizyonunda görevli Filistin asıllı Suriye vatandaşı muhabir Ferras Killani, Türk vatandaşı kameraman Göktay Koraltan ve İngiliz vatandaşı Chris Cobb-Smith'ten oluşan BBC ekibinin Pazartesi günü şiddetli çatışmaların yaşandığı Zaviye kentine gitmeye çalışırken, Kaddafi güçlerine ait bir kontrol noktasında gözaltına alınmasına geniş yer verdi.

Guardian gazetesi "BBC çalışanları Libya'da göz altına alındı, işkence gördü" başlığını atarken, Daily Telegraph, "BBC Ekibi dövüldü ve sözde infaza hedef oldu" diyor.

Gazete haberlerinde, Göktay Koraltan ve Ferras Killani'nin yumruk, tekme atılarak ve dipçiklerle dövüldüğü; BBC ekibinin Libya'da çalışma izinleri olmasına karşın, İngiliz casusu oldukları suçlamasıyla sorgulandığı belirtiliyor.

Guardian'ın haberinde, önce bir binaya sokulduklarını ve burada bir yüzbaşı tarafından sorgulandığını anlatan Ferras Killani şöyle devam etti;

"Durmadan küfür ediyordu. Bir şeyler söylemeye çalıştığımda bir binanın arkasına götürüldüm. Hiçbir şey demeden vurmaya başladı. Önce yumruklarıyla, postallarıyla ve diziyle vurdu. Sonra yerde bir plastik hortum bulup onunla, en sonunda da askerlerin verdiği bir sopayla dövdü ."

BBC ekibinin daha sonra başkent Trablus'taki bir kışlaya götürülerek bir kafese kapatıldığını yazan gazete, BBC muhabirinin haberlerini beğenmediğini söyleyen güvenlik güçlerinin, Killani'yi burada bir kez daha ve çok daha ağır şekilde dövdüğünü aktarıyor.

Haberde, tüm ekibin yüzüne maskeler geçirildiği ve ekipte yer alan Chris Cobb-Smith'in, bu sırada, saklamayı başardığı telefonla, kaldıkları oteldeki BBC çalışanlarını aramayı başardığı belirtiliyor.

Göktay Koraltanda, daha sonra tek tek kafesten çıkarıldıklarını anlatıyor ve "Silahlara mermi sürüldüğünü duyduk. Bizi öldüreceklerini , suçu da El Kaide'ye ya da isyancılara atacaklarını düşündüm."diyor.

Guardian, BBC ekibinin, tutuldukları kafeste ağır işkence yapılmış Libyalılar gördüklerini de yazıyor.

Haberde gazetecilerin dün sabah, bir başka kışlaya götürüldükleri ve burada da sahte infazlarla korkutulduktan sonra, BBC'nin çabaları sonucu salıverildikleri belirtiliyor.