BIST 9.998
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.438,86
HABER /  GÜNCEL

Guantanamo'nun kapatılması planı 'son aşamada'

ABD yönetimi, Guantanamo Körkezi'ndeki tartışmalı Amerikan askeri hapishanesinin kapatılması planlarında 'son aşamaya gelindiğini' açıkladı. Hapishanede alıkonan mahkumların aşama aşama nakline devam ediliyor. Kampta halen 122 mahkum kaldı.

Abone ol

ABD yönetimi, Guantanamo Körkezi'ndeki tartışmalı Amerikan askeri hapishanesinin kapatılması planlarında son aşamaya gelindiğini açıkladı.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, Küba'da yer alan kampın kapatılmasının ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda olacağını belirtti.

Earnest, "Yönetim, Goantanamo Körfezi'ndeki hapishaneyi güvenli ve sorumlu bir şekilde kapatılması için Kongre'ye sunulanacak planın hazırlığında son aşamada. Ulusal güvenlik yetkililerimiz uzun zamandır, Başkanın önceliklerinden biri olan bu konu üzerinde çalışıyor." dedi.

Başkan Barack Obama'nın, 2008'de seçildikten 2 ay sonra verdiği ilk kararlardan biri Guantanamo hapishanesinin kapatılması olmuştu. 2009'daysa Başkan Obama, kampın 2010 Ocak'ına dek kapatılması hedefinin tutturulamayacağını kabul etmişti.

O yıldan bu yana Kongre'nin iki kanadından gelen muhalefet yüzünden Guantanamo'daki mahkumların ABD'ye nakli engellendi.

Kimi Kongre üyeleri Guantanamo mahkumlarının serbest bırakılmasının çok tehlikeli olduğunu savunuyor. Söz konusu mahkumlar hakkında sivil ya da askeri mahkemelerde dava açılabilmesi içinse herhangi bir kanıt bulunmuyor.

Hapishanede alıkonan mahkumların aşama aşama nakline devam ediliyor. Kampta halen 122 mahkum kaldı. 2003 yılında 684 kişi Guantanamo hapishanesinde alıkonmaktaydı.

ABD, Guantanamo mahkumlarını vatandaşı oldukları ülkelere veya üçüncü ülkelere gönderiyor.

Guantanamo üssündeki kamp 2002 yılında, "büyük tehlike yarattığı" öne sürülen zanlıların sorgulanması ve savaş suçu işledikleri savunulan şahısların yargılanması amacıyla, George Bush yönetimi tarafından kurulmuştu.

Zanlıların herhangi bir suçlama yöneltilmeksizin kampta geçirdikleri uzun süreler ve hapishanede uygulanan sorgulama teknikleri, uzun zamandır tartışma yaratıyor.