BIST 10.733
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.500,09
HABER /  SPOR

Gruptaki rakipleri tanıyalım

Euro 2008'deki rakiplerimizin silahları neler? İdeal kadroları ne? Türkiye için ne dediler?

Abone ol

Ay-yıldızlı ekip, ev sahibi İsviçre, güçlü Çek Cumhuriyeti ve çıkış arayan Portekiz ile eşleşti. Fatih Terim zayıf takım olmadığına dikkat çekerek grubun en çor ikinci grup olduğunu söyledi.. İşte Terim'in değerlendirmesi:

Teorik olarak grubumuzda zayıf takım yok. En başarılı 14 takım burada. İki de ev sahibi var. Onlar da iyi hazırlanıyorlar. Her takıma saygı gösteriyoruz. Buraya gelenler en iyisini yapmaya çalışacaklar.

İsviçre ile yine oynamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Sahada olan sahada kalır. Olmaması gereken olaylar yaşandı. Biz artık geçmişi düşünmüyoruz. Yarın da hiçbir zaman problem olmayacak. Ve bu olayları unutmak istiyoruz. Yaşanan olaylardan sonra grup maçlarında tek oyuncumuz bile kırmızı kart görmeden buralara geldik. Grubumuz C gurubundan sonraki en zorlu gurup.

Ama burada olmak, burada bulunmak ve burada mücadele etmek en büyük başarı. Koca bir Ada yok. Ne İngiltere, ne İskoçya, ne de İrlanda. Türkiye'yi burada temsil etmek büyük başarı. Ve hepimiz bu mücadeleye artık bir oyun, bir eğlence olarak bakmalıyız". Fatih Terim (Milli Takımlar Teknik Direktörü)

PROGRAM:

7 Haziran: Portekiz
11 Haziran: İsviçre
15 Haziran: Çek Cumhuriyeti

Peki rakiplerimizin gücü nasıl? Nasıl bir gruba düştük? Artıları ve eksileri neler. İşte rakiplerimizi kısa bir tanıyalım.

PORTEKİZ:

Nesil değişti

İki büyük turnuvayı neredeyse aynı kadro ile oynayıp bir ikincilik, bir dördüncülük çıkaran Scolari, nesil değişikliği sancılarını yaşıyor. Artık Figo, Pauleta, Couto, Rui Costa yok, Pepe, Bosingwa, Quaresma var.

Euro 2004'te final oynayan takımı neredeyse hiç bozmadan Dünya Kupası'na götüren Scolari, Avusturya-İsviçre öncesi yeni nesil oyuncuları takıma kademeli olarak katmayı başardı, savunma hattını büyük ölçüde değiştirdi. Porto ve Benfica'nın Avrupa kupalarında başarılı sezonlar geçirmesinin ardından ulusal takımda Portekiz Ligi oyuncusu ağırlığı arttı.

Orta sahada Deco ve Maniche'nin tecrübesinden faydalanmayı sürdüren Scolari, gol umutlarını iki hücumcu Quaresma ve Ronaldo'ya bağladı. Atletico Madrid'de sezona iyi başlayan Sabrosa, Manchester United'lı Nani ve Benfica'lı Nuno Gomes, Scolari'nin forvet opsiyonları...

İDEAL 11

Ricardo
Bosingwa
Pepe
R.Carvalho
Caneira
F.Meira
Deco
Maniche
C.Ronaldo
Simao
Quaresma

YILDIZI

Cristiano Ronaldo
Bir önceki büyük turnuva sonrasında İngiltere'ye dönüp dönmeme konusunda kararsız olan Ronaldo, bir buçuk yıl sonra bugün sadece İngiltere'nin değil dünyanın da en iyi futbolcuları arasında gösteriliyor. 22 yaşındaki forvet, Portekiz Milli Takımı'nın da ikinci kaptanı.

İSVİÇRE:

Artık kapanmıyorlar

Dünya kupaları tarihine 4 maçta hiç gol yemeden elenen takım olarak geçen İsviçre, son 1.5 yılda kabuk değiştirdi. Son 12 maçın sadece birinde gol yememiş olmaları tutucu futbollarından vazgeçtiklerinin göstergesi
İsviçre, 2001'in sonlarında 3 büyük turnuvaya üst üste katılamamış ve dünya futbol haritasındaki yerini kaybetmeye yüz tutmuş bir ülke iken, ağırbaşlı ve çalışkan Jakob Kuhn'un göreve gelişiyle büyük hamle yaptı. Portekiz 2004'te grupları, Almanya 2006'da 2. turu yakalayan takımın, ev sahibi olduğu Euro 2008'de hedefi çeyrek final...İsviçre'yi üst üste 3 turnuvaya taşıyan Kuhn, temmuzda görevi bırakıyor.

Görevini Ottmar Hitzfeld'e devredeceği tahmin edilen 64 yaşındaki Kuhn, hiç gol yememelerine rağmen skor sıkıntısı yaşadıkları için elendikleri Dünya Kupası'ndan sonra tutucu futbol anlayışından bir miktar feragat etti.
Takımın kaptanlığını Alexander Frei üstleniyor, ama Dortmundlu oyuncunun ulusal takımdaki tek santrfor pozisyonu için mücadele ettiği ciddi bir rakibi var: Marco Streller...

İDEAL 11

Coltorti
Degen
Djourou
Senderos
Magnin
Vonlanthen
Fernandes
Gökhan İnler
Barnetta
Hakan Yakın
Frei

YILDIZI:

Johan Djourou

1987 doğumlu bir Wenger üretimi... Senderos'la birlikte Arsenal ve İsviçre Milli Takımı'nın savunmasının göbeği için düşünülüyorlardı, şimdilik kariyerini Birmingham'da kiralık olarak geçiriyor. Hem stoper, hem defansif orta saha oyuncusu olarak görev yapabiliyor.

ÇEK CUMHURİYETİ:

Çekleri geçmek zor

Ofansif ve göze hoş gelen bir futbol oynadıklarını herkes biliyor, ama Brückner bu elemelerde takımının kolay gol yeme hastalığını da giderdi. Petr Cech yönetimindeki Çek savunması, Euro 2008 elemelerinin en az gol yiyen takımını ürettiler

Chelsea kalecisi Petr Cech, 25 yaşında ama olağanüstü yeteneğinin yanına eklediği uluslararası tecrübesi ile turnuvanın kaderini tek başına etkileyebilecek kadar önemli. Euro 2004'te ve Dünya Kupası 2006'da oynadıkları hücum futboluyla kazandıkları takdirde Brückner'e yetmediği için artık daha zor gol yiyen bir ekip olmaları Cech'in işini kolaylaştırdı.
Nedved'in, Milli Takımı bırakmasının ardından organizasyonu üstlenen Tomas Rosicky'nin sihri, Sionko'le Plasil'in ofansif katkısı ve Galasek'in tecrübesi güçlü Çek orta sahasını oluşturuyor. Takımın gol yükü ise hâlâ dev forvet Koller ve Euro 2004'ün gol kralı Baros'un omzunda...

İDEAL 11

Cech
Ujfalusi
Rozehnal
Kovac
Jankulovski
Sionko
Galasek
Rosicky
Polak
Plasil
Baros (Koller)

Yıldızı:

Tomas Rosicky

1980 doğumlu Arsenalli orta saha oyuncusu, sanatsal futbolundan olsa gerek, "Küçük Mozart" lakabıyla anılıyor. Driplingleri ve uzaktan şutları ile etkili Rosicky, milli takımının da kaptanlığını üstlenmiş durumda.

Rakiplerimiz neler dedi?

Alexander Frei (İsviçre Kaptanı): Geçmişte kaldı

"Artık o olayları unuttuk. Kimse de hatırlamak istemiyor. Türkiye'nin de unuttuğunu biliyorum. Bu maç iki ülke için bir başlangıç olacak. Sadece futbolun düşünüldüğü ve sonuna kadar fair-play'in yaşandığı bir maç. Şimdi herkesin gözü üstümüzde. Bunu hep birlikte yapmalıyız. O olaylar geçmişte kaldı. Artık geleceğe bakmalıyız".

Scolari (Portekiz Teknik Direktörü): Sizinle oynamak zevk

"Türkiye ile birlikte yeniden olmaktan mutluluk duyuyorum. Sizinle oynamak büyük bir zevk. Gerçekten çok zorlu bir mücadele olacak. 2002 Dünya Kupası'nda yarı finalde neler çektiğimi çok iyi biliyorum. O maç, bir türlü bitmek bilmemişti. Şimdi yine beraberiz. O zevkli mücadeleleri yine birlikte yaşayacağız. Belki takımım farklı, ama Portekiz de iyi futbol oynayan bir takım olarak burada mücadele edecek. Aynı sizin gibi. Umarım 2002'de olduğu gibi bize çektirmezsiniz".

Çekler: Güzel bir grup

Çek Cumhuriyeti Teknik Direktörü Karel Bruckner, "Hiçbir takımı küçümsemiyoruz. Hepsi kaliteli ekipler" derken, İsviçre'nin hocası Kuhn Jakob da, "Çok güzel bir gruba düştük" yorumunu yaptı.